Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Kupować "dolniaka" Przy Kominie Wys 6,5 M ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam komin wys 6,7 metra systemowy o średnicy 20 cm ( jest poniżej kalenicy ok. 1,3 metra) , juz wybrałam wstępnie piec dolnego spalania - żywiec KDO Plus lub STK Protech ( ze względu na małą głębokość ) . Zamierzam palić 70 % węglem i 30 % drewnem. Pan z Żywca właśnie mnie oświecił że w dolniaku z nadmuchem nie będzie sie dobrze palić przy takim niskim kominie.

Dom 170 pow użytkowej będzie ocieplony ok. 18 cm, dach ocieplony 25 cm , będą grzejniki - grawitacja, podłogówka i bojler 140 litrów - myślałam o kotle 18 kw lub 22 kw.

czy mam zakończyć temat dolniaków i od nowa szukać górniaka ?

Bardzo dziekuję za poradę

Marzena

Opublikowano

czy mam zakończyć temat dolniaków i od nowa szukać górniaka ?

Witam,

Tego akurat nie polecam.

Palenie w takim kotle jest trudniejsze, bo trzeba codziennie rozpalać od nowa.

Pewnie, że ciąg jest dobrze zmierzyć.

Jeśli będzie za słaby, to rozważyłbym w pierwszej kolejności podniesienie go ponad kalenicę (zgodniez zasadą, że zrobienie czegoś zgodnie ze sztuką nie naraża na straty w przyszłości).

Pozdrawiam.

Opublikowano

ech,

projektantka komin zaprojektowała przy zewnętrznej ścianie budynku, przy dachu dwuspadowym będzie to brzydko wyglądać i nie wiem jak wejść czyścić ten komin.

Wolę ten komin zostawić bez zmian ( mam nadzieję że przejdzie odbiór kominiarski ) .

Opublikowano

Można komin przedłużyć rurą blaszaną najlepiej nierdzewką pomalowaną w kolorze dachu-nie będzie się tak rzucało w oczy.(nawet o 1,5 m oczywiście po odbiorze)

Przy takim układzie komina mogą być problemy z paleniem w wietrzne dni i w czasie deszczowej czy śnieżnej pogody i to nie tylko z dolniakiem.

Opublikowano

w starym domu ,

piec mamy samoróbkę z czopuchem na dole (???) , czasami się dymi przy rozpalaniu, ale rozpalamy zawsze trzaskami i drewnem suchym, a po 20 minutach wsypuję węgiel. Mam nadzieję że wentylator w piecu do czegoś się przyda :)

A też myślałam o takim przedłużeniu komina .

Opublikowano

Zgadzam się z tobą kolego ramzeus na nic przedłużenie z samej rury musi być ono zaizolowane cieplnie, gdyż zysk będzie minimalny jak w zimę nie pogorszy jeszcze, to ciągu bo spaliny zanim opuszczą komin będą już za zimne i będą hamować cug. Po, to z resztą głównie powstały kominy systemowe jako zewnętrzne, aby warunki atmosferyczne jak najmniej wpływały na warunki panujące wewnątrz komina.