Erpolis Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2451 Opublikowano 15 Grudnia 2015 To jak Ci dalej kopci to może spróbuj histeze zmienić żeby piec miał czas żeby się wygrzać
Erpolis Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2452 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zamiast kombinować z modyfikacją wentylatorów może warto tylko klapkę na stałe otworzyć u mnie się sprawdza ciąg kominowy robi całą robotę
WalekDDU25 Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2453 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jak zwieksze histereze to jeszcze bardziej dymi. Tzn dymi i dymi :-). Chodzi przeciez podobno zeby kociol sie nie odstawial. Tak bedzie lepiej i nie bedzie mial czasu na smolenie itp.
Erpolis Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2454 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Niby lepiej ale wtedy spalanie wieksze
WalekDDU25 Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2455 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Erpolis ciag kominowy moze spowodowac ze zar z rynny przedostanie sie do wnetrza rynny i moze sie zajarac zasobnik z eko
WalekDDU25 Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2456 Opublikowano 15 Grudnia 2015 No wlasnie jeden kolega tlumaczyl ze podtrzymanie to tak jak jazda w korku. Ale z tego co widze po zasobniku to nie ludzmy sie spalanie napewno jest wieksze bo piec caly czad lazi!
Andrzej_M_ Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2457 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dlatego są 2 terminatory jeszcze na nogawkach , podnosi go wentylator pracujący . Takie klapy zwrotne są stosowane od dłuższego czasu w wentylacji . Można nawet zrobić jedną klapę zwrotną wahliwą ,która zamykając jeden kanał otwiera drugi . Animus ja wiem, że Ty możesz to jeszcze bardziej skomplikować. Ale, zejdźmy na ziemie. Bywasz często na forum u Boleckiego. " TŁO" nie jest Ci obce. Pytanie, czy można przy pomocy dwóch wentylatorów, uzyskać odpowiednik "TŁA" sterowników Boleckiego ?.
Erpolis Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2458 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ciąg kominowy wyciąga powietrze które jest zasysane przez wentylator z otwartą klapką. Chodzi o to aby odpowiednio dobrać podawanie opału aby nie powodowało wzrostu temperatury podajnika. U mnie przez 40 minut podtrzymania temperatura podajnika to 38 ° jutro będę chciał zwiększyć przerwę podawania w podtrzymaniu tak aby nie wpływał na temperaturę. Przy obecnych parametrach juz jest oszczędność w stosunku do pid-a. Jakieś 60%
Erpolis Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2459 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Spróbuję jeszcze testów z pid-em dziś znalazłem na necie kod do zakładki serwisowej i tam można zmienić kilka ustawień ale dwie najważniejsze prędkość wentylatora oraz nim i max czas przerwy podawania u mnie standardowo był ustawiony max czas przerwy 30 s i może dlatego tak często walił pelet w podtrzymaniu
WalekDDU25 Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2460 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Przy pid powinno byc oszczedniej. Ciekawe co sie stanie jakbym te nakretki z przeciwwagi sciagnal i klapke jak mowisz zostawil otwart to coekawe co sie stanie
Erpolis Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2461 Opublikowano 15 Grudnia 2015 U mnie jak ściągniesz wentylator to klapkę można zablokować na stałe i tak mam bo to opcja dla pid-a Niby powinno ale trzeba się przyjrzeć ustawienia pid-a i je trochę skorygować. Zobaczymy co wyjdzie
Animus Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2462 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Animus ja wiem, że Ty możesz to jeszcze bardziej skomplikować. Ale, zejdźmy na ziemie. Bywasz często na forum u Boleckiego. " TŁO" nie jest Ci obce. Pytanie, czy można przy pomocy dwóch wentylatorów, uzyskać odpowiednik "TŁA" sterowników Boleckiego ?. Mi tło nie leży ,dokarmianie palnika w podtrzymaniu to dla mnie strata opalu . Jak chcesz te wentylatory zamontować?
radziuszkaa Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2463 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja dziś zacząłem testować palenie bez pid-a Podawanie 5s Przerwa podawania 60s Wiatr 30 Podtrzymanie 8 sek co 6 minut jutro będę systematycznie zwiększał czas pale peletem i chce znaleźć granice między żarem a temperaturą podajnika Piec zadana 65 histeza 5 ° przy paleniu wchodzi na 69 ° i schodzi do 60 ok 50 minut. W podtrzymaniu nie dmucha mam tylko klapkę otwartą na max czasem pojawia się delikatny dymek ale to tylko jak pelet przesłoni cały otwór i słabo wieje Waldek jaką masz histeze Hej, palę pelletem, bez PID, na sterowniku K1PRv2 ustawienia: 1. Czas Podawania – ustawiamy 12s 2. Przerwa Podawania – 60s 3. Siła nadmuchu – 30 % 4. Praca w Podtrzymaniu 18s 5. Przerwa w Podtrzymaniu 15min 6. Wentylator w Podtrzymaniu – czas pracy: 10s czas przerwy 10min na pewno spala mi mniej jak na PIDzie, temperatura zadna kotła to 60*
Erpolis Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2466 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja zabrałem się za modyfikacje pid-a https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?/topic/20677-Defro---Modyfikacja-Pid-A
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2467 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Mi tło nie leży ,dokarmianie palnika w podtrzymaniu to dla mnie strata opalu . ,,,, Ja akurat jestem odmiennego zdania. Ja staram się "dokarmiać" cały czas wnętrze paleniska powietrzem. ,,,, Jak chcesz te wentylatory zamontować? Skoro kwestionuje zasadność połączenia dwóch wentylatorów równolegle, to pozostaje jeszcze możliwość podłączenia tych dwóch wentylatorów szeregowo. Wyobraź sobie teraz , że jeden z tych wentylatorów będzie spełniał funkcje "TŁA".
pospisz Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2468 Opublikowano 16 Grudnia 2015 A może stworzenie dwóch kanałów jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2469 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pospisz jestem pewien, że błądzisz. Gdzie te dwa kanały miały by wspólne "wyjście".
pospisz Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2470 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Błądzenie też jest drogą do celu . Nie było by przerwy w dostawach prądu .
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2471 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Błądzenie też jest drogą do celu . ,,,, Ładnie to w słowach ująłeś. Wydaje mi się, że Ty raczej oczekujesz porady typu: ile sekund, ile procent, ile milimetrów.
Animus Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2472 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja akurat jestem odmiennego zdania. Ja staram się "dokarmiać" cały czas wnętrze paleniska powietrzem. Skoro kwestionuje zasadność połączenia dwóch wentylatorów równolegle, to pozostaje jeszcze możliwość podłączenia tych dwóch wentylatorów szeregowo. Wyobraź sobie teraz , że jeden z tych wentylatorów będzie spełniał funkcje "TŁA". Dokarmianie świeżym węglem a dotlenianie zaczętego procesu to co innego . Jeżeli ten mniejszy co ma spełniać funkcję tła będzie spełniał jeszcze inną funkcję to można by to przełknąć.
pospisz Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2473 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Szukając rozwiązania dla kolegi Walek przy okazji sam czegoś się uczę i wyciągam wnioski , może nie zawsze słuszne ale zawsze w słusznej sprawie .
WalekDDU25 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #2474 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Radziuszkaa spalales moze eko na Twoim kociolku? Jezeli tak to wrzucilbys nastawy stera? Moze jakis filmik bys dorzuci? Co do palenia pelletem, swietna sprawa tylko pozamiatac. Moze mi ktos odpowiedziec na pytanie a mianowicie czy w podtrzymaniu stosujecie przedmuchy np.co 8min (ja tak mam teraz) i czy podajecie groch. Piec pracuje okolo 16min i stoi jakies 25 do 30min. Jak zuzyje wode w bojlerze to piec pracuje prawie 30min i stoi okolo 30min.
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Grudnia 2015 #2475 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Szukając rozwiązania dla kolegi Walek ,,,, Więc ja nieśmiało podpowiadam, co należało by uczynić. Na początek okiełzać powietrze, które przedostaje się do komory dopalania, poza obszarem (warstwą) spalanego opału. Taka myśl mnie naszła. Gdyby powietrze należało kupować tak jak opał, to z pewnością większe poszanowanie dla powietrza było by.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.