Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

A piec nie jest mocno w sadzy? Ale lepiej częściej wyczyścić jak ma mniej spalic. Ale przerwe muszę zrobić dłuższą bo pewnie mi przerzuci wegiel. A jak z wiatrem w podtrzymwniu lepiej często czy rzadziej przemierzać kociol

Kupuje ktos z was pellet? I gdzie kupujecie? Przez internet czy u siebie w okolicy np ze skladu opalu.

Ja dzwonilem na sklad to powiedzieli mi 1000zeta za tonke

Kupuje ktos z was pellet? I gdzie kupujecie? Przez internet czy u siebie w okolicy np ze skladu opalu.

Ja dzwonilem na sklad to powiedzieli mi 1000zeta za tonke

Wejdz na OLX,wybierz slaskie i znajdz oferte blisko Ciebie,jest duzo ofert za mniejsze zlotowki,pozdrawiam.

Witam wszystkich mam problem z inst. Może ktoś z was rzuci okiem :)

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21420-zaw%C3%B3r-3d-do-wymiany-na-4d/?do=findComment&comment=252383

Jeszcze jedno pytanko. Czy ktos z was palil w kotle defro duo uni drzewem np jak do kominka lub odpadkami po budowie? Chodzi mi o to ze tetaz pale eko ale jak zrobic by nie palic eko tylko samym drzewem. Co z doprowadzajacym powietrzem i co zrobic by piec sie nie rozbujal za bardzo abym wode nie zagotowal. Co z pompkami co cwu i podlogowa. Jak zrobic by piec utrzymywal temp okolo 65 st. I co zrobic by w nocy piec nie zgasl.

Nie mam tu kompletnie zadnego doswiadczenia a drzewa troche jest.

Co zrobic i jak to poustawiac.

Jeszcze jedno pytanko. Czy ktos z was palil w kotle defro duo uni drzewem 

Nie mam tu kompletnie zadnego doswiadczenia a drzewa troche jest.

Co zrobic i jak to poustawiac.

Sprzedać drewno kupić ekogroch, albo miał.

Animus nie idzie tego spalic przeciez sa ruszta wodne i komora gdzie to mozna spalic tzw ruszt awaryjny. Z ciekawosci pytam czy ktos tak ogrzewal dom.

Palenie drewnem będzie wymagało ciągłej obsługi jak ustawisz palenie na awaryjnym z wentylatorem to nie powinien zagotować wody. Raczej nie da się tak zrobić żeby na drewnie i palenisku awaryjnym wytrzymał całą noc. Jak będziesz próbował palić to sprawdź w instrukcji bo w moim kotle zalecają wymontowanie czujnika spalin. Pozostałe rzeczy chodzą jak na eko tylko że musisz chodzić i podkladać.

Osobiście próbowałem pali tylko awaryjnie można bo tak cały czas to lipa

Animus nie idzie tego spalic przeciez sa ruszta wodne i komora gdzie to mozna spalic tzw ruszt awaryjny. Z ciekawosci pytam czy ktos tak ogrzewal dom.

Palilem na ruszcie awaryjnym ponad dwa miesiace,jezeli palisz z pidem musisz zdjac deflektor,tem.spalin jest wysoka ponad 260st.wszystko dziala normalnie,jezeli drewno bardzo suche to nawet po wylaczeniu dmuchawy jezeli maz dobry cug kominowy temp.rosnie,musisz caly czas kontrolowac spalanie aby sie alarm nie wlaczyl.

Szkoda kotła i kupę zabawy przy tym ,a z dmuchawą smołę  możesz wytworzyć w kotle kto to potem oskrobie.

Animus chcialbym popalic troche suchutkim drewnem bo moj kociolek pokryl sie milimetrowa (cienka) warstwa smolistej substancji. Chce to wypalic. Pale retopalem ale to wiadomo ze nie jest eko z gornej polki. Mam teraz podawanie 9sek i przerwe 76sek i wiater 28% . dzis zmienilem wiater na 23% nie zmieniajac innych parametrow.

Wydaje mi sie ze jak bede palil drewnem to zagotuje wode bo nie ma odbioru ciepla, patrzac jaka pogoda za oknem.

A ma byc za tydzien 23st.

Jezeli wylacze podajnik to czy dmuchawa bedzie dzialala i reszta pompek?

Mam sterownik defro ag lux bez pida. Moge wylaczyc automatyczne podawanie paliwa ale co dalej? Musze groszek wyjac z zasobnika czy nie? Czy tylko zar przecisnac do popielnika

Nie trzeba nic wyjmować. Wygaś tylko rynnę i już. Wyłączasz podajnik i palisz z wentylatorem. Rzecz jedynie w tym że choćby suche drewno to pewnie iglaste, tak kotła nie wyczyścisz, a wręcz przeciwnie. Jak kocioł osiągnie temp to wyłączy wentylator a wtedy drewno smoli. Ja tak właśnie zapieprzyłem kocioł gdy był nowy i do tej pory nie mogę doczyścić.

No wlasnie czyli lepiej nie palic drewnem bo smoli. Mysle jeszcze nad kupnem pelletu moze troche w ten sposob przeczyszcze kociol. Ale pellet to tez drzewo hmm juz nie wiem. Widzialem filmik na youtube jak sie pali pelletem. W kotle bylo czysto tylko pozamiatac

Animus chcialbym popalic troche suchutkim drewnem bo moj kociolek pokryl sie milimetrowa (cienka) warstwa smolistej substancji. Chce to wypalic. 

Odradzam jeszcze bardziej obrośnie ,jak chcesz wypalić to tylko papierami,albo palnik gazowy grzejesz i skrobiesz , latem nasmaruj czysty kocioł kanały ropą ,powinno to zmięknąć po pewnym czasie  wyskrobiesz.

Ja przepalalem osobiscie papierami. Dym z komina jakbym smieciuchem starym palil :-)

Ale i tak te kotly wg mnie nie powinny az tak mocno sie zasyfiac szczegolnie substancja smolista. Probowalem roznych ustawien i to samo.

Rozumie ze mokrym weglem sie pali to tak bedzie. Ja mam suchutki i tez kicha.

Luknor ja mam powrot okolo 58st i zadana 65 st i histereze 1st. Na sciankach mam milimetrowa skorupke ktora da sie skruszyc, nie wiem skuc czy klupnac to odpadnie. Ogolnie temp kotla to 62 do 67st a powrot 55 do 58st.

Najwiecej smoly pojawia sie nad palnikiem runnowym. Kombinowalem z powietrzem ustawiajac przeswit went na okolo 2cm i nadmuch 28%. Przedwczoraj przeczyscilem kanal powietrzny wew rynny taka lopatka.

Eko spala sie dobrze tutaj nie widze problemow. Nie ma niefopalow jest tylko popiol.

Podawanie mam 9sek i przerwa 87sek i wiater 28%. Pale retopalem suchym.

Moge zmniejszyc podawanie ale wtedy zar mocniej cofnie sie do wew rynny. Teraz jest w polowie jak w instrukcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.