jarekd Opublikowano 28 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Witam, na wstepie chciałem się serdecznie przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników. Mam mały kłopot ze swoim kotłem. Kocioł jest użytkowany 3 sezon (tylko zimowe, wiosna i lato wygaszany). Kocioł jest z Pleszewa i ma nabitą łatę producenta PHU Jańczak, dodatkowa ma zamontowany sterownik ognikc plus cwu). Od jakiegoś czasu zaobserwowałem dwie niepokojące sprawy. Po pierwsze w kotłowni gromadzi sie mnóstwo dymu (układy wentylacyjne są drożne), po drugie przy napełnianiu paliwa (eko groszek) do podajnika przez ten właśnie podajnik cofa się dym, i po trzecie po spaleniu około 4 wrorków groszku wybieram wraz z popiołem 4-5 szufelek niespalonego groszku i co najciekawsze groszek ten znajduje się tylko w jednym miejscu w popiele, wygląda jakby tylko w jednym miejscu się niedopalał, oprócz niespalonego groszku jest również w tym samym miejscu niespalony miał. Proszę o poradę czy mogę sam coś zdziałać, czy wymaga wezwania serwisu. z góry dziękuję za porady pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 28 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2011 A jak kanały dymowe w kotle, czopuch, komin? Tu szukałbym przyczyny Cytuj
borsak Opublikowano 28 Grudnia 2011 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Być może rozszczelniła Ci się rotorta jeśli z jednej strony nie dopala ale koledzy będą wiedzieć lepiej. Cytuj
twbolek Opublikowano 28 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Tu może być kilka przyczyn np. zatkane otwory z jednej strony retorty a dymienie tak jak pisał kolega guitar problem z ciągiem kominowym. Pytanie do jarekd: jak wygląda u Ciebie temat czyszczenia pieca i komina? Cytuj
jarekd Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor #5 Opublikowano 28 Grudnia 2011 A jak kanały dymowe w kotle, czopuch, komin? Tu szukałbym przyczyny kanały dymowe co tydzień czyszczone przez tydzień wybrałem z kanału oraz wyczystki ponad połowe klasycznie gabarytowej węglarki sadzy - w ubiegłym roku tyle sadzy było po ponad miesiącu palenia i dużo mroźniejszej zimie. Czy np przełączenie kotła w stan ręcznego sterowania i uruchomienie samej tylko dmuchawy nie rozwiążę ewentualnego kłopotu z zabrudzonym retortą ? Ktoś mi radził, żeby przez miesiąc codziennie sypać łyżeczkę sadpalu i też wszystkie kanały dymowe powinny się oczyścić, takie rozwiązanie może być skuteczne czy to raczej bajki?? Cytuj
jarekd Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor #6 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Tu może być kilka przyczyn np. zatkane otwory z jednej strony retorty a dymienie tak jak pisał kolega guitar problem z ciągiem kominowym. Pytanie do jarekd: jak wygląda u Ciebie temat czyszczenia pieca i komina? piec czyszczony co tydzień, komin jeszcze nei był czyszczony fachowiec sprawdzał z dachu i przez kratkę wentylacyjną Cytuj
twbolek Opublikowano 28 Grudnia 2011 #7 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Moim zdaniem nic nie zastąpi mechanicznego czyszczenia retorty. Jeśli tego nie robiłeś to proponuje abyś przełączył w tryb ręczny i wypchnął cały żar z retorty a potem usunął ręcznie węgiel z całego kielicha aż do ślimaka. Potem np. gwóźdź w rękę i udrożnić nim otwory w retorcie. Jeśli ten zabieg nic nie da to trzeba szukać gdzie indziej. Cytuj
mark3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 #8 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Trzeba pewnie jeszcze wyczyścić komorę pod retortą i uszczelnić klapę zasobnika na węgiel, ograniczyć czas podawania węgla Cytuj
twbolek Opublikowano 28 Grudnia 2011 #9 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Bardzo słusznie z tą pokrywą zasobnika. Tu nie tylko chodzi o dym. Nieszczelny zasobnik daje ryzyko cofnięcia się do niego żaru a to już bardzo poważny temat. z reguły na ślimaku dawany jest czujnik temperatury ale jak każda elektronika może nawalić. Cytuj
jarekd Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor #10 Opublikowano 28 Grudnia 2011 dziekuję za rady spróbuję przełączyć kocioł w tryb ręcznego sterowania i udrożnić kanały. Cytuj
JONAIK Opublikowano 28 Grudnia 2011 #11 Opublikowano 28 Grudnia 2011 A mnie ciekawi czy w kotłowni masz nawiew świeżego powietrza umieszczony przy ziemi, max do 1m od podłogi ?? Bo może ciąg kominowy być dobry, ale jak masz szczelnie pozamykaną kotłownie to jest deficyt powietrza i tlenu. Cytuj
jarekd Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor #12 Opublikowano 28 Grudnia 2011 między kotłem a drzwiami zewnętrznymi jest 1.6m nawiew jest bardzo dobry :) specjalnei o to zadbałem. Mnie tak zastanawia jeszcze ten cug. Cug jest wynikiem różnicy temperatur w kominie. Czyli czy dobrze rozumiem, że jeżeli komin nie jest dobrze wyczyszczony za mocno przy kotle się nie nagrzeje i dlatego podciśnienie nei wciągnie dymu na zewnątrz? Ale z drugiej strony jest przecież dmuchawa, która dym z kotła wypycha do komina. W moim przypadku niekiedy nie da się wejść do kotłowni tyle jest dymu, ehhhh Cytuj
JONAIK Opublikowano 28 Grudnia 2011 #13 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Skoro jest dobry nawiew oraz dobra wentylacja w kotłowni, oraz dobry ciąg, to czemu dym się wogóle pojawia na zewnątrz kotła, oraz którym miejscu on wychodzi ? Może jakieś uszczelki, albo czopuch. Przy dobrej wentylacji i cugu nie ma prawa być dymu w kotłowni. Cytuj
czeslaw Opublikowano 28 Grudnia 2011 #14 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Może jakieś uszczelki, albo czopuch. No właśnie, może uszczelka od pokrywy zasobnika? Cytuj
vernal Opublikowano 28 Grudnia 2011 #15 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Ale z drugiej strony jest przecież dmuchawa, która dym z kotła wypycha do komina. W moim przypadku niekiedy nie da się wejść do kotłowni tyle jest dymu, ehhhh Witam, Żebyś się nie męczył z tą myślą, to Ci od razu uświadomię, że dmuchawa nie wypycha dymu na zewnątrz. Ona ogranicza wyjście dymu [jeśli wszystko ok] lub wypycha dym do kotłowni [gdy nie wszystko ok]. Czy dobrze wyczytałem, że po tygodniu wyciągasz parę kilo sadzy a komin nie czyszczony przez 3 sezony ? :blink: :o Jak Ci Guitar pisze - wyczyść komin oraz czopuch, to tak trzeba zrobić a potem się zastanawiać dalej. B) Sprawdż jeszcze czy komin nie bierze lewego powietrza (np. wyczystką niedomkniętą). Pozdrawiam. Cytuj
jarekd Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor #16 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Dzięki za wszystkie rady jutro mam wizytę "mistrza od komina" zobaczymy czy po wyczyszczeniu komina coś pomoże. Oczywiście wyczyszczę czopuch. Sadpal pomógł przez pierwsze trzy dni teraz sytuacja z dymem wróciła do stanu poprzedniego czyli mega ilość w kotłowni. Faktycznie systuacja może się rozwiązać po wyczyszczeniu komina. Dzięki za pomoc Cytuj
czp01 Opublikowano 3 Stycznia 2012 #17 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam. Oprócz czyszczenia komina i czopucha gdzie może być przyczyna to faktycznie są jeszcze dwie zasadnicze sprawy. 1. Uszczelka pod klapą zbiornika może być nieszczelna ( to na pewno powoduje dymienie), 2. Niedopalony ekogroszek jak ustawienia się nie zmieniły to pewnie zanieczyszczona lub rozszczelniona retorta. Swoja retortę tak czyściłem http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html no ale nie wiem jaką Ty tam masz :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi