Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM,MAM PIEC KAFLOWY.JEST TO PIEC STARY,OD PEWNEGO CZASU GDY ZACZYNAM PALIC I WOGOLE PODCZAS PALENIA WYDOBYWAL MI SIE DYM ZE SZCZELIN POMIEDZY DRZWICZKAMI OD PIECA.USZCZELNILEM DRZWICZKI SZAMOTEM.PROBLEM ZNIKNAL ALE NA CHWILE.OTWIERAJAC DRZWICZKI DYM BUCHA DO MIESZKANIA.CO MAM ZROBIC?

Opublikowano

Nie wierzę, że pytasz o takie oczywistości!

po -1- -- czyszczenie komina

po -2- -- czyszczenie kanałów w piecu, zazwyczaj na niektórych kaflach sa poprzyklejane zaślepki, trzeba delikatnie zruszyć, odkleić, wygrzebać wszystko, wygarnąć wyciorem i wkleić na glinę.

po -3- -- czasem może się tak stać, że jest czysto, ale z winy długiej przerwy w paleniu komin i przeloty są zimne i zawilgotniałe. samo nie pociągnie. trzeba zrezygnować z podkładania i pierwsze palenia wykonać papierem gazetowym - skutkuje. ewentualnie jeśli nie zassie dalej trezba sie przesunąć wyżej albo rozpalić w wyczystce kominowej samym papierem. ale tu warunek - założenia z pkt 1 i 2 są wypełnione.

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja kiedyś dostałem taki preparat od kominiarzy, a włąściwie to kupiłem w formie proszku który kazali posypać na żar w niewielkiej ilości co jakiś czas i to miało za zadanie czyścić komin...

Szczerze powiem że nie wiem czy to działa :)

Opublikowano

Ja kiedyś dostałem taki preparat od kominiarzy, a włąściwie to kupiłem w formie proszku który kazali posypać na żar w niewielkiej ilości co jakiś czas i to miało za zadanie czyścić komin...

Szczerze powiem że nie wiem czy to działa :)

Pewnie dostałeś SAD PAL ale to się daje na bieżąco i ma za zadanie nie dopuścić do dużej ilości sadzy bo ją wypala. Ale jak jest zalepione to tylko ratuje cię skrobanie pieca i komina. I nie palić śmieci typu butelki plastikowe itd.