Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

 

Piec - Lazar eco-perfekt 28kw

opał - groszek KWK Chwałowice

budynek - budowa, nie wygrzana, nie ocieplone poddasze

popiół - dużo, czarny z kawałkami niedopalonych koksików

zużycie - 85 kg/dobę!! :( - budynek wychłodzony nie ocieplony, zagrzany dzisiaj dopiero do 10 stopni( dwa ni temu było 2 )

Ustawienia:

czas podawania - 7sek

czas przerwy między podawaniem 25 sek

moc nadmuchu 85%

Tzk - 70 stopni

temperatura na mieszaczu na grzejniki - 48 do 50

powrót pieca - 45

powrót z grzejników - 28

 

moje pytanie do Was:

 

Ponieważ próbuję dobrze rozumieć wszystko co się wokół mnie dzieje, proszę Was o wyjaśnienie jakie ustawienia wypróbować.

Nie chodzi mi tu o suche dane parametrów podane tylko w czasach ale chcę poznać zasady spalana węgla w retortach.

Piec oczywiście się strasznie wychładza w tej chwili wodą powracającą z grzejników więc cały czas jest w trybie pracy, NADZÓR trwa praktycznie tylko 5 minut, histereza kotła to 2 stopnie więc szybko przechodzi w stan PRACA. Następnie temperatura jeszcze spadnie o 4 stopnie i długo długo sobie grzeje zanim osiągnie Tzk.

 

Czemu tak długo dochodzi do temperatury zadanej? Wszystko dlatego że wychłodzony jest budynek? A może wina ustawień? Kiedy skracałem przerwę między podawaniem temperatura zdała sie szybciej rosnąć ale nie nadążałem wyciągać z popielnika a piec żarł paliwo jak smok.

 

Niepokoi mnie wygląd popiołu. Jest go dużo z kawałkami niedopalonego węgla który przypomina koks. Podobno to wina węgla. Nie podoba mi sie też to co dzieje w palenisku :D

Na stosie retorty widać że paliwo sie łączy, spieka chyba, kawałki takiego niedopalonego węgla spadają na brzeg retorty ale już się nie spalają na popiół tylko spadają do popielnika.

Co mam robić? Zwiekszyć czas podawania tak żeby usypał sie duży kopczyk a potem długą przerwą miedzy podawaniem spalał sie na popiół, czy może skrócić czas podawania i skrócić przerwy miedzy podawaniem? Jak tu dopilnować by palenisko się nie zapadało? Co zrobić by nie spalony węgiel nie był wypychany z retorty?

 

Pomóżcie mi zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi?

 

Pozdrawiam

Opublikowano

Niepokoi mnie wygląd popiołu. Jest go dużo z kawałkami niedopalonego węgla który przypomina koks. Podobno to wina węgla. Nie podoba mi sie też to co dzieje w palenisku :(

Na stosie retorty widać że paliwo sie łączy, spieka chyba, kawałki takiego niedopalonego węgla spadają na brzeg retorty ale już się nie spalają na popiół tylko spadają do popielnika.

Co mam robić? Zwiekszyć czas podawania tak żeby usypał sie duży kopczyk a potem długą przerwą miedzy podawaniem spalał sie na popiół, czy może skrócić czas podawania i skrócić przerwy miedzy podawaniem? Jak tu dopilnować by palenisko się nie zapadało? Co zrobić by nie spalony węgiel nie był wypychany z retorty?

Witam,

 

Generalnie rozumowanie bardzo poprawne jak na początkującego palacza...

No tu musisz się tylko skupić nad lepszym spalaniem opału.

Czasy podawania wydają się mieścić w granicach rozsądku.

Proponuję na początek zostawić tak jak jest i popracować nad powietrzem. Nie może się to za ostro palić, bo temperatura opału nadmiernie wzrasta i tworzą się spieki koksowe.

Oczywiście to jest uzależnione od opału ale nie tylko.

Jak zmniejszysz ilość powietrza (tylko nieznacznie i obserwuj co jakiś czas), to ogień powinien stać się mniej ostry i będzie się tworzyło mniej spieków. Oczywiście będzie się wolniej spalało i może zajść potrzeba wydłużenia przerwy (będziesz widział po nadmiernym wysypywaniu niedopałków, ale mniej sklejonych!).

Zaskutkuje to być może zmniejszeniem mocy palnika lecz tym się zupełnie nie przejmuj - niech długo pracuje a mało pozostaje w nadzorze. Liczy się cel nadrzędny - jak najlepsze spalenie węgla.

 

Jeśli nie będzie efektu to wydłuż szas podawania i oczywiście czas przerwy a potem znów popracuj nad powietrzem.

Pozdawiam.

Opublikowano

u mnie co prawda inny piec bo cht fsd 32kw dom ok 160m ocieplony i poddasze tez temp na kotle 55*c i ustawienia czas podawania 7s przerwa podaw. 55s nadmuch 40~45% idzie mi ok 25kg groszku temp w domu ok 20*c. zwieksz przerwy podawania i zjedz wentylatorem bo moze wystudza piec.

Opublikowano

tak jak pisał vernal najpierw ogranicz powietrze do momentu aż przestanie sie spiekać. Później bedziesz musiał dopasować przerwe podawania tak by dopalał i nie było koksu w popielniku a był ładny kopczyk, czyli pewnie mocno wydłużyć by spalić koks. To będzie twoja max moc palnika, której pewnie będzie za mało do grzania. Można zmieszać z typem 31.2 albo dodać troche popiołu, poprawi spalanie ale nie rozwiąże problemu. Na przyszłość sprawdzać opał przed zakupem.

Opublikowano

Próby zmiany ustawień za mną.

No i wniosek.

Jedyne co zyskałem to mniejsza ilość spalanego opału, jednak nie za darmo bo jest wyraźny spadek mocy kotła co widać po temperaturze na kotle. Kociołek śmiga a temperatura nie dochodzi.

Małe koksiki dalej zostają, chyba jednak wina węgla. Słyszałem że eko groszek z Chwałowic jest eko tylko z nazwy bo już nie dostał certyfikatu.

Zmniejszając ilość powietrza, wydłużyłem tylko w czasie jego spalanie, wymusiło to poniekąd wydłużenie czasu między podawaniem. I tyle. Wygląd popiołu się nie zmienił. Spadła moc pieca.

Nie o to mi chodziło:/

 

Zastanawiam się czy przymknięcie szybra poprawi jakoś sytuację. Teraz wydaje mi się że całe ciepło ucieka przez komin spowodu ciągłego przedmuchu pieca. Jak myśłicie?

Opublikowano

Witam.

Dobrze rozumujesz z tym szybrem, z doświadczenia (nie tylko mojego) wiem, że obecnie sprzedawany groszek z Chwałowic spieka się jak dostaje zbyt dużo powietrza i przy dużym ciągu kominowym. Ja mam czopuch przymknięty w 75%, dmuchawa na 2 z 10 poziomów i tylko mała szczelina na przysłonie. Ponadto ten węgiel potrzebuje czasu na pełne dopalenie, najlepszy stosunek czas podawania/ czas przerwy to 1:5 . Spróbuj, ja jestem bardzo zadowolny z tego groszku, jest bardzo kaloryczny, jak uzyskasz pełne dopalanie zużycie będzie o wiele mniejsze.

Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.