Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Agro Uni

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. O ustawieniach powiem jedno: Metoda prob i bledow. Wiem. Na poczatku tez tak mialem, myslalem ze czyjes ustawienia zadzialaja u mnie. Tak nie jest, zalezy to od zbyt wielu czynnikow. Przede wszystkim od opalu. Sam do wszystkiego dojdziesz a obsluga tego pieca to bajka ;) . Ustaw temp. CO i CWO na 58. Priorytet bojlera. Max przerwe w podawaniu. zawor na 1/2 i eksperymentuj. Powodzenia :)

Opublikowano

Kolego Gustaw a masz gdzieć schemat swojej kotłowni?? jesli tak to podrzuć ja jestem użytkownikem Defro Eko Duo Uni 19 KW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety nie mam schematu. Piec jest podłączony do starej instalacji OC z lat 60-70 typu fawir. Ale działa :) . Jesli chodi Ci o jakis konkretny problem to sie odezwij. Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam serdecznie

Właśnie stałem się posiadaczem pieca DEFRO AGRO UNI 25 kW. W wyposażeniu jakie było z kotłem brakuje deflektora, rurki powietrza wtórnego są o połowe krótsze tzn. jedna (tak jak u Was na fotkach) jest przecięta na pół i nie dmucha na palenisko tylko równolegle do rusztu, po rozmowie z producentem dowiedziałem się, że ten typ tak ma i już.

Dom to tradycyjna budowa lat 90 (półtora pustaka z wełną 5cm w śridku) + 8 cm styropianu na elewacji, nowe okna, razem 180 m2, instalacja miedziana, grzejniki purmo z zaworem czterodrogowym.

Pierwsze rozpalenie 9.09.2012

Aktualnie palę peletem - 6mm. Moje nastawy to:

temp. CO - 60

temp. CWU - 50

podajnik praca - 23 s.

podajnik przerwa - 55 s.

wentylator - 20%

podtrzymanie podajnik praca - 20 s.

podtrzymanie podajnik przerwa - 15 m.

wentylator podtrzymanie 15 s. / 5 min.

Na tę chwilę pracuje same CWU. Dobowa ilość spalonego peletu to ~ 15 kg.

Widzę, że nie dopala się pelet. Do popielnika spadają, powiedzmy, zwęglone miniaturki peletu, po ściśnięcu w palcach rozpadają się na popiół.

Proszę o podpowiedź jak ma wyglądać proces spalania peletu w tym piecu?

Jeszcze jedno, jako pierwsze do zasobnika wsypałem rozszczelnione worki (stały w garażu około 3 miesięcy), może wilgoć?

Miłego dnia

Opublikowano

pelet nie nadaje się do potrzymania, do cwu latem, do tego kotła. Miesięcznie ci wychodzi prawie 400zł?

Kup jakiś ekogroszek lub grzej prądem, wyjdzie duuużo taniej. Peletem pobawisz się jak przyjdzie zima, choć z tak przewymiarowanym kotłem ciężko to widzę.

Opublikowano

Tak, masz rację, prądem, z programatorem, wychodzi około 60-70 PLN. Jednak przed zimą postanowiłem "pobawić" się troszkę nastawami.

Po tych kilku dniach z peletem widzę, że ekogroszek/miał będzie dużo lepszym rozwiązaniem. Jest tylko jedna rzecz przemawiająca za peletem - o wiele czyściej w kotłowni.

Czy przewymiarowany? Myślę, że nie. Nie dopisałem, że mam poddasze które na tę chwilę jest nieużytkowane i tu dodatkowo przybędzie około 50 m2 + garaż.

Miłego dnia

Opublikowano

takie testy dobre są z prędkościomierzem i licznikiem przejechanych kilometrów (znaczy się ciepłomierzem) - zobacz temat o VER

co do przewymiarowania, to sie okaże zimą, jak twoje spalanie dobowe będzie dochodziło do 100 kg/ dobę, to kocioł nie będzie przewymiarowany.

Ja obstawiam, że będzie dochodziło do 30 - 35 kg dobrego eko.

Pozdrawiam

Opublikowano

W tym domu palę od 14 lat. Poprzedni piec to moderator z Hajnówki o mocy 14kW, taki, jak Wy to nazywacie "śmieciuch". Aby w domku było ciepło ~23 stopnie, bo to lubią wszyscy domownicy, na piecu musiałem utrzymywać 70 stopni, a ilość spalonego węgla średnio na zimę nigdy nie była mniejsza jak 6 ton (w mrośne zimy, a mieszkam na polskim biegunie zimna - północno-wschodnia Plska ilość węgla dochodziła do 9 ton). Myślę, że AGRO będzie pracowało na 65 stopniach i powinno dać sobie radę.

Więc jeżeli mam spalić opału za 4500 - 5000 PLN to chcę mieć ten luksus - odwiedziny w kotłowni będą żadsze, a temp w domku stabilniejsza.

Pelet o którym piszę to "darmowy" opał, który aktualnie mam w domu, nie płaciłem za niego. Jak będę kupował to tylko pochodne węgla.

Ile spalę przez zimę, dam znać.

Wracając do mojego pytania. Czy ktoś z forumowiczów miał doświadczenie z peletem i podajnikiem rynnowym? Jak ustawiał piec? Co może powodować w moim przypadku "spiekanie" peletu?

Pozdrawiam

Opublikowano

" Aby w domku było ciepło ~23 stopnie, bo to lubią wszyscy domownicy, na piecu musiałem utrzymywać 70 stopni, a ilość spalonego węgla średnio na zimę nigdy nie była mniejsza jak 6 ton (w mrośne zimy, a mieszkam na polskim biegunie zimna - północno-wschodnia Plska ilość węgla dochodziła do 9 ton). Myślę, że AGRO będzie pracowało na 65 stopniach i powinno dać sobie radę."

To jaka ma być temperatura w mieszkaniu nie zależy od kotła tylko od grzejników zamontowanych w domu (powierzchnia wymiany).

Opublikowano

"To jaka ma być temperatura w mieszkaniu nie zależy od kotła tylko od grzejników zamontowanych w domu (powierzchnia wymiany)."

Jak najbardziej, grzejniki mam przewymiarowane, dobierane były do budynku zbudowanego z suporeks'u (ściana 25cm/5cm wełna/15cm) z tradycyjnym tynkiem. Aktualnie jest budynek ocieplony (+8cm styropian). Według moich wyliczeń w tej chwili mam 140 W/m2 (dodam, że wysokość pomieszczeń to 2,8 m). Wspominając w poprzednim wątku o piecu 14kW chciałem "obronić" mój wybór 25kW a nie 15kW z modelu AGRO UNI. Lepszy odrobinę większy piec, nie musi tak "ciężko" pracować.

Opublikowano

Zobacz moje posty o kotle na pellet z palnikiem nadmuchowym - mnie wychodzi10-15kg.dobę przy -20C, a grzeję 140m2 podłogówki i 100m2 grzejniki +300l CWU.

Palnik 20kW, moc modulowana 12-20kW, kocioł WOLF CNK25kW.

Pozdr.

Opublikowano

Dosyć ciekawa i kontrowersyjna teza. Jestem ciekaw jak ją "Obronisz".

Jak ja kupowałem to mi radzili bierz kocioł 25kW i mieli rację ,palnik ma moc nominalną 20kW a na ciepłomierzu są wskazania mocy chwilowej 22-23kW.

Mniejszy miałby kłopot z odebraniem ciepła.

Opublikowano

Dosyć ciekawa i kontrowersyjna teza. Jestem ciekaw jak ją "Obronisz".

uważa tak, bo nie ma bezpośredniego wskaźnika "szczęścia kotła" a pośrednie objawy ignoruje :)

Jak ja kupowałem to mi radzili bierz kocioł 25kW i mieli rację ,palnik ma moc nominalną 20kW a na ciepłomierzu są wskazania mocy chwilowej 22-23kW.

Mniejszy miałby kłopot z odebraniem ciepła.

zechcesz w sezonie zrobić VERa z odłączonym buforem? O ile jest taka fizyczna możliwość zasilania bezpośrednio instalacji.

Opublikowano

"Jestem ciekaw jak ją "Obronisz".

Tu nie ma co "bronić" - zobaczymy na wiosnę.

"Zobacz moje posty"

Myślę, że o pelecie na tym forum przeczytałem już wszystko, ale na pewno przeczytam jeszcze raz.

Czy mógłbyś pdpowiedzieć mi dlaczego pelet się spieka.

Opublikowano

,,,, Czy mógłbyś pdpowiedzieć mi dlaczego pelet się spieka.

Nie jestem w stanie udzielić Ci na to pytanie odpowiedzi, ponieważ nie mam zielonego pojęcia co producent Twojego peletu dodaje do Twojego peletu, aby ten pelet wyglądał jak PELET.

Opublikowano

Ja miałem taki pellet na próbę który stopił się na palniku i trzeba było czyścić palnk przy pomocy szczotki drucianej , ale mam już dostawców dobrego pelletu i tam nic się nie spieka, zostaje popiół jak z papierosa.

Jeżeli się spieka to spróbuj dać więcej powietrza.

Opublikowano

zechcesz w sezonie zrobić VERa z odłączonym buforem? O ile jest taka fizyczna możliwość zasilania bezpośrednio instalacji.

Niestety nie da rady , musiałbym całą kotłownię przerabiać, ale na początku chciałem mieć możliwość odłączenia buforu, lecz był problem z automatyką oraz zbyt częste zapłony pochłaniały dużo pelletu.

Opublikowano

"pelet wyglądał jak PELET"

Pelet, który mam jest z Pisza, to ekopal czy gold, Producent pisze o nim:

- 4kg popiołu z tony spalonego paliwa

- 19.425 kj/kg wartości opałowej

- 5.22% wilgotność

- 1.15 kg/dm3 gestość

- siarka nie wykrywalne

- śladowe ilości innych pierwiastków powstałych w procesie spalania

- powstaje z drzewa sosnowego

Wcześniej pisałem o tym, że od 3 miesięcy stoi tego trochę w garażu i podczas rozładunku kilka worków rozszczelniło się (rozerwało na zgrzewach) i w pierwszym rzędzie to te wsypałem do zasobnika. Może one "złapały" wilgoci, a efekt widoczny jest w piecu - spiekanie.

Może napiszę co rozumiem pod tym pojęciem.

W popielniku kotła poza popiołem są jeszcze, powiedzmy, zwęglone miniaturki peletu, które po sciśnięciu w palcach rozpadają się na popiół.

Taki mam efekt, dodam, ze piec był odpalony 9.09, a to spiekanie jest bez względu na nastawy.

Opublikowano

Spieki są czarne, a popiół wpadający w ciemny brąz.

"Facet ty nie narzekaj" - czy w jakimkolwiek momencie narzekałem czy źle pisałem?

Pytam, się dlaczego on się nie spala do takiej postaci jaką miałem okazję widzieć na prezentacjach.

Opublikowano

to prawdopodobnie koks - węgiel niedopalony ci zostaje

tak jak pisałem na samym początku, palnik sam w sobie nie jeste dostosowany do peletu, a grzanie tym cwu latem to w ogóle nie porozumienie.

Pelet się nie wypala, bo w podtrzymaniu jest tam za niska temperatura. Części lotne węglowodory, żywice i smoły odgazują brudząc kocioł, a czysty węgiel zostaje.

Opublikowano

Ale pellet masz na pewno dobry , nie jakiś szajs tylko porządny, pellet powinien spalać się na pył, poeksperymentuj z powietrzem, ew mniejsza dawka a częściej.

Ale najprawdopodobniej w tym palniku pelletem można palić w sposób ciągły, na podtrzymaniu pellet się nie spala do końca -tak jak pisze Vlad.

Opublikowano

Vlad24 dzięki za podpowiedź.

Pellet już opisałem i podałem producenta, dodam, że to producenta mam godzinkę bardzo spokojnej jazdy. Sam osobiście byłem tam i go odbierałem.

Piec mam ustawiony:

temp CO - 60 (tryb letni)

podawanie - 23 s.

przerwa - 50s

nadmuch - 20%

podawanie w podtrzymaniu - 20 s.

przerwa w podtrzymaniu - 15 m.

nadmuch w podtrzymaniu - 15 s.

przerwa nadmuchu w podtrzymaniu - 5 m.

Wentylator ustawiony powyżej 30% zdmuchuje pellet, a poniżej 15% kocioł nie "łapie" temperatury (może za któtko czekałem?)

Może macie jakieś sugestie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.