Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hm... To chyba siła działa siła sugestii - forum jest już praktycznie takie jak poprzednio. Ale cóż - spróbuję coś jeszcze w tym zakresie poprawić.

Hej, a gdzie można sprawdzić swoje ostatnie tematy/posty?

Był poprzednio taki Asystent w profilu własnym i on dawał pojęcie o ostatnich 10ciu wypowiedziach na forum...

Nie zabierajcie tej opcji, bo była b.przydatna szczególnie jak dużo się forowało :(

PozdrA.

Opublikowano

U góry obok tekstu "Jesteś zalogowany jako" jest trójkącik, w który należy kliknąć aby rozwinąć menu - w nim jest pozycja "Moja zawartość". W wolnej chwili pomyślę aby "wyciągnąć" to gdzieś w łatwiej dostępne miejsce.

Opublikowano

U góry obok tekstu "Jesteś zalogowany jako" jest trójkącik, w który należy kliknąć aby rozwinąć menu - w nim jest pozycja "Moja zawartość". W wolnej chwili pomyślę aby "wyciągnąć" to gdzieś w łatwiej dostępne miejsce.

Sam tłumaczę z ang więc wiem jakie czasami ko(s)miczne słowotworki wychodzą, ale 'moja zawartość' zdecydowanie brzydko pachnie :(

Może raczej 'moja aktywność' , czy też 'moje wpisy' , najlepiej 'moje posty i tematy' :)

Dzięki za cierpliwą zawartość :D

PozdrA.

Opublikowano

Tłumaczenie jest "standardowe" tak więc jest to identycznie jak na 99% innych for ipb (z angielskiego "my content") - wyłamywanie się spowoduje tylko zamęt u korzystających z wielu forów.

Opublikowano

'Contents' tłumaczy się również jako 'Spis treści' albo 'Skład' czy 'Wypełnienie' - bo naprawdę to Tłumacz decyduje o językowej czystości przekładu!

W tym przypadku akurat to polski język jest ofiarą takiego automatycznego tłumaczenia :( bo np. moja zawartość to narządy wewnętrzne i treść jelitowa - podejrzewam, że dotyczy to 100% uczestników Forum...

A.

Opublikowano

Z tego co wiem tłumaczeniem zajmuje się pełna społeczność, która tego typu "niuanse" rozpatruje - na pewno nie jest to "automatyczne" tłumaczenie. Dokładnie to jest "content" a nie "contents". Mi np. kojarzy się to dokładnie z tym z czym powinno się kojarzyć :( Z moim wkładem w zawartość forum :D

Generalnie postulat nie zostanie uwzględniony ze względu na pewną standaryzację skryptów forum i ich tłumaczeń - nie ma potrzeby aby opcje nazywały się inaczej na różnych forach.

Tego typu rzeczy można zgłosić ew. zgłosić w polskim "supporcie" skryptu IPB. Dokładnie tutaj: http://forum.invisionize.pl/forum/84-bledy-spolszczen/

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

OK - przyjmuję do wiadomości, choć nadal NIE BEZ wątpliwości :(

A może inni Uczestnicy będą mieli coś do powiedzenia w tej drobnej choć istotnej dla zrozumiałości tej opcji przez nowoprzybyłych!

A swoją drogą serdeczne GRATULACJE z okazji 20tys Forumowej braci :) Sprawy tu poruszane są aktualne dla ogromnej części mieszkańców naszego kraju choćby z powodu jego położenia na globusie i cen energii :D

PozdrA.

Opublikowano

Zainstalowałem dodatek, który pozwala po najechaniu kursorem myszki na temat w liście tematów zobaczyć pierwszy i ostatni jego post bez konieczności wchodzenia w temat.

Opublikowano

Czy można wstawiać filmy?

Kilka razy bez sukcesu próbowałem wstawić.

Opublikowano

Filmy np. z youtube są wyświetlane automatycznie - wystarczy wkleić do postu link. Np:

Natomiast filmów bezpośrednio na forum (jako załączniki) wstawiać nie można.

Opublikowano

'Contents' tłumaczy się również jako 'Spis treści' albo 'Skład' czy 'Wypełnienie' - bo naprawdę to Tłumacz decyduje o językowej czystości przekładu!

Generalnie postulat nie zostanie uwzględniony ze względu na pewną standaryzację skryptów forum i ich tłumaczeń - nie ma potrzeby aby opcje nazywały się inaczej na różnych forach.

Rację ma kolega Adamasz. "Content" to przede wszystkim "treść". Definicje słownikowe (Longman Contemporary English):

• "things that are written in a letter"
  • [singular] "the ideas, facts, or opinions that are contained in a speech or a piece of writing"

"Zawartośc" to wtedy gdy mowa o fizycznym pudełku, albo substancji.

To, że gdzie indziej bywa źle, nie jest dobrym argumentem.

Opublikowano

Tylko, że niestety "Moja treść" może się kojarzyć identycznie :D Adamasz pisał coś o treści jelitowej :(

Problem z tym tekstem jest taki, że nie może to być słowo zbyt długie a np. Moje posty odpadają, bo to nie tylko posty się tam wyświetlają a także np. wydarzenia z kalendarza.

I jeszcze tak na poparcie mojego stanowiska:

http://sjp.pwn.pl/szukaj/zawarto%C5%9B%C4%87

Zawartość to i owszem treść artykułu lub książki ale też "to, co się w czymś znajduje" - można oczywiście interpretować, że "Moja zawartość" to zawartość mnie, ale jednak tekst nie jest "Zawartość mnie" a "Moja zawartość" co jednak pewną różnicę stanowi.

Z tego samego słownika można także się dowiedzieć, że treść to bardziej istota zawartości a nie jej forma (treść = "to, co jest zawarte w czyjejś wypowiedzi; też: to, co przekazuje odbiorcy dzieło sztuki, w przeciwstawieniu do formy").

A wg mnie tutaj bardziej pasuje słowo zawartość niż treść (ponieważ link nie wyświetla żadnej kwintesencji tego co na forum zamieściliśmy a po prostu wszystko co na forum zamieściliśmy).

A skojarzenia - cóż - każdy ma inne :) Jak pisałem mi w życiu by nie przyszło do głowy skojarzyć linka "Moja zawartość" z zawartością mojego ciała :)

Chociaż już tytuł strony np tej: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&mid=2 ("Zawartość użytkownika marcin") jak najbardziej podpada pod to co podnosicie i zostanie zmienione na "Zawartość dodana przez użytkownika ....". Tutaj "użytkownika marcin" niepotrzebnie zastępuje domyślne ("forum").

Opublikowano

Dziękujemy za dogłębne przedstawienie stanowiska. :( A może jakiś konkurs na odpowiednie określenie? W takich przypadkach trzeba po prostu coś wymyślić i zaproponować zgodnego z duchem języka, co publiczność zaakceptuje. Nie można niczego tłumaczyć wprost. Swego czasu clipboard = schowek to był absolutny strzał w dziesiątkę, choć przecież nie jest to dosłowne tłumaczenie.

PS. Starsi użytkownicy pamiętają pewnie "mlaskanie" myszą, zwłaszcza koszmarny "dwu-mlask". Pewnie w bibliotekach są jeszcze książki z taką terminologią...

(Moim zdaniem "moje wpisy","moje posty" mogłyby być, bo kalendarz to tylko gadżet)

Opublikowano

A skojarzenia - cóż - każdy ma inne :) Jak pisałem mi w życiu by nie przyszło do głowy skojarzyć linka "Moja zawartość" z zawartością mojego ciała :)

Chociaż już tytuł strony np tej: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&mid=2 ("Zawartość użytkownika marcin") jak najbardziej podpada pod to co podnosicie i zostanie zmienione na "Zawartość dodana przez użytkownika ....". Tutaj "użytkownika marcin" niepotrzebnie zastępuje domyślne ("forum").

Skojarzenia jw zostały podsunięte przez moją Rodzinę płci niebrzydkiej i natychmiast obśmiane haniebnie :(

Jednak Twoja nowa fraza: 'Zawartość dodana przez użytkownika marcin' brzmi całkiem sensownie i leksykalnie ok :D nawet dla prof.Bralczyka czy Miodka (a do nich mnie moje Panie polonistki odsyłały).

Chyba ten temat jest wyczerpany a co do filmików z YT to doskonałe jest takie linkowanie umożliwiające widok w okienku dyskusyjnym!

PozdrA.

Opublikowano

Witam

Adminie czy będą jakieś zmiany na forum ? po kilku minutowym czytaniu dostaje wytrzeszczu oczu. Mogę przecież przygasić sobie kolory ,czcionkę również dostosować. . Jest to tylko moje zapytanie i nic więcej .Skoro innym odpowiada muszę dostosować się do ogółu.

pozdrawiam

Opublikowano

Niestety nie da się stworzyć ideału, który odpowiadałby wszystkim. Na skutek sugestii użytkowników forum jest teraz zdecydowanie mniej czerwone i "ostre" niż przed aktualizacją. Być może udostępnimy także "standardową" skórkę IPB i będzie wybór.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Gdzie?

Opublikowano

Czy komunikator nie mógłby być wyciągnięty na górę?

Gdzie są teraz wiadomości wysłane,śledzenie wiadomości, top 10 uzytowników dnia itp

Czy te opcje zniknęły?

Opublikowano (edytowane)

Forum ogólnie dla nowego użytkownika może i ciekawsze ale obsługa i poruszanie się po nim -KIT. Lubię wyszukiwarkę Google a nie Onet czy WP. Jak nie wiadomo o co chodzi to zajrzyjcie na te wyszukiwarki. I w cale nie jest to reklama!!!! Jakoś STARE lepiej mi podchodziło.

Edytowane przez yozik
Opublikowano

Kwestia przyzwyczajenia - opcje w 90% stare są, czasami w innych miejscach. Wyszukiwarka google dostępna na stronie głównej (po wpisaniu tekstu w okienko wyszukiwarki domyślnie szukamy tematu przez google właśnie).

Komunikator jest w górnej belce (menu obok nazwy użytkownika). Top 10 użytkowników dnia jest praktycznie w tym samym miejscu (link "Najaktywniejsi użytkownicy dzisiaj" na dole strony głównej forum).

Opublikowano (edytowane)

Co oznacza funkcja [ NAPISZ ] pod oknem posta?Może powinno być [ WYŚLIJ ] w końcu klika się to po uprzednim napisaniu (posta). NIE PODOBA MI SIĘ!!!!! Proponuję stworzyć opcję wyboru kształtu forum STARE/NOWE. Co do tych wyszukiwarek to chodziło mi o ich kształt i odniesienie do NASZEGO ( myślę że mam prawo tak napisać ) forum.

Edytowane przez yozik
Opublikowano

"Stare" forum już nie istnieje i nie ma możliwości stworzenia opcji wyboru.