Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolektory - Czy W Polsce To Ma Sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja matka ma problem z ogrzewaniem dużego domu (a raczej z rachunkami) - zastanawia się nad kolektorami ale kilka osób jej doradziło, że to w sumie tylko do wody może być pomocne (ogrzewania wody). Samo ogrzewanie kolektorami dla dużego domu odpada. Ma ktoś z tym styczność lub doświadczenie i podzieli się opinią? (ona mieszka na południu polski w beskidach)

Opublikowano

Do ogrzania wody to się sprawdza. Ja sam montowałem. Zapotrzebowanie ciepłej wody dla 2 osób.

Możliwość dogrzewania od początku marca, grzania od kwietnia do 10 października i znowu około 1 miesiąca dogrzewania.

Moje koszty - 1010 zł solar z 15 rur oraz reszta osprzętu 1000 zł.

Gdyby to miało kosztować około 4000 zł, to nie wiem, czy by się opłaciło.

Ogrzanie domu przy obecnych cenach solarów w naszej strefie klimatycznej raczej wydaje się nieopłacalne (być może opłacalne by było dla dla domu pasywnego).

Opublikowano

Moja matka ma problem z ogrzewaniem dużego domu (a raczej z rachunkami) - zastanawia się nad kolektorami ale kilka osób jej doradziło, że to w sumie tylko do wody może być pomocne (ogrzewania wody). Samo ogrzewanie kolektorami dla dużego domu odpada. Ma ktoś z tym styczność lub doświadczenie i podzieli się opinią? (ona mieszka na południu polski w beskidach)

Witam

Na stronie jednego z dystrybutorów znalazłem takie wytyczne :

"Instalację solarną można wykorzystać w okresie przejściowym jako wspomaganie ogrzewania podłogowego lub ściennego, gdzie różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem nie przekracza DT= 10°K.

Ogólnie przyjęta zasada doboru powierzchni kolektora potrzebnej do wspomagania ogrzewania podłogowego:

Fo = Ap /10

gdzie:

Fo ? wymagana minimalna powierzchnia kolektora [m2]

Ap ? powierzchnia ogrzewania podłogowego [m2]"

Czyli na 100 m2 podłogówki trzeba ok 10m2 solara - 5 kolektorów płaskich + odpowiedni bufor do pracy w okresie letnim.

Ja nam takie coś : woda CO jest wstępnie podgrzewana przez solary, następnie w kotle i w instalację - podłogówka i grzejniki- przewymiarowane. W grudniu, styczniu to nie działa ale przy dłuższych dniach i słonecznej pogodzie - całkiem fajnie.

Pozdrawiam. Sambor

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

kolektory do wody jak najbardziej, ale do ogrzewania nie ma sensu sobie głowy zawracać, bo wiele z tego nie będzie.

Jeśli jednak ktoś je instaluje do grzania cwu. Warto zrobić zrzut ciepła z zasobnika do instalacji co w celu

1) bezpieczeństwo przed przegrzaniem w okresach dużego nasłonecznienia.

2) wykorzystanie ciepła do lekkiego dogrzania instalacji niskotemperaturowych (co), to co koledzy piszą powyżej.

Przy takim rozwiązaniu będziemy się cieszyć z każdej kwh jaka pójdzie w co, a nie płakać że poszło tak mało i w sumie to wydało się tyle kasy

Edytowane przez German
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Adik75 napisał:

Kolektory - Czy W Polsce To Ma Sens

Moja odpowiedź: W naszym kraju nie ma sensu, biorąc pod uwagę cenę instalacji.No chyba że tak jak napisał @vr5 z kosztem do 2 koła.

Nie chcę być złym prorokiem, ale patrząc na wzrost cen i różnego rodzaju podatki które nam fundują to można się spodziewać podatku od kolektorów lub nawet od samego używania słońca do własnych celów.