pomand Opublikowano 3 Marca 2011 #1 Opublikowano 3 Marca 2011 Witam .Mam pytanie czy mozna zamontowac pompe co na powrocie ,gdy stosuje sie zawor mieszajacy. :rolleyes: Cytuj
pomand Opublikowano 3 Marca 2011 Autor #3 Opublikowano 3 Marca 2011 Zapomnialem napisac ,chodzi o 4d Cytuj
bubu64 Opublikowano 3 Marca 2011 #4 Opublikowano 3 Marca 2011 Może narysuj jakbyś schemat jak byś chciał to zrobić, bo okreSlenie "na powrocie" jest dosyć nieostre. Przy zaworze 4D "na powrocie" może oznaczać powrót z odbiornika ciepła , ale jest to dojście do zaworu 4D, lub może to być już montaż przed samym kotłem. Cytuj
adamasz Opublikowano 3 Marca 2011 #5 Opublikowano 3 Marca 2011 (edytowane) Może narysuj jakbyś schemat jak byś chciał to zrobić, bo okreSlenie "na powrocie" jest dosyć nieostre... Zawór 4D spina zasilanie z powrotem wykonując pracę udoskonalonego sprzęgła hydr - czyli nie ma alternatywy 'na powrocie' czy 'na zasilaniu' . Jest natomiast często dyskutowany problem pompy na powrocie - obecnie coraz rzadziej tam spotykanej! Czasami jednak nie ma innej opcji z powodu wysokiego kotła i braku miejsca pod sufitem powyżej górnego króćca zasilania - na powrocie można elegancko rozwinąć zaworowanie, pompy, oraz ew.siłowniki nimi sterujące... PozdrA. Edytowane 3 Marca 2011 przez adamasz Cytuj
pomand Opublikowano 4 Marca 2011 Autor #6 Opublikowano 4 Marca 2011 Witam ponownie wlasnie z powodu wysokosci pieca montarz pompy na zasilaniu jest ograniczony.Dolaczam szkic schematu Cytuj
Vlad24 Opublikowano 4 Marca 2011 #7 Opublikowano 4 Marca 2011 to będzie pompa kotłowa, potrzebna jeszcze będzie pompa co Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 4 Marca 2011 #8 Opublikowano 4 Marca 2011 Dodam jeszcze okiem niefachowca, iż w pewnych sytuacjach pompa może powodować przelew wody CO przez naczynie wzbiorcze. Cytuj
pomand Opublikowano 4 Marca 2011 Autor #9 Opublikowano 4 Marca 2011 Wydaje mi sie ze powino to chodzic na jednej pompie,jezeli przy montazu pompy na zasilaniu jest jedna za zaworem mieszajacym to po co druga jesli pompa jest na powrocie.Jestem ograniczony wysokoscia kotlowni i nie bardzo moge rozbudowywac instalaci nad piecem ,ruznica miedzy wyjciem zasilania z pieca a instalacja co 18 centymetrow.Moze zle mysle co do tych pomp za co z gory przepraszam ,ale moje pytanie brzmialo czy mozna zamontowac zawor 4d gdy pompa bedzie na powrocie.. :rolleyes: Cytuj
koks Opublikowano 8 Marca 2011 #10 Opublikowano 8 Marca 2011 Jeśli można to podepnę się pod temat. Mam ten sam problem - niska kotłownia a przydałby się zawór 4d. W dodatku chciałbym jeszcze wpiąć bojler. Moim zdaniem powinno to działać. Ale co na to fachowcy? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi