Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

Posiadam kocioł Defro Duo Uni R 25kw, nie wiem jak u Was ale u mnie ten kocioł w ogóle się nie sprawdza, opanowanie jego pracy to absurd, temperatura kotła skacze od 75* - 57* przy ustawionych 65*, przesypuje pelet, nie dopala go, później pali się pół popielnika, temperatura spalin dochodzi do 400*, wysmoliło mi kocioł jak po 15latka na twarzy trądzikiem... masakra dodam że połyka 1,5tony peletu na miesiąc...

Prawdopodobnie będę zmuszony do zmiany sterownika na K1 v4 żeby mieć mobilny podgląd co się dzieje z kotłem.

Wracając do założeń tematu, czyli jak palić w kotle,...normalnie sypać paliwo co 2 dni i nie przejmować się hehe

Powiem ci tak, palenie pelletem w tym piecu to według mnie też porażka bo wygaszanie i rozpalanie kończy się cofaniem paliwa i alarmem podajnika, na eko groszku jest poprawa aczkolwiek muszę jeszcze opanować ilość spalanego paliwa. Co do trzymania temperatury ani na pelecie ani na eko nie miałem takiego problemu.

w moim przypadku kocioł jest przewymiarowany  ok 2,5 raza, dlatego tutaj trafiłem, szkoda że po instalacji kotła a nie przed.

jak wypalę pelet to kupię eko groszek, pytanie tylko jaki z wesołej czy jaret plus, czy może cos innego...

suma sumarum nie mam czasu siedzieć w kotłowni i bawić się w doktora defro, dlatego na razie jest jak jest

No ja to czasu bym może znalazł tylko mnie to wkurza, bo jak kupowałem to wszystko miało być pięknie ładnie bez mojej interwencji piec sam wszystko zrobi... Ja kupiłem teraz ten:

http://ekogroszekprestige.pl/ekogroszek-prestige-platinum/

Radziuszka w transbudzie kup sobie ruski po 700 zł kilka worków na spróbowania w tamtym roku palilem było spoko.

Ja pale owsem i wychodzi mi ok 35-40 kg na dobę

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Tu sobie popatrzcie jak idzie Defro eko uni z SPPV2 i z niestety *** instalacją.

https://ekotlownia.pl/sterownik-5/285

Wahania temp rzędu 1-1,5st od zadanej gdzie wcześniej było w dwustanie po 7-8 stopni w górę i dół.

Ja tam Defro dziękuję, nic już od nich nie chcę, a tym bardziej przestrzegam przed palnikiem Uni który moim zdaniem na więcej wad niż zalet. Jak już to zwykła fajka albo ekoenergia czy inny brucer tylko nie uni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wszyscy narzekają. Ja stojąc przed wyborem pieca przeczytałem cały ten wątek i miałem obawy przed zakupem. A teraz będąc posiadaczem jestem zadowolony. Zasypałem podajnik mieszaniną pelletu i miału  tak ok 60%miał 40% pelet. Wystarczyło na 6 i pół dnia palenia. Popiołek elegancki, wszystko dopalone. Jutro zrobię fotki to zapodam. Moc zmniejszyłem do 40% żeby żar nie spadał do popielnika i jest git. Nie mam żadnych problemów z ustawieniami itp. Ładuję towar do zasobnika i zapominam o piecu. W tym tygodniu spróbuję jeszcze raz z samym miałem. Wcześniej na V2 nie dopalało, spadał węgiel w popielnik. Teraz na v3 powinno być elegancko z tego co widać po mieszance z peletem. A jak nie wyjdzie to do wiosny palę tym mixem. A co do czyszczenia to nie przykładam się do tego jakoś mocno, tzn zgartam ten pył, ścianki obmiatam i poszuram tą skrobaczką dołączoną do pieca i tyle, całym zabieg trwa może 5 minut.

A jak długo użytkujesz kocioł? Ja na początku też byłem zadowolony bo myślałem że tak ma być. A teraz jak widzę kotły znajomych ze zwykłą retortą to sobie w brodę pluję że kupiłem Uni. Więcej problemów jak pożytku. Nawet do miału czy słabych ekogroszków są lepsze palniki bo ten Uni jest do wszystkiego i do niczego, ani dobry do ekogroszku, ani do pelletu (typowe pelletowe palniki wyglądają nieco inaczej). Taki średni wynalazek do wszystkiego. Jestem coraz bliżej zmiany na zwykłą retortę bo z Uni cudów nie będzie - to już wiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W lecie paliło się z pełną mocą na wygrzewaniu podłogi przez ponad miesiąc i teraz pali się non stop odkąd zrobiło się zimno, gdzieś od połowy października. W końcu pierwszy sezon. Chwalić go nie chwalę bo nic z tego nie mam tylko po prostu jestem zadowolony. Spaliłem półtorej tony pelletu i teraz zmieszałem z miałem i nie mam na co narzekać. Sypię paliwo, wybieram popiół a w domu ciepło :) Nie ma mnie w domu od poniedziałku do piątku, chciałem w miarę bezobsługowy piecyk żeby żona nie latała podkładać i na razie wszystko się sprawdza. W niedzielę zasypałem towar i wystarczyło do wczoraj do wieczora. Nie mam porównania z innymi kotłami automatycznymi i może dlatego nie widzę u siebie problemów albo po prostu ich nie mam, heheh.

Zrobilem tuning pieca DDuni 25, celem bylo mniejsze osadzanie sadzy, mniej dumu, czystszy piec. Problemowy ruszt wodny w DDuni powoduje studzenie spalin i wytrącanie sadzy - mysle ze w duzej czesci zalatwilem problem. Jutro wrzucę zdjecia modyfikacji, w domu będę w sobote jak ktoś będzie ciekawy to pokażę piec po tygodniu palenia. Wzorowalem się palnikiem Wery tylko materiał był metal. Jak oglądałem rano piec przed wyjazdem to bylo szaro na półkach pieca i bardzo gorąco koło rynny dużo bardziej niż wczesniej. Dymu nie widać był tylko przy rozpalaniu.

Jeśli ktoś się zdecyduje zmianę palnika uni na retortę niech się pochwali, sam się nad tym zastanawiam...

ja zaczynam od zmiany sterownika na v4 żeby mieć łączność z internetem w celu kontroli kotła.

Dać znać jak jest po zmianie.

PS

cześć Erpolis, jak kociołek? smoli widzę, moim zdaniem za niska temperatura, na jakiej temp pracujesz? a może owies mokry?;)

Ty nie wiem bo to dopiero teraz zaczął smalic piec chodzi na 65 a spaliny 140-160 więc tu raczej dobrze. Może owies ale nie wygląda na mokry chyba że wilgoci nabrał bo leżał luzem w garażu. Tak się zastanawiam czy to smola bo robi się taka powłoka jak porcelana nie brudzi

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Chodziło mi o to żeby gazy, dymy dopaliły się w gorącej komorze dopiero później trafiły na ruszt wodny, deflektor oryginalny nie wszystko przejmował ten zabiera wszystko, blacha z góry nic nie da. Spaliny przemykają tylko pod najniższym punktem blachy, uciekają do tyłu pieca, no i odrobiny bokami bo jest kilka mm luzu - bałem się że blacha od temperatury się rozpręży i pognie piec.

Bardziej celowe bo płomień nie lubi kątów tylko pełza po powierzchniach, Wery jest zrobiony z płaskich płyt betonu czy jakiegoś podobnego materiału za trudne było dla producenta go powyginać, myśle że płyty są bardziej uniwersalne i kompatybilne ale zaokrąglenia przejmują większą powierzchnią płomień.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.