Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Tu trzeba plakac a nie smiac sie ...  ,,,,

Ja się nie śmieję. 

W tym palniku proces spalania ( według mnie ) nie przebiega według prawideł Boskich, a te rogi to wymysł Szatana.

ps.

Dużo piszecie o PID-ie.

Ja ze swej strony tylko dodam, że można mieć PID, a jednocześnie go nie miec.

Nie mam pida i zyje. Nie wiem czy pid nadaje sie do rynny.

Dlaczego wspominasz o PID? Do rynny?

Ja się nie śmieję. 

W tym palniku proces spalania ( według mnie ) nie przebiega według prawideł Boskich, a te rogi to wymysł Szatana.

Święte słowa te rogi tylko wydmuchują zimne powietrze wprost w płomień co skutkuje pogorszeniem procesu spalania.

Święte słowa te rogi tylko wydmuchują zimne powietrze wprost w płomień co skutkuje pogorszeniem procesu spalania.

Zależy jakie rogi. Ja mam teraz założone te wygięte w odwrócone U i dmuchają wprost na żar. Wydaje mi się że ekogroszek lepiej się dopala niż jak miałem te w kształcie L.

Wtedy się zgodzę jeżeli powietrze w tych rogach zostanie podgrzane do temp. min 800 stopni to żar na palenisku nie zostaje tak schłodzony i spalanie przebiegnie prawidłowo.

Natomiast w tych rogach które są w rynnie PW jest za zimne i wychładza proces spalania jeszcze przed rusztem wodnym.

Poprę jeszcze raz słowa Andrzeja_M że to "szatański" wynalazek te rogi  nad rynną.

To PW będzie wychładzać tylko palenisko.

Zaslepic rogi i po problemie

Panowie poszukajcie dobrze

w historii moze nawet tego wątku pisane było by te rogi zaślepić bo tylko krzywdę robią. a jak nie tu to na innym forum ale pamietam że temat porównania pracy z rogami i bez był poruszany i była poprawa bez nich- moze się da tam jakie korki od rur wsadzić albo silikonem zapaćkać ??? cokolwiek co powzoli na krótki acz dający wiele test

2 tygodnie temu zaślepiłem "rogi" powietrza wtórnego, tzn jeden zaspawałem, ale drugiego za chiny nie mogłem wyjąć i zakleiłem go silikonem wysokotemperaturowym. Po dwóch tygodniach sadzy było ogrom, nie  sklamię jak określę to jako dwa razy więcej niż zwykle.

Fakt, w drugim rogu silikonu już nie było :P  Teraz rogi są drożne tylko rozsunałem je na boki, nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie.

Panowie macie bardzo długie przerwy podawania. Ja mam 36s i wydaje mi się, że żar jest trochę za blisko podajnika, ale w sumie na takich ustawieniach jadę od połowy zeszłego sezonu, popiół ok, w miarę szybko dochodzi i zużycie teraz ok. 14-15 kg/dobę. Nie wiem ile stoi w podtrzymaniu, bo szkoda mi życia na warowanie przy kotle :D

moje ustawienia:

podawanie 6

przerwa podawania 36

wiatr 26

praca podtrzymania 20

przerwa podtrzymania 25

wiatr w podtrzymaniu 30/5

temp zadana CO 58, CWU 50

Tu kolega pisał o zaślepianiu rogów 

Wczoraj usunalem te rogi ja mam te krotsze nie zagiete w strone paleniska. W te dziury wlozylem zwykle ocynkowane sruby 16 z dwoma podkladkami ktore idealnie zakrywaja otwory. Zobacze dzis jak bedzie.

Ogolnie sadza wydaje mi sie ze jest ciut wiecej ale jest lotna i sie nie smoli. Zobaczcie na moje zdjecia. Wtedy mialem zalozone rogi. I nad palnikiem widac smole! Plame smoly

Panowie po krótkiej nieobecności wracam z kilkoma zdjeciami.

Animus: naszczęście podczas mojej nieobecności żona nie miała problemów z piecem - Dziękuje

Walek DDU

Co do wymiarów tej budki: zmniejszyłem jej dlugość o połowe: tak wię długość to jakieś 11 cm, szerokość 22 cm

u mnie w kotle nadal sie syfi - jest to jednak sam pył nie taka smoła jaką masz ty na zdjęciu ( przed założeniem tej budki też miałem taką smołe )

Animus: mi przy tych ostatnich ustawieniach napewno spala wiecej ekogroszku ( jakies 25-28 kg na dobe ) - MOZNA TO JAKOS OGRANICZYC

Co do efektów spalani ponizej kilka zdjęć: ( dodam ze spalanie jest moim zdaniem duzo lepsze niż to co sie działo zanim jeszcze nie mieliśmy kontaktu na forum, ten niedopalony groszek na zdjeciach kruszy sie w palcach)

Tak wyglada spalanie po jakiś 11 godzinach - nie za dużo tego w popielniku ?

Jakieś zmiany proponujesz ?

post-37177-0-67587500-1452944314_thumb.jpg

post-37177-0-88238400-1452944354_thumb.jpg

post-37177-0-69160100-1452944397_thumb.jpg

post-37177-0-84629100-1452944457_thumb.jpg

post-37177-0-62393100-1452944539_thumb.jpg

Robert1883 ja zmienilem ustaeienia na calkiem inne. Teraz mam:

Podawanie 5 przerwa 36

Wiater i tu uwaga bo 45%

Podtrzymanie praca 20sek przerwa 20min

Went w podtrzym 30sek co 25min

Piec po 6min uzyskuje temp zad 70st i trzyma okolo 30min . nie mam spiekow . spala sie dobrze.

Jedno to ze zaslepilem tesmieszne rogi i powiem ze juz nie smoli mi tak bardzo nad rynna jak poprzednio.

Pale retopalem 25 z piasta

Troszke jest wiecej lotnej sadzy i tyle. I chyba mniej pali przy tych ustawieniach.

hej walekddu25,
jeżeli przymieżasz się do zrobienia takiego daszku to u siebie zrobiłem eksperyment z postawieniem fragmentu płytki terakoty,  żeby odsunąć płomień od ściany. nie wiem  czy u Ciebie taki motyw przejdzie, czy groszek nie zepchnie tej płytki.
jak wrócę z wyjazdu to cyknę fotkę
pozdroo

Radziuszka mamy ten sam podajnik rynnowy wiec zrob fotke to lookne na nia. Ja zaslepilem srubami te rogi tzn zdjalem rogi i dziury po rogach zadlepilem srubami.

Juz nie smoli mi sie na sciance nad palnikiem tylko wiecej jest sadzy ale jest lotna i latwo usuwalna. Pale teraz z wieksza moca i uwazam ze jest lepiej ale szalu nie ma no i mniej opalu idzie ale nieznacznie mniej.

Witam na forum

Jestem użytkownikiem Defro Komfort eko duo uni r 15kW i również walczę z wszechobecna sadza jak większość tu obecnych. I powiem tyle palilem na Pid-dzie cały zeszły sezon piec nie przechodził wcale w podtrzymanie a sadzy co tydzień prawie ponad pół wiaderko 10L, także to nie wina podtrzymania i braku dopływu powietrza. Ja już dużo kombinowałem i rezultatów że tak powiem zero. Jest to wina samego palnika albo tych ruszt wodnych.

Aktualnie przeszedłem na dwustan bo w Pid miałem spalanie dochodzące do 25kg/d przy 120m2 które ogrzewam, a z tego co u was czytam to powinno wyjść jakieś max 15kg dodam że eko 26MJ.

Zobaczcie Witkowski ma deflektor do palnika rynnowego dopalajacy gazy. Jestem ciekaw czy do rynny z defro pasuje. Moze ktos juz probowal?

Butcher358 nie mam czujnika temp spalin. Piec dochodzi do zadanej 68st w 6 min i stoi jakies 30min. Dlon podczas pracy pieca mozna polozycz na czopuch. Nie mam pida wiec nie mam czujnika spalin. Przy wiekszej mocy jakby mniej pali dodam ze zdjalem rogi i pale z wiekszym wiatrem zeby bilo w dol deflektora. Ta rynna jest niedopracowana przez defro bo jest za krotka.

Zobaczcie na stronie witkowski palnik rynnowy jest o wiele lepiej wykonany i ma dokladany z gory deflektor dopalajacy gazy.

Witam na forum

Jestem użytkownikiem Defro Komfort eko duo uni r 15kW i również walczę z wszechobecna sadza jak większość tu obecnych. I powiem tyle palilem na Pid-dzie cały zeszły sezon piec nie przechodził wcale w podtrzymanie a sadzy co tydzień prawie ponad pół wiaderko 10L, także to nie wina podtrzymania i braku dopływu powietrza. Ja już dużo kombinowałem i rezultatów że tak powiem zero. Jest to wina samego palnika albo tych ruszt wodnych.

Aktualnie przeszedłem na dwustan bo w Pid miałem spalanie dochodzące do 25kg/d przy 120m2 które ogrzewam, a z tego co u was czytam to powinno wyjść jakieś max 15kg dodam że eko 26MJ.

Jaka masz temp zadana i parametry pracy pieca?

Czy palilem na zad. 65st. Czy na 50st jest to samo, z wiatrem też dawałem ostro i lekko i również to samo. Aktualnie jadę na pogodowce i pokojowce mam zawór 3d z słownikiem a bojler 100L służy do stabilizacji procesu bo cwu czerpe z innego źródła.

A parametry podawanie i przerwa i co w podtrzymaniu? Jaka masz temp powrotu? Ja mam zadana 68st

Z dwustanem jestem dopiero w fazie eksperymentów: teraz mam

Praca 4s

Przerwa 60s

Wiater 18%

Podtrzymanie 2s praca co 6min a przerwa w nadmuchu 10min przez 40s

Z temp powrotu jest słabo około 42-45st.

Erpolis jaki masz kociolek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.