wojtek_ww2 Opublikowano 20 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zdecydowałem się na nowy temat ponieważ czytając opinie i uwagi na temat możliwości technicznych kotłów pod kątem oszczędności, która wynika z coraz lepszej możliwości regulacji tych urządzeń. Obserwacje moje biorą się zarówno z autopsji- moje posty na temat:Taurus Gaur- jak również z analizowania opisanych na tym forum spostrzeżeń. Moje przemyślenia wynikające z własnych doświadczeń są nastepujące: mój kocioł palił około 20kg eko groszku na dobę lecz miałem problemy z utrzymaniem stałej w miarę niskiej temp. w pomieszczeniach ponieważ kaloryfery mam bez zaworów i regulowałem jedynie poprzez 4D. Po włączeniu podłogówki sytuacja jeszcze sie pogorszyła, tzn, jeszcze cieplej i więcej opału. Jak pisałem już wcześniej nie mieszkam jeszcze w tym budynku i wymagana przeze mnie obecnie temp. może oscylować w granicach 15-17 st. tak aby można było swobodnie kontynuować prace wykończeniowe a budynek swoją drogą żeby się trochę wygrzewał. Wczoraj po kolejnym spojrzeniu do zasobnika z eco groszkiem zaryzykowałem: wyłączyłem podłogówkę i obniżyłem na ile się to dało tymi plastikowami grzybkami przy grzejnikach przepływ wody przez grzejniki a w pomieszczeniach gdzie są dwa kaloryfery wyłączyłem w ogóle po jednym z nich. Dzisiaj rano następujące wnioski: temp. w pomieszczeniach 17-18st. spalanie określone metodą dosypywania węgla wg skali na ściankach zasobnika to około 5-6kg na 12 godzin. Wyciągnięta nauka z tego doświadczenia jest dla mnie taka: -kocioł spali tyle opału ile układ: grzejniki, bojler - dom, jest w stanie odebrać -kotły z coraz lepszą automatyką oraz precyzyjnym sterowaniem nie są urządzeniami "autonomicznymi" tylko działają w układach i szybko reagują na zmiany poboru energii w takim układzie: więcej lub mniej opału -podłogówka wymaga więcej cierpliwości i należy jej regulacji poświęcić więcej uwagi- znacząco wpływa na odbiór energii - napewno zainwestuję w zawory termostatyczne- im lepsza regulacja na grzejnikach tym mniej opału i lepszy komfort cieplny w pomieszczeniach- tyle ciepła ile akurat chcę, jeden stopień więcej kosztuje więcej... Zdaję sobie sprawę, że nie napisałem niczego odkrywczego lecz skłoniło mnie do napisania tego czytanie opinii i uwag na tym forum. Bardzo trafnie ktoś wyliczył tu ile energii można wytworzyc z określonej ilości węgla o określonej kaloryczności i tego nie da się oszukać, tak samo jak zapotrzebowania energetycznego budynku. Te dwie rzeczy wynikają z praw i właściowści fizykochemicznych. To tyle, może komuś to pomoże zaoszczędzić czasu spędzonego w kotłowni ( nie każdy jest palaczem z zamiłowania). Jeśli kogoś interesują dane techniczne mojego budynku oraz układu grzewczego to opisałem we wcześniejszych postach. Teraz mam zamiar się trochę pocieszyć komfortem, oszczędnością no i rodziną bo trochę ją przez to palenie zaniedbałem. Pozdrawiam Wojtek. PS ustawienia które opisywałem wcześniej dla Gaur Duo działają, polecam. Szacun dla arthek Cytuj
Robercikus Opublikowano 20 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Potwierdzam... Zawory termostatyczne na grzejnikach to podstawa... W elektroniczne sterowanie centralne jakoś nie wierzę, bo musiałbyś mieś bardzo rozbudowaną instalację, żeby wszystko funkcjonowało jak należy. Co do zużycia... no cóż... Perpetum mobile jeszcze nie wymyślono :-) i z pustego i Salomon nie naleje. Z ciepłem to jak z kasą :-), jak chcesz wydawać/ogrzewać dom, to trzeba najpierw zarabiać/dostarczyć opału - i to odpowiednią ilość, żeby pokryć zapotrzebowanie. Ja w grudniu - kiedy temperatury na zewnątrz były gruubo poniżej zera, spaliłem ok 1 tony dobrego ekogroszku - ogrzewam kotłem Seko Bawaria 25 kW powierzchnię ok 180 m2 i mam temp około 20 stC, a w łazienkach ciut więcej. Grzeję przy tym cwu. Od początku stycznia - jest cieplej - palę gorszym groszkiem i do dziś poszło mi ok 15 worków - 375 kg. Ważne dla małego zużycia są nie tylko ustawienia, jak kolega Wojtek pisał, ale w dużej mierze ocieplenie budynku i polityka grzewcza w tymże budynku prowadzona przez mieszkańców. pozdrawiam Robert G Cytuj
wojtek_ww2 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witam celowo nie pisałem o ociepleniu bo opisałem to we wcześniejszym poście ale jak już to: porotherm 30 styro ściany-15 strop wełna 20-25 cm posadzka styro 10 fundamenty styrodur 10 hm nie mam jeszcze dzwi wejściowych- na razie zabezpieczone styro 5 oraz wełna 10 tak żeby nie wiało. Jak o czymś zapomnaiłem to pytać. Pozdro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi