Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nadmuch W Nadzorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poniewaz robie rozne testy na swoich kotlach ;) wiec mam takie pytanko. Na swoim sterowniku Perfect T moge ustawic nadmuch w momencie przejscia kotla z cyklu praca w nadzor, tzn dmuchawa pracuje dalej tak samo jak przy pracy. Pytanie takie, czy warto czy beda z tego korzysci w postaci mniejszego dymienia (takie mam wrazenie), lepszego dopalania wegle itp za to pewnie wieksze koszty za prad.? C ;) o sadzicie?

Opublikowano
  • Autor

Podbijam, nikt nie ma z tym zadnych doswiadczeń? :huh:

Opublikowano

mają, tylko idą w drugą stronę, jak najmniej powietrza chłodzącego kocioł i wypalającego niepotrzebnie paliwo. Po to są montowane klapki w dmuchawach.

wychodząc z założenia że w nadzorze "oszczędza się paliwo" i im nadzoru wiece tym więcej oszczędności mogę zrozumieć twoje próby dmuchania w nadzorze. Ale ja sam osobiście wyznaje inną szkołę, jak najwięcej praca i jak najmniej nadzór.

Opublikowano

Od nadzoru, a co za tym idzie dymienia nie ucieknie się, zwłaszcza przy małym zapotrzebowaniu na ciepło.

Moim zdaniem lekkie dmuchanie nie ma sensu, gdyż właśnie wtedy spalaniu towarzyszy dymienie. Eksperymentowałem już w ten sposób na swoim tłokowcu, tak aby kocioł wogóle nie przechodził w nadzór, a moc kotła regulowałem siłą nadmuchu i przerwą w pracy podajnika. Przy pracy kotła z małą siłą nadmuchu, efekt był odwrotny do zamierzonego, czyli dymienie i duża ilość sadzy. Chyba jednak lepiej jest dmuchać z taką siłą aby uzyskać bezdymne spalanie, a średnią moc kocioł będzie sobie regulował czasem nadzoru.

Opublikowano
  • Autor

Nie nie,nie o to chodzi, on nie mialby troche dmuchac tylko dmucha z taka sama moca jak podczas pracy. Poprostu nie wylancza sie wentylator. I pytanie jest taki czy jesli bedzie dmuchac caly czas tak jak podczas pracy, to czy to da dobry efekt jesli chodzi o dopalanie, dymienie etc. czy to nie ma sensu?. Ustawilem dmuchawe, bo zdarzylo mi sie ze temp. kotla w nadzorze powedrowala do 68 st z zadnej 60. trwalo to dosc dlugo i kociol wygasl tzn nie zdarzyl sie rozpalic. Kociol pracowal wtedy z ustawionym PID-em. teraz przeszedlem na ster. dwusystemowe, wiec moze nie ma takiego zagrozenia co by kociol wygasl? Co myslicie?

Opublikowano
  • Autor

mają, tylko idą w drugą stronę, jak najmniej powietrza chłodzącego kocioł i wypalającego niepotrzebnie paliwo. Po to są montowane klapki w dmuchawach.

wychodząc z założenia że w nadzorze "oszczędza się paliwo" i im nadzoru wiece tym więcej oszczędności mogę zrozumieć twoje próby dmuchania w nadzorze. Ale ja sam osobiście wyznaje inną szkołę, jak najwięcej praca i jak najmniej nadzór.

tzn ile czasu mniej wiecej kociol dochodzi ci do zadanej od spadku?

Opublikowano

Kociol pracowal wtedy z ustawionym PID-em. teraz przeszedlem na ster. dwusystemowe, wiec moze nie ma takiego zagrozenia co by kociol wygasl? Co myslicie?

Jak będziesz dmuchał a paliwa nie dodawał, to się ładnie dopali, potem zacznie wychładzać spaliny, potem zacznie wychładzać kocioł, potem zgaśnie nieodwracalnie i dalsze chłodzenie.

Opublikowano
  • Autor

Hm no chyba niekoniecznie.... bo potem wraca do pracy jak tylko troche ogien opadnie, nic sie raczej nie wychladza, nigdy przy takim ustawien tez nie wygasl mi kociol, dlatego o to sie pytam,,,,,, ;)

Opublikowano

Witam

Bardzo zazdrościłem wszystkim którzy podawali że ich kociołek w trybie podtrzymania

potrafi pracować około 40 min

Mój sterownik nie ma trybu podtrzymania ma tylko tryb nadzoru

tzn. można w zakresie od 5 do 25 min uruchomić podajnik na 1 cykl pracy dmuchawa niestety nie pracuje

Skutkuje to tym że kopczyk szybko robi się ciemny przy niskich temp nie wytrzymywał nawet 5 min i wracał do trybu pracy

Wczoraj przy testach cieplej na zewnątrz tryb nadzoru to 15 min

Postanowiłem poeksperymentować dodałem 2 wentylator ( przykręciłem zamiast przesłony

na dmuchawie z kotła) dodałem regulator obrotów i ustawiłem bardzo wolne obroty

teraz mam cały czas niewielki nadmuch w kotle

Nie zmieniając ustawień sterownika przystąpiłem do testów

okazało się że kopczyk był cały czas ładny czerwony

a czas nadzoru wydłużył się o 10 min

lecz po kilku jakimś czasie kopczyk zaczął maleć więc zwiększyłem czas podawania

z 7 sekund na 8 kopczyk przestał zanikać piec dochodził do temp zadanej szybciej o jeden cykl pracy podajnika

W Excelu zrobiłem tabelkę i wprowadziłem dane dla pracy bez dmuchawy dodatkowej

Tu okazało się że w okresie 1 godz. nastąpi 2,93 cykli pracy a każdy cykl to 119 sekund pracy podajnika

A czas pracy wliczając przerwy w podawaniu to 329 sekund

Teraz mnożąc ilość cykli na godz. przez czas pracy podajnika 119 s otrzymałem tzw. Ilość spalonych jednostek paliwa na 1 godz to 348,58

A dla pracy z dodatkową dmuchawą czyli praca dmuchawy w trybie nadzoru

czas pracy wliczając przerwy w podawaniu to 339 sekund

Tu okazało się że w okresie 1 godz. nastąpi 1,96 cykli pracy a każdy cykl to 144 sekund pracy podajnika

Teraz mnożąc ilość cykli na godz. przez czas pracy podajnika 144 s otrzymałem tzw. Ilość spalonych jednostek paliwa na 1 godz to 281,89

z wyliczeń wychodzi że powinien spalić mniej

Ale jaka będzie prawda to chyba w nastepnym sezonie sie dowiem lub i nie bo bardzo rozważam zakup sterownika "Bruli"

Więc jak masz sterownik który może pracować w trybie automatycznym to chyba żadne nastawy ręczne nie mają tu szans

Janusz

Edytowane przez BJanusz

Opublikowano
  • Autor

Hm umnie tez nie ma trybu potrzymania tylko tryb nadzoru ale w trybie nadzoru moge ustawic podawanie od 1 min do 60 min + nadmuch. I mogge ustawic, ze nadmuch jest caly czas taki sam. czyli co myslisz zeby zostawic normalna prace wentylatora w czasie nadzoru?

Opublikowano

Witam

To że nazywa się to trybem nadzoru nie ma znaczenia

Masz możliwość ustawienia pracy palnika na zmniejszonych parametrach

Gdybym ja miał taką możliwość to z pewnością bym ją zastosował

Bo tryb pracy jest z swojej natury paliwożerny bo dmuchawa pracuje na większych obrotach

dawka paliwa większa a co za tym idzie straty kominowe większe

To chyba tak jak z samochodem aby go rozpędzić naciskamy gaz do dechy i paliwa ubywa

w zbiorniku niemiłosiernie ale już jak go rozpędzimy i możemy jechać na małym gazie

to paliwo w zbiorniku dłużej leży

Moim skromnym zdaniem ideałem byłoby gdyby piec pracował cały czas na małej

mocy palnika utrzymując przy tym zadaną temp bo każdy spadek temp i następnie

podnoszenie jej przez zwiększanie obrotów dmuchawy oraz dawki paliwa do zadanej temp to oczywista strata ( to gaz do dechy w samochodziarskiej nomenklaturze )

A tak odbiegając od tematu jak radzicie sobie z sadzą ?

Bo ja jako że sadza się pali to jak czyszczę wymiennik to zbieram na łopatę i do pojemnika

na groszek a co tam niech się spali

Stosuję oczywiście sadpal okresowo ale mam też taki staroświecki sposób na dopalanie sadzy

Dorobiłem sobie dodatkowy ruszt z pręta zakładam go w miejsce rusztu awaryjnego

Tyle że pręty są tak przyspawane że opierają się o brzegi retorty w środku pusto

I teraz jak mam odpadki po ziemniakach owocach czyli wszystkie gnilne odpady

to właśnie nimi zasypuję piec Ta utylizacja daje doskonałe wyniki sadza wypala się znacznie

skuteczniej niż przy sadpalu

Z poważaniem Janusz

Opublikowano
  • Autor

Witam

To że nazywa się to trybem nadzoru nie ma znaczenia

Masz możliwość ustawienia pracy palnika na zmniejszonych parametrach

Z poważaniem Janusz

Mi chodzi o zostawienie nadmuch w nadzorze w takiej mocy jak podczas trybu pracy, a nie o moc palnika i jego regulacji w podawaniu

Opublikowano

Jeżeli nadmuch w nadzorze w takiej mocy jak podczas trybu pracy a pozostałe ustawienia czyli przerwa podawania większa jak przy pracy

to chyba nie za bardzo bo będzie to skutkowało zanikiem kopczyka a to już chyba nie najlepsze dla naszego kociołka

ale może się mylę ty masz chyba większe doświadczenie w tej materi a ja dopiero startuje 1-szy sezon palenia

Janusz

Edytowane przez BJanusz

Opublikowano
  • Autor

hm, no tak, moze tak byc, tylko troche sie obawiam, ze bez nadmuchu w nadzorze moze wygasnac, no ale nic bede musial to wszystko srawdzic osobiscie ;) skoro na forum nie ma nikogo z takimi doswiadczeniami, ale to juz w przyszlym sezonie bo wygasilem badziewiaka i jade juz tylko na gazie.... pozdrawiam B)