simek Opublikowano 18 Lutego 2017 #3226 Opublikowano 18 Lutego 2017 W starszych rynnach można było czyścić przez odkręcenie wentylatora. W zestawie z kotłem była chyba nawet taka szpatułka dopasowana rozmiarem właśnie do szerokości kanału. W nowych już tego nie ma. Pod palnikiem są 2 nakrętki na klucz chyba 17 jak pamiętam i odkręca się spodnią część paleniska. Wysypuje się to co się tam nagromadziło. Można do tego zdjąć tą blachę z otworkami i resztę towaru wygrzebać paluszkami, pędzelkiem czy jak kto woli. Dorzucam foto mojego wykresu, jara się miałem z odrobiną pelletu z funkcją pid. Akurat tego dnia nie była grzana cwu. Przy załączonym boilerze są tylko wahnięcia o 5-6 stopni przez kilka minut. Od października piec pyka non stop i nie odkręcałem tych srób. Mam zamiar zrobić to na koniec sezonu. Najważniejsze wg mnie są ściany i półki wymiennika oraz czujnik pid. To obmiatam z pyłu nawet 2x w tygodniu jak jest chwila.
przeme2 Opublikowano 20 Lutego 2017 #3227 Opublikowano 20 Lutego 2017 Super to u Ciebie kolego wygląda :) Powiedz mi jeszcze czujnik PID to masz na myśli czujnik temperatury spalin czy jest jakiś jeszcze inny? Masz jakiś sprawdzony sposób na czyszczenie ścianek wymiennika czy skrobaczka w dłoń i do dzieła?
Butcher358 Opublikowano 22 Lutego 2017 #3228 Opublikowano 22 Lutego 2017 Dzieki za info siemek :) , tylko w tym kotle co ja mam to naprawde daleko zrobione jest palenisko to trudno sie bedzie tam dostac ehhn ***
simek Opublikowano 25 Lutego 2017 #3229 Opublikowano 25 Lutego 2017 przeme2 tak, chodziło mi o czujnik temp spalin, a na czyszczenie ścianek to nie mam żadnego sposobu tylko tą skrobaczką dołączoną do kotła obskrobuje po prostu ścianki od góry do dołu, potem wszystko zgarniam na sam dół i wybieram razem z popiołem w szufladzie. Butcher, ja tam mam inny kociołek i nie wiem jak to jest u ciebie ale domyślam się że chodzi o to że podajnik i palnik jest w moim przypadku od boku kotła a u ciebie z tyłu, ale skoro namacałeś te 2 śruby z nakrętkami pod palnikiem to chyba nie ma innego wyjścia jak rozkręcać to i jakimś sposobem dostać się tam, czy to odkurzaczem czy czymkolwiek się da. Osobiście przymierzam się do zakupu odkurzacza do kominka i myślę spróbować wyciągnąć ten cały pyłek z kanałów ale mam obawy że jest on zbyt drobnej frakcji i po prostu filtr takiego odkurzacza nie da rady zatrzymać tego w sobie lub od razu się zapcha i towar pójdzie w atmosferę na kotłownie. Próbował ktoś może czegoś takiego?
przeme2 Opublikowano 6 Marca 2017 #3230 Opublikowano 6 Marca 2017 Panowie zmieniłem wentylator na taki z dodatkową dmuchawką, zainstalowałem oprogramowanie na V3 i faktycznie piecyk pracuję lepiej, spalanie mniejsze, spieki mniejsze aczkolwiek nadal występują. Mam pytanie w innej kwestii od dwóch-trzech dni zauważyłem dziwną przypadłość odnośnie CWU, mianowicie biorę prysznic (zużycie wody nie duże) temperaturę zadaną na bojlerze mam ustawioną 55 stopni i bardzo szybko temperatura spada do 49-48 stopni, co jest dziwne termometr wbudowany na bojlerze pokazuję nadal temperaturę w okolicach zadanej, wcześniej kąpała się cała rodzina i temperatura spadała o 1-2 stopnie. Wiecie może czy może to byś spowodowane? Dodam tylko że mam pompkę cyrkulacyjną ustawioną na włączenie się co 15 minut, raz jest włączona raz wyłączona, a w godzinach 22-5 jest wyłączona całkowicie aczkolwiek od pewnego czasu zaczęła dość głośno chodzić? Może te spadki spowodowane są uszkodzoną pompką?
simek Opublikowano 11 Marca 2017 #3231 Opublikowano 11 Marca 2017 A tego to nie wiem. Ja nie mam pompy cyrkulacyjnej. U mnie w roli bojlera jest pompa ciepła 200l i też jest różnica w temperaturach. Ster kotła pokazuje 40 stopni a ster pompy jak włączę to powyżej 50, różnica wydaje mi się stąd iż czujnik temp dla kotła jest w połowie wysokości pionowo usytuowanego zbiornika a czujnik temp pompy może być na górze zbiornika,
thekip Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #3232 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam czy temperatura kotła ma wplyw na ilosc spalania paliwa ile macie na kotłach temp
PioBin Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #3233 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Według moich obserwacji ma. Ja mam ustawiona 55. Ciezko mi zejsc do 50 przy małym zapotrzebowaniu z powodu dobrego ekogroszku.
Animus Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #3234 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam czy temperatura kotła ma wplyw na ilosc spalania paliwa ile macie na kotłach temp A wchodząc do kotłowni odczuwasz że jest w niej cieplej?
thekip Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #3235 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Temperatura kotła ma wpływ na temp w kotłowni mam małe pomieszczenie na piec i małe straty ciepła Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Animus Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #3236 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 A widoczne przyłącze w kotłowni i rury w niej i poza nią oraz inne elementy systemu zwłaszcza zasilającą część masz ogaconą? Czy sprawdzałeś izolację kotła, czasami producent nie stara się zrobić tego dokładnie i miejscami jest kocioł obudowany tylko blachą.
thekip Opublikowano 18 Kwietnia 2017 #3237 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Problem jest w izolacji ma producent przyjechać poprawić popielnik nagrzewa się Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
thekip Opublikowano 19 Kwietnia 2017 #3238 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 witam proszę o poradę sam niewiem czy dobrze mi sie spala pale mialem piast w rynnie dom 120m2 ocieplony nowy piec 15 kw cwo 120l moje ustawienia to moc dmuchawy 39 czas podawania 3 sek przerwa podczas palenia to 48 sek czas podawania na postoju 3 sek czas postoju 44min piec ustawiony od 23 30 do 15 30 na53st c od 15 30 na 58st c problem taki ze na rynnie rano jest kalafior popiołu który troche blokuje płomien jak piec sie załączy . Popiul miękki raczej przepalony
PioBin Opublikowano 28 Lipca 2017 #3239 Opublikowano 28 Lipca 2017 Tym razem pisze w sprawie przegrzewania rury podajnika. Poniewaz ciepło za oknem i piec mozna spokojnie odstawic od uzytkowania, jest czas na drobne korekty po zimie. Od dluzszego czasu mialem problem z temperatura rury podajnika, ktora dochodzila do 60 C. Proby z ustawieniami podawania i nadmuchu nie przynosily znaczacego efektu. Postanowilem głębiej przygladnac sie tematowi. Rozebralem podajnik i zaskoczylo mnie polaczenie rury z palnikiem - konkretnie szczelina pomiedzy rura a obudowa nadmuchu powietrza. Kiedys byl tam silikon wysokotemperaturowy (czerwony) ale pozostal tylko brud po węglu i powietrze dmuchalo tamtedy az milo podsycajac spalanie w tym miejscu. Ślimak (końcówka) nadpalona i nadawala się tylko do odcięcia. Kupilem arkusz klingierytu 2mm i uszczelniacz krzemionkowy do piecow, wyczyscilem, uszczelnilem i .... jest znaczaco lepiej, temperatura rury nie przekracza 40C. Pytanie do wszystkich ktorzy rozbierali ten element pieca, czy u Was rowniez jest takie polaczenie palnika i rury? Zastanawialem sie nad zaspawaniem tego i bylby spokoj na zawsze... Prosze o opinie.
michalwa Opublikowano 28 Lipca 2017 #3240 Opublikowano 28 Lipca 2017 Ja w tamtym roku zaspawalem i jest dobrze. Trochę słaba jakość. Palnik nie defro ale też rynnowy.
klewandek Opublikowano 5 Września 2017 #3241 Opublikowano 5 Września 2017 Tym razem pisze w sprawie przegrzewania rury podajnika. Poniewaz ciepło za oknem i piec mozna spokojnie odstawic od uzytkowania, jest czas na drobne korekty po zimie. Od dluzszego czasu mialem problem z temperatura rury podajnika, ktora dochodzila do 60 C. Proby z ustawieniami podawania i nadmuchu nie przynosily znaczacego efektu. Postanowilem głębiej przygladnac sie tematowi. Rozebralem podajnik i zaskoczylo mnie polaczenie rury z palnikiem - konkretnie szczelina pomiedzy rura a obudowa nadmuchu powietrza. Kiedys byl tam silikon wysokotemperaturowy (czerwony) ale pozostal tylko brud po węglu i powietrze dmuchalo tamtedy az milo podsycajac spalanie w tym miejscu. Ślimak (końcówka) nadpalona i nadawala się tylko do odcięcia. Kupilem arkusz klingierytu 2mm i uszczelniacz krzemionkowy do piecow, wyczyscilem, uszczelnilem i .... jest znaczaco lepiej, temperatura rury nie przekracza 40C. Pytanie do wszystkich ktorzy rozbierali ten element pieca, czy u Was rowniez jest takie polaczenie palnika i rury? Zastanawialem sie nad zaspawaniem tego i bylby spokoj na zawsze... Prosze o opinie. ja rownież teraz przerabiam problem z przegrzewanie podajnika (temp dochodzi do 60st i więcej i włącza się alarm temp. podajnika) tez posiadam defro duo uni 15kw. próbowałem juz wszystkiego i nic teraz doczytałem ten wpis. myśle PioBin że u mnie moze byc to samo. rozbiore w najblizszych dniach i dam znac
Chrabąszcz Opublikowano 18 Września 2017 #3242 Opublikowano 18 Września 2017 Witam , Panowie chialem Was zapytac co ile czyscicie i czy trzeba czyscic palenisko w piecu rynnowym , czy trzeba tam cos rozkrecac , kociol jaki posiadam to Defro akm unii II 22kw , ten kociol ma tak daleko to palenisko ze nie wiem jak tam sie dostac zeby cos rozkrecic reka tam nie idzie siegnac , a slyszalem ze niby trzeba czyscic bo sie kanaliki powietrzne zatykaja , doradzcie Panowie jak to jest z tym czyszczeniem .pozdro Cześć Mam ten sam piec i ten sam problem... ja żeby oczyścić wchodzę do połowy do pieca odkręcam jedna ręką 4 śruby i wysypuję zawartość samo oczyszczenie to ok. 1 minuty roboty a żeby to odkręcić i przykręcić do pierdzielenia na 30 minut i drugie tyle na szorowanie w łazience..... za którymś razem ta uszczelka skruszyła mi się i zadzwoniłem do DEFRO żeby zamówić nową, myślałem że nie będzie problemu, że dzwonię podaje jaki mam piec i czego potrzebuję najpierw był problem ze zlokalizowaniem o co mi chodzi a jak juz się dogadałem to powiedziano mi że oni takiej nie mają i przyślą mi coś zbliżonego, jak przysłali to w ogóle nie trzymała rozmiarów i tyle rozmowy było...nie ma i koniec tematy... generalnie jestem średnio zadowolony z pieca z osiągów etc. a jak u Ciebie...
Chrabąszcz Opublikowano 9 Października 2017 #3243 Opublikowano 9 Października 2017 Panowie czym najlepiej (najefektywniej) oczyścić piec - jego wnętrze z sadzy etc. skrobanie niewiele daje. W okresie letnim używam rusztu zastępczego i palę drzewem i mam założoną pokrywę osłaniającą na rynnę i jak zakładałem ją to już ciężko było i teraz zanim zacznę palić grochem chciałbym to jakoś wyczyścić kupiłem w markecie jakiś proszek co to miał niby wypalić ale nic to nie dało.... Jeżeli macie jakieś metody lub środki przeznaczone do tego to napiszcie Dzięki
Erpolis Opublikowano 9 Października 2017 #3244 Opublikowano 9 Października 2017 Jeżeli palileś iglastym to pewnie masz coś w postaci zastygnietej smoly ja tak miałem po paleniu owsem ale po sezonie letnim jak nie było palone to większość sama odeszła resztę dosuszylem palac groszkiem a później skrobanie Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw
Chrabąszcz Opublikowano 9 Października 2017 #3245 Opublikowano 9 Października 2017 U mnie nie mam możliwości wyłączyć pieca na dłużej (bo rozumiem że wtedy coś się zadzieje że ta "smoła" zaczęłaby się odklejać a jeśli palę codziennie i zaraz chcę przejść na groszek to co zostaje tylko szczota druciana i nurkowanie w piecu.... też tak myślałem że to od iglastych i w przyszłym sezonie przerzucę się na liściaste.
Erpolis Opublikowano 9 Października 2017 #3246 Opublikowano 9 Października 2017 Iglaste ma duzo żywicy i dlatego pamiętaj żeby liściaste było suche sezonowane. Spróbuj zacząć palić groszkiem może jak podsuszy piec to łatwiej będzie odchodzić Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw
Chrabąszcz Opublikowano 9 Października 2017 #3247 Opublikowano 9 Października 2017 Ok Myślałem że jest jakiś środek ale i tak Dziękuję za info
Erpolis Opublikowano 9 Października 2017 #3248 Opublikowano 9 Października 2017 Jakieś są ale osobiście nie testowałem ----------Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw ---------- owies --- ekogroszek ----------
PioBin Opublikowano 9 Października 2017 #3249 Opublikowano 9 Października 2017 Ja u siebie skrobie szpachelka + szczotka druciana. Ogolnie to masakra! Jak drzewo suche (mam brzoze) to troche mniej syfu ale mokre po kilku paleniach i jest skorupa. Kiedys to zostawilem w cholere i po jakims czasie samo odpadlo - zlazilo platami jak farba ze scian.
Erpolis Opublikowano 9 Października 2017 #3250 Opublikowano 9 Października 2017 Jak to mówią bród grubości 1 cm sam odpada - nie trzeba się myć he he ----------Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw ---------- owies --- ekogroszek ----------
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.