Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

mam takie pytanie czy można zastosować wymiennik płytowy do peca na paliwo stałe

piec to SAS ze sterowaniem w układzie otwartym

problem polega na tym ze jak jest na polu na plusie lub blisko zera to w domu robi się okropnie gorąco

na piecu cały czas ustawiona temperatura 55 stopni

Chciałbym zrobić tak

Zamontować wymiennik płytowy wtedy piec ogrzewał by tylko bojler natomiast w pokoju zamontować sterownik do pompy na drugim obiegu

i w zależności od ustawionej temperatury sterownik załączał by pompkę lub ją wyłączał.

Boję się tylko czy temperatura na piecu nie będzie bardzo wzrastać

prosze o poradę.......

Opublikowano

Witam

Są inne tańsze metody na ten problem:

- zawór 3-drogowy na obiegu kotłowym

- głowice termostatyczne na grzejnikach

- zawór 4- drogowy na całą instalację

Pozdrawiam

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem jest zawór trójdrożny ze sterowaniem pogodowym plus sterownik pogodowy i zawory termostatyczne przy grzejnikach. Wersja uproszczona zawory termostatyczne przy grzejnikach. Wymiennik odradzam, komplikuje to niepotrzebnie instalację.

• Zgadzam się 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Jestem zainteresowany zaworem trójdrożnym ( 1 cal) ze sterowaniem pogodowym ? Może jakis model - prosze o pomoc !!!!

Opublikowano

witam wszystkich

mam takie pytanie czy można zastosować wymiennik płytowy do peca na paliwo stałe

piec to SAS ze sterowaniem w układzie otwartym

problem polega na tym ze jak jest na polu na plusie lub blisko zera to w domu robi się okropnie gorąco

na piecu cały czas ustawiona temperatura 55 stopni

Chciałbym zrobić tak

Zamontować wymiennik płytowy wtedy piec ogrzewał by tylko bojler natomiast w pokoju zamontować sterownik do pompy na drugim obiegu

i w zależności od ustawionej temperatury sterownik załączał by pompkę lub ją wyłączał.

Boję się tylko czy temperatura na piecu nie będzie bardzo wzrastać

prosze o poradę.......

Ja mam tak jak ty chciał byś zrobić i jestem zadowolony a temperatura na piecu w lato i zimę jest cały czas ustabilizowana nie skaczę, piec mam SAS 17 kw na EKO.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Szukam prostego sterownika do załączania pomp obsługujących wymiennik płytowy z możliwością regulacji histerezy.

Pompy mają pracować z Ultimą II Cichewicza 24kW i wymiennikiem 30kW, na wtórnej stronie - bufor z solarami i CWU

Kocioł z wymiennikiem w piwnicy, bufor na poddaszu.

Pozdrawiam

Edytowane przez sambor
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jaki to zawór ? Symbol ? Jaki siłownik ? Jakiś prosty sterownik w/w zaworu????

I oczywiście orientacyjna cena?

Dziękuje za odpowiedz !!!!