Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Proszę o pomoc bo mąż nie może się zdecydować, więc wybrałam się na Wasze forum w celu otrzymania jakiejkolwiek pomocy smile.gif

Dom około 180 m2, w połowie ocieplony 5cm, pomiędzy cegłą styropian 8cm,
Dom 7-8 letni

około12-13 grzejników aluminiowych
bojler około 200 litrów.

i stąd moje pytanie, który piec wybrać

KWKD 15, czy 22 ?

KWKD czy SAS NWT 17KW

Zębiec jest bez sterownika i miarkownika, a mamy w domu obieg wody sterowany pompką, dlatego tez czy jest możliwosc podlaczenia do KWKD sterownika, ktory by sterowal pompa ?

Prosze o pilną pomoc, dziękuje wam.

Pati.

Opublikowano

Proponuję rozejrzeć się na forum.

Nikt nie da jednoznacznej odpowiedzi jaki piec kupić.

Co do Kwkd 15 to drewno odpada - chyba że małe kawałki .

mamy w domu obieg wody sterowany pompką, dlatego tez czy jest możliwosc podlaczenia do KWKD sterownika, ktory by sterowal pompa

Ja mam taki sterownik :

Euroster 1100

użytkuję go 9 lat i jest OK.

Opublikowano

i najważniejsze, ma być dolnego spalania - węgiel, węgiel - drewno :)

No to nie ma wyboru bo sas NWT to piec górno dolny dobry do drobnego węgla do palenia od góry i od dołu , wiec na placu boju pozostaje KWKD .

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Koleżanko Patrycja29 dobrymi opiami cieszą się także kotły Żywiec KDO-U(RW) typowy dolniak z poziomym wymiennikiem , oraz typu OPAL górno-dolny z pionowym wymiennikiem. Poza tym są tańsze od Zębców, sam mam z kolei Zębusia KWP górniaka :).

Oba są z blach 6 mm i z przegarniaczem rusztu http://www.kotly-zywiec.com.pl/oferta

Ps Koleżanko jeśli komin spełnia wymogi przekrojem i długością (ciąg powinien być wtedy dobry), to spokojnie do kociołków zamontować można mechaniczny/termiczny miarkownik np: firmy regulus są niezłe , a pompkę dajesz wtedy na prostym sterze i czujnik wpuszczasz w otwór w piecu na czujnik tempy pod stera piecowego, lub na wylocie wody z pieca i będzie Ok. Pamiętaj także i o tym, iż jeśli palić będziesz głównie drewnem to kociołek kupuje się trochę większy bo np: kocioł 22kW na węglu na drewnie ma już tylko 16kW, a kociołek 15kW na węglu w drewnie da 10kW. Zazwyczaj producenci w piecach nominał dają na węglu tak mocy jak i stałopalności. Na 180 m2 Ja obstawiałbym minimum kocioł 18kW, a nawet bardziej 20-22kW, 15 mały szczególnie przy bojlerze 200L i do drewna.Pozdrawiam

Edytowane przez Robocik
Opublikowano

dzęki serdeczne Wam! pomogliście bardzo, więc wybór padł na KWKD 22 kw, może nie będzie za duży do tej powierzchni :)

dokupię miarkownik regulus i sterownik do pompki i sezon czas zaczac :))

Pozdrawima serdecznie :))

Opublikowano (edytowane)

dzęki serdeczne Wam! pomogliście bardzo, więc wybór padł na KWKD 22 kw, może nie będzie za duży do tej powierzchni :)

dokupię miarkownik regulus i sterownik do pompki i sezon czas zaczac :))

Pozdrawima serdecznie :))

Nie piszesz jak zamierzacie palić - całą dobę ? Bo jeżeli tak to i 15 kW przy paleniu węglem byłby OK. Do drewna ma za małą komorę - chyba że ktoś lubi i ma czas z robieniem z "metrówek" malutkich polan.

Najlepiej podjechać do sklepu i obejrzeć różnice między 15 a 22.

a o jednym zpaomniałam, mąż kupił węgiel kostkę, niektóre fragmenty mają po 20cm średnicy, czy w KWKD to sie spali?

Strasznie grube kostki tego węgla . Może być problem z zawieszaniem się węgla w komorze .Czy się spali to tak - tylko jak ;)

Tak grube sorty węgla nie spalają się za dobrze - pomijając fakt że kiedyś kupiłem taki węgiel i została z niego po spaleniu kupa kamieni :angry:

Edytowane przez wojmariusz
Opublikowano

Ten sas konstrukcyjnie jest prawie taki sam jak NWT który wymieniłaś wcześniej jest jedynie uboższy o kanały nadmuchu i dmuchawe ,tak jak NWT jest kotłem górno dolnym i pracuje na naturalnym ciągu z miarownikiem . W tego typu piecach można palić na okrągło , jednak aby uzyskać warunki zbliżone do palenia w kotłach z dolnym spalaniem konieczny jest drobniejszy sort paliwa groszek , groszek mieszany z miałem , orzech mieszany z miałem zazwyczaj w proporcjach 70%wegiel gruby 30% miał. Piece te posiadają pionowe wymienniki co powoduje że mogą być kłopoty z rozpalaniem zwłaszcza przy zimnym kominie lub niewystarczającym ciągu . SAS jako firma robi jedne z solidniejszych kotłów , przy właściwym użytkowaniu a zwłaszcza utrzymywaniu zalecanych temperatur są dość żywotne jednak przed zakupem tego typu kotła proponował bym sprawdzić parametry komina bo w tej konstrukcji są dość istotne . co do mocy kotła to sąsy mają zdecydowanie większe wymienniki od KWKD wiec w tym przypadku moc 23KW będzie zdecydowanie za duża jeżeli SAS to 1,5 czyli 17KW na węglu wystarczy .

Opublikowano

Przy SAS NWG zauważ są duże wymagania kominowe jak pisze kolega mac65.

Jeżeli zdecydujecie się na ten piec radzę wezwać kominiarza z mikromanometrem i zmierzyć ciąg kominowy.

Minimalna wysokość komina: 8 m

Minimalny przekrój przewodu kominowego: 20x20 / fi 220 cm / mm

Nie na darmo producent podaje takie dane. Warto zapytać producenta o wymagany ciąg kominowy by przy rozpalaniu nie mieć wędzarni w kotłowni spowodowanym niedostatecznym ciągiem w kominie. Dlatego moim zdaniem kotły z klapką umożliwiającą rozpalenie mają duży + .

Opublikowano

Koleżanko Patrycja29 jeśli dom jest ciepły to przy paleniu non-stop ten 22kW będzie Ok na paliwach mniejszej kaloryczności (drewno), natomiast na dobrym węglu może zacząć kisić opał bo dom za mało ciepła będzie chciał odebrać przy temperaturach 0oC i wyższych. Reasumując, bardzo zależy jak i czym będziesz palić, bo jeśli non-stop i na dobrym węglu to lepszy może być kocioł 18-19kW, ale tej wielkości z kolei na drewnie będzie zdecydowanie krócej chodził. Wiem rozterki, ale niestety dobrać kocioł to nie siup do wody, najlepiej jak jest w sam raz skrojony na potrzeby. Ps Dolniaki lubią paliwa umiarkowanie drobnej granulacji jak drobna kostka czy groszek, tak gruby węgiel nie będzie się chciał palić z małą mocą i będzie się kisiło go więcej niż trzeba, najlepiej dokupić do niego groszku który troszkę go uszczelni i pozwoli lepiej/płynniej regulować procesem spalania i nie będzie się rozpędzał, przynajmniej tak Mi się wydaje. Pozdrawiam.