Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwieksze histereze to jeszcze bardziej dymi. Tzn dymi i dymi :-).

Chodzi przeciez podobno zeby kociol sie nie odstawial. Tak bedzie lepiej i nie bedzie mial czasu na smolenie itp.

Erpolis ciag kominowy moze spowodowac ze zar z rynny przedostanie sie do wnetrza rynny i moze sie zajarac zasobnik z eko

No wlasnie jeden kolega tlumaczyl ze podtrzymanie to tak jak jazda w korku. Ale z tego co widze po zasobniku to nie ludzmy sie spalanie napewno jest wieksze bo piec caly czad lazi!

Dlatego są 2 terminatory jeszcze na nogawkach , podnosi go wentylator pracujący .

Takie klapy zwrotne są stosowane od dłuższego czasu w wentylacji .

Można nawet zrobić jedną klapę zwrotną wahliwą  ,która zamykając jeden kanał  otwiera drugi .

Animus ja wiem, że Ty możesz to jeszcze bardziej skomplikować.

Ale, zejdźmy na ziemie.

Bywasz często na forum u Boleckiego.   

" TŁO" nie jest Ci obce.

Pytanie, czy można przy pomocy dwóch wentylatorów, uzyskać odpowiednik "TŁA" sterowników Boleckiego ?.

Ciąg kominowy wyciąga powietrze które jest zasysane przez wentylator z otwartą klapką. Chodzi o to aby odpowiednio dobrać podawanie opału aby nie powodowało wzrostu temperatury podajnika. U mnie przez 40 minut podtrzymania temperatura podajnika to 38 ° jutro będę chciał zwiększyć przerwę podawania w podtrzymaniu tak aby nie wpływał na temperaturę.

Przy obecnych parametrach juz jest oszczędność w stosunku do pid-a.

Jakieś 60%

Spróbuję jeszcze testów z pid-em dziś znalazłem na necie kod do zakładki serwisowej i tam można zmienić kilka ustawień ale dwie najważniejsze prędkość wentylatora oraz nim i max czas przerwy podawania u mnie standardowo był ustawiony max czas przerwy 30 s i może dlatego tak często walił pelet w podtrzymaniu

Przy pid powinno byc oszczedniej. Ciekawe co sie stanie jakbym te nakretki z przeciwwagi sciagnal i klapke jak mowisz zostawil otwart to coekawe co sie stanie

U mnie jak ściągniesz wentylator to klapkę można zablokować na stałe i tak mam bo to opcja dla pid-a

Niby powinno ale trzeba się przyjrzeć ustawienia pid-a i je trochę skorygować. Zobaczymy co wyjdzie

Animus ja wiem, że Ty możesz to jeszcze bardziej skomplikować.

Ale, zejdźmy na ziemie.

Bywasz często na forum u Boleckiego.   

" TŁO" nie jest Ci obce.

Pytanie, czy można przy pomocy dwóch wentylatorów, uzyskać odpowiednik "TŁA" sterowników Boleckiego ?.

Mi tło nie leży ,dokarmianie palnika w podtrzymaniu to dla mnie strata opalu .

Jak chcesz te wentylatory zamontować?  

Ja dziś zacząłem testować palenie bez pid-a

Podawanie 5s

Przerwa podawania 60s

Wiatr 30

Podtrzymanie 8 sek co 6 minut jutro będę systematycznie zwiększał czas pale peletem i chce znaleźć granice między żarem a temperaturą podajnika

Piec zadana 65 histeza 5 ° przy paleniu wchodzi na 69 ° i schodzi do 60 ok 50 minut.

W podtrzymaniu nie dmucha mam tylko klapkę otwartą na max czasem pojawia się delikatny dymek ale to tylko jak pelet przesłoni cały otwór i słabo wieje

Waldek jaką masz histeze

Hej, palę pelletem, bez PID, na sterowniku K1PRv2

ustawienia:

1.      Czas Podawania – ustawiamy 12s

2.      Przerwa Podawania – 60s

3.      Siła nadmuchu – 30 %

4.      Praca w Podtrzymaniu 18s

5.      Przerwa w Podtrzymaniu 15min 

6.      Wentylator w Podtrzymaniu – czas pracy: 10s czas przerwy 10min

na pewno spala mi mniej jak na PIDzie, temperatura zadna kotła to 60*

post-61453-0-09798200-1450253498_thumb.jpeg

Mi tło nie leży ,dokarmianie palnika w podtrzymaniu to dla mnie strata opalu . ,,,,

Ja akurat jestem odmiennego zdania.

Ja staram się "dokarmiać" cały czas wnętrze paleniska powietrzem. 

,,,, Jak chcesz te wentylatory zamontować?

Skoro kwestionuje zasadność połączenia dwóch wentylatorów równolegle, to pozostaje jeszcze możliwość podłączenia tych dwóch wentylatorów szeregowo.

Wyobraź sobie teraz , że jeden z tych wentylatorów będzie spełniał funkcje "TŁA".

Ja akurat jestem odmiennego zdania.

Ja staram się "dokarmiać" cały czas wnętrze paleniska powietrzem. 

Skoro kwestionuje zasadność połączenia dwóch wentylatorów równolegle, to pozostaje jeszcze możliwość podłączenia tych dwóch wentylatorów szeregowo.

Wyobraź sobie teraz , że jeden z tych wentylatorów będzie spełniał funkcje "TŁA".

Dokarmianie świeżym  węglem  a dotlenianie zaczętego procesu to co innego .

Jeżeli ten mniejszy co ma spełniać funkcję tła będzie spełniał jeszcze inną funkcję to można by to przełknąć. 

Radziuszkaa spalales moze eko na Twoim kociolku?

Jezeli tak to wrzucilbys nastawy stera? Moze jakis filmik bys dorzuci? Co do palenia pelletem, swietna sprawa tylko pozamiatac.

Moze mi ktos odpowiedziec na pytanie a mianowicie czy w podtrzymaniu stosujecie przedmuchy np.co 8min (ja tak mam teraz) i czy podajecie groch.

Piec pracuje okolo 16min i stoi jakies 25 do 30min. Jak zuzyje wode w bojlerze to piec pracuje prawie 30min i stoi okolo 30min.

Szukając rozwiązania dla kolegi Walek ,,,,

Więc ja nieśmiało podpowiadam, co należało by uczynić.

Na początek okiełzać powietrze, które przedostaje się do komory dopalania, poza obszarem (warstwą) spalanego opału.

Taka myśl mnie naszła.

Gdyby powietrze należało kupować tak jak opał, to z pewnością większe poszanowanie dla powietrza było by.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.