wojtas78 Opublikowano 18 Lutego 2011 #1 Opublikowano 18 Lutego 2011 witam wszystkich mam takie pytanie czy można zastosować wymiennik płytowy do peca na paliwo stałe piec to SAS ze sterowaniem w układzie otwartym problem polega na tym ze jak jest na polu na plusie lub blisko zera to w domu robi się okropnie gorąco na piecu cały czas ustawiona temperatura 55 stopni Chciałbym zrobić tak Zamontować wymiennik płytowy wtedy piec ogrzewał by tylko bojler natomiast w pokoju zamontować sterownik do pompy na drugim obiegu i w zależności od ustawionej temperatury sterownik załączał by pompkę lub ją wyłączał. Boję się tylko czy temperatura na piecu nie będzie bardzo wzrastać prosze o poradę....... Cytuj
sambor Opublikowano 18 Lutego 2011 #2 Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam Są inne tańsze metody na ten problem: - zawór 3-drogowy na obiegu kotłowym - głowice termostatyczne na grzejnikach - zawór 4- drogowy na całą instalację Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 18 Lutego 2011 #3 Opublikowano 18 Lutego 2011 Najlepszym rozwiązaniem jest zawór trójdrożny ze sterowaniem pogodowym plus sterownik pogodowy i zawory termostatyczne przy grzejnikach. Wersja uproszczona zawory termostatyczne przy grzejnikach. Wymiennik odradzam, komplikuje to niepotrzebnie instalację. 1 Cytuj
Stan13a Opublikowano 28 Sierpnia 2011 #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Jestem zainteresowany zaworem trójdrożnym ( 1 cal) ze sterowaniem pogodowym ? Może jakis model - prosze o pomoc !!!! Cytuj
1973 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 witam wszystkich mam takie pytanie czy można zastosować wymiennik płytowy do peca na paliwo stałe piec to SAS ze sterowaniem w układzie otwartym problem polega na tym ze jak jest na polu na plusie lub blisko zera to w domu robi się okropnie gorąco na piecu cały czas ustawiona temperatura 55 stopni Chciałbym zrobić tak Zamontować wymiennik płytowy wtedy piec ogrzewał by tylko bojler natomiast w pokoju zamontować sterownik do pompy na drugim obiegu i w zależności od ustawionej temperatury sterownik załączał by pompkę lub ją wyłączał. Boję się tylko czy temperatura na piecu nie będzie bardzo wzrastać prosze o poradę....... Ja mam tak jak ty chciał byś zrobić i jestem zadowolony a temperatura na piecu w lato i zimę jest cały czas ustabilizowana nie skaczę, piec mam SAS 17 kw na EKO. Cytuj
sambor Opublikowano 2 Września 2011 #6 Opublikowano 2 Września 2011 (edytowane) Witam Szukam prostego sterownika do załączania pomp obsługujących wymiennik płytowy z możliwością regulacji histerezy. Pompy mają pracować z Ultimą II Cichewicza 24kW i wymiennikiem 30kW, na wtórnej stronie - bufor z solarami i CWU Kocioł z wymiennikiem w piwnicy, bufor na poddaszu. Pozdrawiam Edytowane 2 Września 2011 przez sambor Cytuj
Stan13a Opublikowano 18 Lutego 2012 #7 Opublikowano 18 Lutego 2012 Jaki to zawór ? Symbol ? Jaki siłownik ? Jakiś prosty sterownik w/w zaworu???? I oczywiście orientacyjna cena? Dziękuje za odpowiedz !!!! Cytuj
DeeF Opublikowano 19 Lutego 2012 #8 Opublikowano 19 Lutego 2012 Witaj Na przykład ESBE + sterownik ST-431 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi