Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drobinki Groszku Wylatują Z Dmuchawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam następujący problem:

z dmuchawy wylatują mi malutkie kawałeczki (ok 1mm średnicy ) groszku jak dmuchawa chodzi, czym szybciej chodzi tym więcej wylatuje.

poza tym słychać jak dmuchawa "mieli" te kawałeczki.

jak by mi ktoś pomógł, jestem świeżym groszkowcem

ps. piec SAS gro-eco 23kW z podajnikiem ślimakowym i okrągłą stałą retortą

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

no właśnie przeczytałem wszystkie instrukcje na temat tego kotła i niczego takiego nie znalazłem, odkręciłem też wentylator i wyczyściłem dokładnie i wentylator i kanał którym powietrze idzie do retorty jak również wyczyściłem "to coś" pod retortą i przez chwilę dosłownie 2 godziny było ok.

pozdrawiam Kuba

Opublikowano

W moim kociołku dmuchawa fabrycznie zamontowana kręciła w przeciwnym kierunku. To nie żart ! Może masz podobnie. Pzdr.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ale i tak dmucha w tym samym kierunku tylko słabo (wynika to z konstrukcji turbiny), nie mylić ze śmigłem.

W moim kociołku dmuchawa fabrycznie zamontowana kręciła w przeciwnym kierunku. To nie żart ! Może masz podobnie. Pzdr.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

czyściłem juz wszystko włącznie z odkręceniem dmuchawy i dokładnym odkurzeniem kanałów powietrznych i pomaga to na kilka godzin , po tym czasie znowu drobinki zaczynają wylatywac a wiatrak zaczyna rzęzić

moze ktoś ma jeszcze jakies pomysły ??

pozdrawiam

Opublikowano

To zobacz, czy czasem górny talerz paleniska nie poluzował się i nie podniósł do góry tworząc tym sposobem zbędną szczelinę pomiędzy talerzem paleniska a koronką doprowadzającą powietrze do paleniska.

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Jak zdjąłeś dmuchawę i w tym miejscu ( na niebiesko ) nie masz drobinek to powinno być OK. Jeżeli komora powietrzna była kiedyś pełna to mogło przesypywać się właśnie tam.Wyczyściłeś wszystko a na tej części poziomej mogło jeszcze zostać i przesypuje się w stronę wentylatora. Dokręć te cztery śruby co trzymają rurę,one z drugiej strony są wkręcane w kolano żeliwne (na czerwono). Jeżeli są nie do końca dokręcone to może właśnie tam jest minimalny prześwit i leci pył z węgla do dmuchawy. Jest to raczej mało prawdopodobne ale sprawdzić można. Więcej nie mam pomysłów.

Opublikowano

Witam. Miałem ten sam problem. Dzisiaj rozebrałem kocioł i okazało się,że ślimak skorodował od mokrego węgla( ubiegłej zimy dokupowałem w castoramie był mokry) . Uszkodzony ślimak wytarł rowek w kolanie i zrobił kilka otworów w tym wyżłobieniu. Oczywiście nie mam zapasowego kolana ale zakleiłem te otwory poxiliną. Ślimak miałem zapasowy. Narazie jest ok.