Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo prosz臋 o pomoc ot贸偶 wraz z sasiadami ogrzewamy sie kot艂em na mia艂 powierzchnia naszych mieszkan wynosi 145 metr贸w ,piec oczywiscie jest dostosowany do tej powierzchni nawet troszke wieszkej do 230 mamy go juz 3 sezon przez dwa lata temperatura na piecu by艂a ustawiona na 40 stopni czasem przy mrozach na 45 g贸ra 50 przyznam 偶e z winy s膮siad贸w oni takze przy ich miesiacu palenia zasypywali piec do po艂owy og贸lnie mamy z nim ca艂y czas problem nie mozemy wogole sie dogadac gdyz chca usilnie oszczedzac (szczerze nie wiem na czym bo przez ich palenie wychodzi 3 razy wiecej ale przet艂umaczyc nie mozna )m膮偶 jak rozpala艂 to zasypywa艂 ca艂y piec lecz temperatura by艂a ta sama czyli 40 st. ale takze dosypywa艂 na ich zmianie bo nie sz艂o w zimnych wytrzymac , w tym roku wysadzi艂o na komin dok艂adnie bardziej w 艣rodku jego g贸ra nie zosta艂a zniszczona kominiarze wsadzili wk艂ad kazdy wie jaki wiec nie bede t艂umaczyc powiedzieli ze g艂owna przyczyna by艂a zbyt ma艂a temperatura pieca lecz s膮siad twierdzi ze poradzi艂 sie ekspert贸w od tego piec dok艂adnie o tych co by艂 kupowany i powiedzieli 偶e to wina dok艂adania do pieca bardzo prosze jesli ktos zna sie na tych sprawach o jak膮 podpowiedz z g贸ry dziekuj臋 :)

Opublikowano

Ogolnie to malo danych podajesz. jaki kocio艂 - typ, moc?

Jezeli chodzi o temperature, to nic dziwnego, ze uszkodzil sie komin. Powinnas sie cieszyc, ze nie rozwalilo pobliskich scian.

Na kotle musi byc temperatura minimum 60 stopni. Palisz najgorszym mozliwym syfem, pewno jeszcze moczysz go i nic dziwnego , ze komin zarasta. Ciekawe, czy jest to gorniak i ciekawi mnie, jak dokladacie do kot艂a - jezeli jest to gorniak i wsypujecie nowa porcje na stary zar, to porazka.

Opublikowano

kominiarze wsadzili wk艂ad kazdy wie jaki wiec nie bede t艂umaczyc powiedzieli ze g艂owna przyczyna by艂a zbyt ma艂a temperatura pieca lecz s膮siad twierdzi ze poradzi艂 sie ekspert贸w od tego piec dok艂adnie o tych co by艂 kupowany i powiedzieli 偶e to wina dok艂adania do pieca bardzo prosze jesli ktos zna sie na tych sprawach o jak膮 podpowiedz z g贸ry dziekuj臋 :)

Nie ma takiego sposobu palenia jak dorzucanie do mia艂owca lub innego kot艂a g贸rnego spalania.

Moja rada dla Ciebie, to przystanie na wersj臋 "bezpo艣redniej przyczyny", czyli 偶e go rozwali艂o, bo nie by艂 czyszczony odpowiednio cz臋sto.

[zwa偶, 偶e do艣wiadczony forumowicz Baca czy艣ci komin nie rzadziej ni偶 raz na miesi膮c, a pali膰 przecie偶 umie].

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ogolnie to malo danych podajesz. jaki kocio艂 - typ, moc?

Jezeli chodzi o temperature, to nic dziwnego, ze uszkodzil sie komin. Powinnas sie cieszyc, ze nie rozwalilo pobliskich scian.

Na kotle musi byc temperatura minimum 60 stopni. Palisz najgorszym mozliwym syfem, pewno jeszcze moczysz go i nic dziwnego , ze komin zarasta. Ciekawe, czy jest to gorniak i ciekawi mnie, jak dokladacie do kot艂a - jezeli jest to gorniak i wsypujecie nowa porcje na stary zar, to porazka.

akurat co do 艣cian to uszkodzi艂 u dwoch innych sasiad贸w co typu to sie nie znam ale pisze wodno- mia艂owy ogolnie z pleszewa moc 80w/230/50hz moc cieplna 38kw i jest gornego spalania podk艂adane by艂o jakies 3-4 godziny po rozpaleniu przez sasiad贸w ale tez nie zawsze podk艂adalismy ( teraz przy tych silnych mrozach to tak ok tygodnia m膮偶 dzien w dzien podk艂ada艂 )wiec nie tak bardzo czesto zwarzywszy na to ze mamy go juz jednak 3 sezon mia艂 moczymy poniewaz tak nam zalecano i kazdy kto tu ma taki piec tak robi i im nic sie nie dzieje a maja o 10 lat d艂uzej od nas co do gatunku mia艂u to nie jest najgorszy ,,nikt go nie probuje tylko kupuje m贸wia ze dobry wi臋c sie bierze a pola do popisu przy wybieraniu u nas duzego nie ma nie mieszkamy przy kopalniach ;)

Opublikowano

Witam.

Ula wtr膮ce si臋 w dyskusje na ten temat

Win膮 wybuchu jest przede wszystkim nieumiej臋tno艣膰 palenia w tym kotle.Piszesz ze po paru godzinach dok艂adacie do pieca.I trzymacie 40*C (produkcja sadzy i smo艂y w piecu i kominie)

Do takiego pieca si臋 nie dok艂ada w czasie palenia tutaj palimy cyklicznie czyli rozpalamy-ga艣nie i tak w ko艂o.

A w 40*C to nawet kolorowe gazety dobrze si臋 nie pal膮.

S膮siad powiedzia艂 ze zasi臋ga艂 informacji jaka temperatura na kotle u FACHOWCA !!!! :D Ale jakiego bo chyba zbytnio nie wiedzia艂 co m贸wi .

Wracaj膮c do tematu to w takim kotle na miale palimy od g贸ry i nie mniej jak 55*C a najlepiej 60-65*C(Odpowiednie nastawy i odpowiednia ilo艣膰 powietrza PW)

To 偶e palicie na 40 *C to jest oszcz臋dno艣膰 pozorna :) efekty wida膰

Je偶eli dalej bedziecie pali膰 na tak niskich temperaturach to wk艂ad tez nic nie da :D

PozdrA

Opublikowano (edytowane)
akurat co do 艣cian to uszkodzi艂 u dwoch innych sasiad贸w co typu to sie nie znam ale pisze wodno- mia艂owy ogolnie z pleszewa moc 80w/230/50hz moc cieplna 38kw i jest gornego spalania podk艂adane by艂o jakies 3-4 godziny po rozpaleniu przez sasiad贸w ale tez nie zawsze podk艂adalismy ( teraz przy tych silnych mrozach to tak ok tygodnia m膮偶 dzien w dzien podk艂ada艂 )wiec nie tak bardzo czesto zwarzywszy na to ze mamy go juz jednak 3 sezon mia艂 moczymy poniewaz tak nam zalecano i kazdy kto tu ma taki piec tak robi i im nic sie nie dzieje a maja o 10 lat d艂uzej od nas co do gatunku mia艂u to nie jest najgorszy ,,nikt go nie probuje tylko kupuje m贸wia ze dobry wi臋c sie bierze a pola do popisu przy wybieraniu u nas duzego nie ma nie mieszkamy przy kopalniach

Ula333, z ca艂ym szacunkiem.Wstaw mo偶e par臋 kropek do swoich post贸w.殴le si臋 czyta.Ja nic nie rozumiem.

Edytowane przez CoTo
Opublikowano (edytowane)

Uscislijmy, ze w takim kotle pali sie w nastepujacy sposob: 艂adujesz opa艂, po czym u gory rozpalasz spore ognisko. Pompe ustawiasz, aby w艂aczala sie przy 50 stopniach. Temperature na kotle ustawiasz na 60 stopni.

Jednak obawiam sie, ze Twoj sasiad ''nie ogarnie'' tego skoro mysli, ze oszczedza utrzymujac temp 40 stopni.

Mia艂 mozna spalic ''czysto'', ale to wymaga praktyki i checi posiedzenia kilkudziesieciu godzin w kot艂owni i kilku przer贸bek kot艂a.

Nie mniej jednak ustaw temp na kotle 60stopni, pompe na 50, rozpalaj od gory, nie dorzucaj nowej porcji na 偶ar, tylko najpierw wyciagnij stary zar do wiadra i wsyp go na swiezy za艂adunek. Jak w domu za cieplo, to przykrec grzejniki.

Podziel sie wra偶eniami jak to wyprobujesz.

Edytowane przez tqlis
Opublikowano

Nie wiem co Wy Panowie wymy艣lacie.

Jak si臋 w mia艂owcu pali od g贸ry, to 45C na przyk艂ad nie powoduje 偶adnego powstawania sadzy ani smo艂y.

Lobby producent贸w wciska ludziom, jakoby temperatura wody poni偶ej 60C mia艂a jaki艣 (konkretny) wp艂yw na z艂e spalanie.

Tymczasem s膮 to porady dla ignorant贸w, kt贸rzy my艣l膮, 偶e do g贸rniaka mo偶na dorzuca膰 paliwo (niekt贸rzy producenci te偶 do takich nale偶膮 niestety).

Powtarzam, 偶e taki spos贸b palenia nie istnieje.

Niska temp. wody mo偶e mie膰 wp艂yw na przyspieszon膮 korozj臋 kot艂a (i to nie zawsze znacz膮cy), ale nie o tym jest ten temat.

Je艣li podczas palenia mia艂u od g贸ry produkowana jest nadmierna ilo艣膰 sadzy i smo艂y przy 40-50C, to znaczy, 偶e ma wyra藕nie 藕le dobrany kocio艂, wadliwie zbudowany kocio艂 lub pali terzem.

S膮siad ma wi臋cej racji ni偶 ca艂a banda kominiarzy zajmuj膮cych si臋 instalacj膮 wk艂ad贸w.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tylko 偶e te podk艂adanie przez 3 lata palenia (6 miesiecznego bo tyle trwa okres grzewczy )jest naprawde znikome to nie jest tak 偶e my ci膮gle podk艂adamy, komin wybuch艂 w po艂owie grudnia gdzie nie by艂o podk艂adane ja wiem ze to si臋 wszystko z latami nawarstwi艂o ,ale my艣l臋 偶e nie tylko to mia艂o wp艂yw, (lecz s膮siad stanowczo twierdzi 偶e tylko to i innej opcji nie uznaje )po wsadzeniu wk艂adu drugi s膮siad bo jest nas trzech co do palenia rozpala艂 w piecu ustawia艂 dalej temp .na 40 stopni i w piecu bucha艂o bo s艂ycha膰 by艂o a偶 u nas w domu ,ale oczywiscie nic sie nie dzieje ,oni dwaj sztam臋 trzymaj膮 i ich zdanie jest najwa偶niejsze

Opublikowano

Na marginesie chcia艂am dodac co do podsypywania, 偶e by艂y to dwie g贸ra trzy 艂opaty nigdy wi臋cej :)ka偶dy s膮dzi co innego ale i tak z g贸ry dzi臋kuj臋 za podpowiedzi :)

Opublikowano

Nadal s膮dz臋, 偶e nie mo偶na tu wskaza膰 konkretnego winnego sytuacji rozsadzenia komina.

Je艣li bowiem w nim s膮 wybuchy palnych gaz贸w, to zar贸wno niskie temp. wody jak i dok艂adanie do kot艂a maj膮 na to niewielki wp艂yw.

[gdy偶 na wyskokich temperaturach wybuchy i tak s膮 a i jak si臋 nie dok艂ada to tak偶e wyst臋puj膮!]

O wybuchach by艂o ju偶 wiele na tym forum i nie jest to zagadnienie trywialne.

Uwa偶am jednak, 偶e pierwszorz臋dny wp艂yw na nie maj膮:

1. Fatalna jako艣膰 mia艂u (na dobrym wybuchy s膮 znikome albo nie ma wcale)

2. Wadliwa budowa kot艂a (nienajlepsze kot艂y po przer贸bkach umiej膮 pali膰 bez wybuch贸w)

Jak widzisz oba te przypadki rozk艂adaj膮 win臋 po r贸wno.

Radz臋 nie szuka膰 winnego, tylko porz膮dnie wyczy艣ci膰 wszystkie otwory doprowadzaj膮ce powietrze do spalania (niekt贸re mog膮 by膰 niezauwa偶alne a zatkane pot臋guj膮 efekt), pali膰 tak, 偶eby nie marzn膮膰 oraz nie dorzyca膰 za wiele naraz. No i kupowa膰 porz膮dne paliwo.

Opublikowano

Z ca艂ym szacunkiem Vernal ale nie pomo偶e dobre paliwo je偶eli nie b臋dzie doprowadzona odpowiednia ilo艣膰 powietrza wt贸rnego

40*C w kotle 38 Kw to jest poprostu kiszenie opa艂u i jeden wielki gaz.

Opublikowano

Tak to jest jak si臋 ma s膮siad贸w kt贸rzy nie maj膮 zielonego poj臋cia co w trawie piszczy. Pods艂uchaj膮 od Niby Mega Super fachowca kt贸ry pewnie nawet nie umie w piecu pali膰 dobrej rady i plet膮 dalej te g艂upoty. Najlepiej by by艂o odci膮膰 si臋 ca艂kowicie od nich i pali膰 samemu dla siebie i obserwowa膰 jak za jaki艣 czas kolejny raz z komina robi im si臋 rakieta U2. Oni nie chc膮 przyj膮膰 winy na siebie bo s膮 na to niby za m膮drzy. Jak mia艂em u siebie rok temu mia艂owca i przez kilka dni pali艂 kto艣 inny z temperatur膮 40st. na piecu to po tygodniu mia艂em kucie smo艂y w piecu.

Opublikowano

Do Vernal:

Kazdy opal spala sie najlepiej w wysokiej temperaturze, wegiel lubi blisko 70 stopni, drewno tez, a nawet i wiecej. Spalanie wegla w kole zasypowym w temp 40 stopni mija sie z celem (jakim jest oszczednosc, niestety pozorna)

Mozna palic na mniejszej temp, ale jak sam wiesz trzeba do tego '''dojrze膰'', trzeba zrozumiec na czym polega spalanie. W kotle zasypowym jest to ciezkie do osiagniecia, bo po jakims czasie zapala sie duza czesc wsadu i jak bedziemy tlumic doplyw powierza, to czeka nas kiszenie. Oczywiscie mozna to korygowac powietrzem wtornym w pewnym stopniu (ala wentylacja), no bo im go wiecej tym spaliny zimniejsze. Mozna to realizowac przez zasypywanie malej ilosci paliwa, tak, ze nawet jak zapali sie cala objetosc, to nigdy nie wymusi na kotle zamkniecia doplywu powitrza. Dochodzimy do wniosku, ze najlepiej sie to sprawdzi przy kotle z podajnikiem, gdzie naraz pali sie mala ilosc wegla, ale za to intensywnie - mimo niskiej temp wody na kotle mamy wysoka temp spalin, ktore dzieki temu szybko opuszcza komin.

Kolezanka nie ma kola z podajnikiem i co gorsza zaspuje gorniaka mokrym mialem. Najpierw niech opanuje spalnie od gory przy temp minimum 60 stopni, jak juz to opanuje, to moze eksperymentowac z obnizaniem tej temp. Jezli bedzie sucho, to niech pali na 40 i cieszy sie ciep艂em.

Opublikowano

Wed艂ug mnie to nie wybuchy, lecz po偶ar komina spowodowa艂 jego rozsadzenie. Przy "takim" sposobie palenia to w kominie jest pe艂no smo艂y lub sadzy, a mo偶e wszystko razem. 呕aden tradycyjny komin nie wytrzyma tak wysokiej temperatury, kt贸ra mo偶e wzrosn膮膰 do kilkuset stopni. a mo偶e by膰 i jedynka z trzema zerami.. Za艂adunek do pe艂na i rozpala膰 od g贸ry, tak jak radz膮 koledzy w poprzednich postach. A co do winy, to nikt, przy takim sposobie palenie nie jest bez winy.

Opublikowano

Kilka razy palac w starym piecu buchnelo z niego . Takie same z siebie w wyniku nagromadzenai gazow mialem slabe , gorzej bylo jak drzwiczki otworzylem i za chwile je zamknalem, dostalo powietrza i mocno dmuchnelo. Moze jakeis nieszczelnosci w kominie byly, ze powietrze dostalo ?

jak pamietam to suchy mial jescze jak byl z koksujacego wegla lubil wybuchac . Z mokrym tak zle nie bylo.

Moz ektos dolozyl troche suchego mialu, nieszczelnosc w kominie czy przy piecu i moglo wybuchnac. Moze nawet nie bylo nieszczelnosci, ale mial zasypany na przepalony opal tlil sie i wystarczylo troche powietrza moglo byc z dolu przez palenisko , bo wiatr ciag w kominie mogl zwiekszyc.

Najepiej sie rozdzielic, jak gaz w poblizu to polecam piece kondensacyjne, z wieksza sprawnoscia pracuja na niskich temp. wody . Ogrzewacie dom 40 st na zasilaniu i jak znalazl do tego pieca .

Opublikowano

Witam bardzo prosz臋 o pomoc ot贸偶 wraz z sasiadami ogrzewamy sie kot艂em na mia艂 powierzchnia naszych mieszkan wynosi 145 metr贸w ,piec oczywiscie jest dostosowany do tej powierzchni nawet troszke wieszkej do 230 mamy go juz 3 sezon przez dwa lata temperatura na piecu by艂a ustawiona na 40 stopni czasem przy mrozach na 45 g贸ra 50 przyznam 偶e z winy s膮siad贸w oni takze przy ich miesiacu palenia zasypywali piec do po艂owy og贸lnie mamy z nim ca艂y czas problem nie mozemy wogole sie dogadac gdyz chca usilnie oszczedzac (szczerze nie wiem na czym bo przez ich palenie wychodzi 3 razy wiecej ale przet艂umaczyc nie mozna )m膮偶 jak rozpala艂 to zasypywa艂 ca艂y piec lecz temperatura by艂a ta sama czyli 40 st. ale takze dosypywa艂 na ich zmianie bo nie sz艂o w zimnych wytrzymac , w tym roku wysadzi艂o na komin dok艂adnie bardziej w 艣rodku jego g贸ra nie zosta艂a zniszczona kominiarze wsadzili wk艂ad kazdy wie jaki wiec nie bede t艂umaczyc powiedzieli ze g艂owna przyczyna by艂a zbyt ma艂a temperatura pieca lecz s膮siad twierdzi ze poradzi艂 sie ekspert贸w od tego piec dok艂adnie o tych co by艂 kupowany i powiedzieli 偶e to wina dok艂adania do pieca bardzo prosze jesli ktos zna sie na tych sprawach o jak膮 podpowiedz z g贸ry dziekuj臋 :)

Problem palenia mia艂em, i to w przewymiarowanym kotle, przez grup臋 ludzi, kt贸rzy nie maj膮 poj臋cia jak to si臋 robi, musia艂o si臋 tak sko艅czy膰.

Prawda jest taka, ze mia艂, to paliwo dla u偶ytkownik贸w, kt贸rzy wiedz膮 jak si臋 z nim obchodzi膰, bo mog膮 by膰 k艂opoty!

Utrzymywanie temperatury na tak niskim poziomie, to generowanie sadzy, smo艂y i gaz贸w, kt贸re maj膮 to do siebie, 偶e mog膮 wybucha膰 i to jest norma!

Do prawid艂owego spalania potrzebne jest powietrze, odpowiednia jego ilo艣膰. Je艣li powietrze wt贸rne nie dociera, albo s艂abo, no to chyba trzeba si臋 cieszy膰, 偶e tylko tak si臋 sta艂o, bo mog艂o by膰 znacznie gorzej. Jakie jest sterowanie tego kot艂a, jaki艣 sterownik, dmuchawa, czy mo偶e miarkownik? W tego typu sytuacjach, to chyba spraw臋 ratuje tylko bufor ciep艂a i palenie na maxa. A dok艂adanie mia艂u do pracuj膮cego kot艂a, to jak wrzucanie granat贸w do ogniska, ale.... Gdzie kucharek sze艣膰......

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego KrisB piszesz takie zdanie:::Utrzymywanie temperatury na tak niskim poziomie, to generowanie sadzy, smo艂y i gaz贸w, kt贸re maj膮 to do siebie, 偶e mog膮 wybucha膰 i to jest norma!::::

A drugie zdanie to :::: Jakie jest sterowanie tego kot艂a, jaki艣 sterownik, dmuchawa, czy mo偶e miarkownik? :::::

Skoro my nie mamy poj臋cia jak si臋 to robi(pali) to prosi艂bym abys nam wyja艣ni艂 bo po to jest to forum a Ja mysl臋 ze na tradycyjnym ci膮gu i miarkowniku strza艂贸w nie ma (Strza艂贸w a nie wybuch贸w)

Tutaj poleg艂 komin od ognia i temperatury a nie od wybuchu.

A je偶eli jest wszystko ok.to przewymiarowany lekko piec jest zalet膮 ale to nie jest temat o piecu.

Opublikowano

Witam, witam, ju偶 staje do tablicy ;-), skoro zosta艂em wywo艂any.

Napisa艂em, 偶e obs艂uguj膮cy nie maja chyba poj臋cia o paleniu mia艂em, skoro do takich niebezpiecznych sytuacji dochodzi. Nie wiemy, jakie jest sterowanie, ale je艣li ten mia艂 jest namaczany przed zapodaniem i jest "tylko" miarkownik, to jak to powietrze ma si臋 przecisn膮膰 przez komor臋? I zaczyna si臋 jazda.

Ja niestety widzia艂em i to u bliskiej rodziny efekt wybuchu (nie zapalenia si臋) w kominie, komin do rozbi贸rki poszed艂. U kolejnych znajomych komin si臋 zapali艂, fakt, pop臋ka艂, nie rozlecia艂 si臋, ale te偶 poszed艂 do rozbi贸rki. A taki po偶ar mo偶e niestety zainicjowa膰 taki mocniejszy wybuch gaz贸w.

A strza艂y, b臋d膮 w ka偶dym kotle, je艣li b臋dzie si臋 kisi艂 opa艂 i nie b臋dzie przewietrzany.

Natomiast w moim po艣cie chcia艂em podnie艣膰 kwesti臋, 偶e palenie w kotle mia艂owym przez par臋 os贸b i to jak widz臋 mocno utwierdzonych w swoich przekonaniach jest po prostu niebezpieczne dla nich. Trzeba szuka膰 przyczyny problemu i j膮 wyeliminowa膰, bo tu 偶arty dawno temu si臋 sko艅czy艂y!

A tak na marginesie, to u mojego szanownego kuzyna tez by艂 problem z fukaj膮cym mia艂owcem i po zastosowaniu dmuchawy, problem zosta艂 praktycznie wyeliminowany. Miarkownik domyka艂 na amen kocio艂 i si臋 kisi艂. Teraz powietrze dociera lepiej i daj臋 rad臋. A po wt贸re, to konstrukcja kot艂a jest tu bardzo istotna. Nie wszystkie s膮 mi艂e w obs艂udze......

To tyle mojej wiedzy na ten temat, kt贸r膮 si臋 dziel臋, bo jak Kolega "Robogaz" wspomnia艂, po to jest forum.

Jestem wybitnie uczulony na temat bezpiecze艅stwa i jakiekolwiek objawy bagatelizowania, nawet nie艣wiadome, trzeba podnosi膰 bezwzgl臋dnie. A palenie mia艂em proste nie jest, zw艂aszcza w g贸rniaku.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano (edytowane)

艁yczki!

Wybuchy powstaja z gaz贸w palnych zmieszanych z powietrzem odpowiednio, tylko w贸wczas uzyskamy mieszanine wybuchow膮. Zasmolenie komina ma tu niewiele do powiedzenia.

Gro偶ne sa nieszczelno艣ci czopucha bo dopuszczaja powietrze do nie zawsze dopalonych gaz贸w spalinowych [w kt贸rych bywa du偶o CO i innych palnych destylat贸w mia艂u!!!!] i robi "bum".

40 stC na zasilaniu to masakra! Znaczy, mial byl poddawany destylacji! Musia艂o wydupcy膰. Ponadto ok. 50 % warto艣ci opa艂owej sz艂o w komin przez te lata. Jak jazda autem 40kmh na 2-gim biegu non stop!

Moczenia mia艂u --kolejna masakra! [ew. pokropi膰 by sie nie pyli艂o, gdy suchy jak pieprz]

Dok艂adanie mia艂u w trakcie-- samob贸jstwo, koledzy Smolarze pisali.

Wnioski:

1. Dok艂adac Sadpal do mia艂u

2. Szorowac komin co tydzie艅 by skrzepy usun膮膰, powoli idzie. Potem wystarczy co miesi膮c .

3. Przerobi膰 orurowanie na zaw贸r 3 dro偶ny + pompka jak nie ma

4. Pali膰 od g贸ry na 60-65 stC

5. zaworem 3 D [dro偶nym] regulowac temp. wg, potrzeb [macie przewymiarowane grzejniki ]

6. NIe 艂adowa膰 do komory wi臋cej jak 1/2-3/4 pojemno艣ci.

7. Trzeba by艂o tutaj zagl膮dac wcze艣niej!

Hej!

Edytowane przez baca350
Opublikowano

Witam, witam, ju偶 staje do tablicy ;-), skoro zosta艂em wywo艂any.

Napisa艂em, 偶e obs艂uguj膮cy nie maja chyba poj臋cia o paleniu mia艂em, skoro do takich niebezpiecznych sytuacji dochodzi. Nie wiemy, jakie jest sterowanie, ale je艣li ten mia艂 jest namaczany przed zapodaniem i jest "tylko" miarkownik, to jak to powietrze ma si臋 przecisn膮膰 przez komor臋? I zaczyna si臋 jazda.

Ja niestety widzia艂em i to u bliskiej rodziny efekt wybuchu (nie zapalenia si臋) w kominie, komin do rozbi贸rki poszed艂. U kolejnych znajomych komin si臋 zapali艂, fakt, pop臋ka艂, nie rozlecia艂 si臋, ale te偶 poszed艂 do rozbi贸rki. A taki po偶ar mo偶e niestety zainicjowa膰 taki mocniejszy wybuch gaz贸w.

A strza艂y, b臋d膮 w ka偶dym kotle, je艣li b臋dzie si臋 kisi艂 opa艂 i nie b臋dzie przewietrzany.

Natomiast w moim po艣cie chcia艂em podnie艣膰 kwesti臋, 偶e palenie w kotle mia艂owym przez par臋 os贸b i to jak widz臋 mocno utwierdzonych w swoich przekonaniach jest po prostu niebezpieczne dla nich. Trzeba szuka膰 przyczyny problemu i j膮 wyeliminowa膰, bo tu 偶arty dawno temu si臋 sko艅czy艂y!

A tak na marginesie, to u mojego szanownego kuzyna tez by艂 problem z fukaj膮cym mia艂owcem i po zastosowaniu dmuchawy, problem zosta艂 praktycznie wyeliminowany. Miarkownik domyka艂 na amen kocio艂 i si臋 kisi艂. Teraz powietrze dociera lepiej i daj臋 rad臋. A po wt贸re, to konstrukcja kot艂a jest tu bardzo istotna. Nie wszystkie s膮 mi艂e w obs艂udze......

To tyle mojej wiedzy na ten temat, kt贸r膮 si臋 dziel臋, bo jak Kolega "Robogaz" wspomnia艂, po to jest forum.

Jestem wybitnie uczulony na temat bezpiecze艅stwa i jakiekolwiek objawy bagatelizowania, nawet nie艣wiadome, trzeba podnosi膰 bezwzgl臋dnie. A palenie mia艂em proste nie jest, zw艂aszcza w g贸rniaku.

Pozdrawiam serdecznie.

No w艂a艣nie palenie mia艂em nie jest proste ale tylko z pozoru.

Zanim ktokolwiek b臋dzie pali艂 mia艂em powinien wiedzie膰 podstawowe zasady spalania

Czyli jaka temperatura spalanie dla mia艂u jest najlepsza

Podstawa to doprowadzenie powietrza wt贸rnego nad opa艂

Suchy opa艂

To s膮 podstawowe zasady i prosze mnie nie przekonywa膰 ze mia艂 wilgotny lub mokry.

Kiedy艣 w jakims po艣cie napisa艂em 偶e jak kto艣 pali mokrym mia艂em to nie umie palic.Dzisiaj to potwierdzam ale mo偶na te偶 pali膰 mia艂em i wod膮 50/50% :D

Nast臋pna srawa to wyeliminowa膰 sp贸艂ki.

Opublikowano

Jest jeszcze jedna mo偶liwo艣膰, 偶e spaliny powsta艂e ze zgazowania + CO, dopalaj膮 si臋 w kominie. Taka sytuacja mia艂a miejsce u mojej ukochanej Te艣ciowej, bo by艂y nieszczelno艣ci na po艂膮czeniu czopucha z kominem. :(

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
×
×
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.