Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Temat na forum stary jak świat, ale niestety nie znajduję dla siebie rozwiązania.

Mam zrobioną instalację kocił DeDietrich, który zasila 2 osobne układy podłogówki, grzejniki i grzeje CWU, całość podłączona przez "sprzęgło hydrauliczne" do którego podpięty jest jeszcze kominek

Kłopot dotyczy podłogówki, na górnych listwach są elektrozawory Kan na dolnych przepływomierze.

Jeden układ gdzie jest 5 pętli działa bez problemu, przepływomierze pokazują że woda płynie i w tej części domu gdzie jest te 5 pętli podłoga jest ciepła.

Drugi, gdzie jest 8 obwodów nie chce ruszyć, mimo, że zdejmowałem elektrozawory i naciskałem zaworki palcem (w działającej części naciśniecie zaworka powoduje że przepływ od razu spada do 0).

Czy na podstawie załączonych zdjęć można wywnioskować, że coś jest zrobione nie tak?

Może brakuje jakichś zaworków, którymi można by ręcznie pozamykać poszczególne pętle w celu odpowietrzenia?

Nie ma podłączonego żadnego doprowadzenia wody do tych podłogówek, by można było "dolać" im wody, ani nie ma też miernika ciśnienia.

Jest tylko takie miejsce gdzie można podłączyć wąż ogrodowy.

Czy na podstawie załączonych zdjęć ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak taką podłogówkę odpowietrzyć bo pewnie to jest problemem.

W instalacji są zawory odpowietrzające, są lekko popuszczone ale po tygodniu grzania żadnego efektu nie ma:-(

IMG_4011.jpg

IMG_4012.jpg

IMG_4013.jpg

IMG_4014.jpg

Czy do dolnej listwy powinienem podłączyć taki element jak na górnej listwie, by do niego podłączyć drugi wąż pozakręcać 7 pętli przepływomierzami i przepuszczać wodę przez ósmą?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Grzegorz