Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

W kotle przy podajniku nie ma dwóch podejść na wentylatory z lewej i prawej bo może by zrobić drugi wentylator który by się

załączaj jeżeli kocioł przechodzi w podtrzymanie na minimalnych obrotach . Na próbę tak na razie prosto do gniazdka ledwo żeby się kręcił to parę watt pobierze.

W kotle przy podajniku nie ma dwóch podejść na wentylatory z lewej i prawej bo może by zrobić drugi wentylator który by się

załączaj jeżeli kocioł przechodzi w podtrzymanie ,,,,

Jak sobie wyobrażasz działanie dwóch wentylatorów połączonych równolegle do wspólnego kanału ?.

Działające na zmianę praca , podtrzymanie tylko skąd wziąć impuls załączenia ,tego z podtrzymania . Sterownik jest bez pida i nie dmucha w

podtrzymaniu co generuje sadzę , kocioł się dusi.

Animus a co z klapka na wentylatorze?

Zdejmij  klapkę z wentylatora na 2 dni i spróbuj palić bez niej ja nie mam żadnej ale palę w palniku fajkowym .

Faktycznie chyba nie przemyślałem tego do końca oprócz dmuchania musiałby się zamykać przeciwległy wentylator , więcej by uciekło niż

dmuchało .Dziękuję za czujność . 

Szczerze powiem nie mam zielonego pojęcia trzeba by przeprowadzić eksperyment , może szanowny kolega nam rozjaśni sytuację ,

szukamy w końcu rozwiązania problemu sadzy w kotle z podajnikiem rynnowym ?

Podłączyć 2 wentyle równolegle do jednego kanału z dwoma terminatorami ,zastosować stycznik ,który w trakcie pracy wentyla głównego rozłączy pracę wentylka do pracy w podtrzymaniu.

Timon120777 ok tylko co z dmuchawa u Ciebie? Jak masz ustawiona dmuchawe? Na ile %?

Ja kiedys mialem 5/98/9% i na dtzwiczkach sie mocno osadzalo, taki "popkorn" w postaci sadzy na drzwiczkach i wymienniku. Co zmusza do czestego czyszczenia

Erpolis nie rozumie o co Ci chodzi z tym podawaniem

wentylator mam wymieniony na model o mocy 40W i wydajności 160m3 - to taki jak do kotła na pellet i dla 100% mocy chodzi ustawiony na 60%

tu niestety nie powiem z jaką moca dmucha gdyż algorytm reguluje jego pracą inaczej niz przerwą podawania

mam tez przerobiony palnik i zmienione jego napowietrzenie i jego moc obstawiam nie jest obecnie większa niż 20KW a w oryginale miał 40KW

Drugi wentylator będzie spełniał rolę zawirowywacza , wzrośnie ciśnienie dobrym tropem idę ?

Myślę, że fantazja Cię poniosła nieco.

Najlepiej będzie, jak zrobisz to doświadczenie. Może być na biurku z małymi wentylatorkami np. zasilacza komputerowego, workiem foliowym lub gaciami z foli.

Animus tak mi się wydaje, że to powietrze lewą nogawką wleci a prawą wyleci (a może na odwrót).

Dlatego są 2 terminatory jeszcze na nogawkach , podnosi go wentylator pracujący .

Takie klapy zwrotne są stosowane od dłuższego czasu w wentylacji .

Klapa_zwrotna_KZPR.jpg

Można nawet zrobić jedną klapę zwrotną wahliwą  ,która zamykając jeden kanał  otwiera drugi .

Zmienilem ustawienia zaworu 4D. Ustawilem go w pozycji srodkowej. Zmniejszylem temp zadana kotla na 62st. Powrot takze jest mniejszy i ma 47 do 51st. Na grzejniki idzie mi okolo 41st. Podlogowka idzie na 28st powrot takze tu nic nie zmieniam. Grzeja mi 2 drabinki lazienkowe na max, grzejnik hol, salon, lazienka, 1 pokoj i suszarnia.

Piec pracuje okolo 18min do zadanej i stoi takze okolo 20st. W podtrzymaniu nie podaje i nie dmucham.

Podawanie 5sek

Przerwa podawania 62sek

Wiater 20%

Co do podtrzymania to mam praca 18sek co 40 min i went w podtrzym praca 25sek co 40 min. Palnik dalej kopci.

Nie wiem czy nie zmniejszyc jeszcze zadanej temp? Bo jak przykrece zawor 4D to piec stoi kolo 40min lub wiecej w zaleznosci ile przykrece. Klapke z boku wentylatora otworzylem ile sie da ale jej nie sciagalem.

Macie moze korekty co do moich ustawien?

Ja dziś zacząłem testować palenie bez pid-a

Podawanie 5s

Przerwa podawania 60s

Wiatr 30

Podtrzymanie 8 sek co 6 minut jutro będę systematycznie zwiększał czas pale peletem i chce znaleźć granice między żarem a temperaturą podajnika

Piec zadana 65 histeza 5 ° przy paleniu wchodzi na 69 ° i schodzi do 60 ok 50 minut.

W podtrzymaniu nie dmucha mam tylko klapkę otwartą na max czasem pojawia się delikatny dymek ale to tylko jak pelet przesłoni cały otwór i słabo wieje

Waldek jaką masz histeze

Tak 61 to stan pracy. Podtrzymanie 20min i pozniej praca

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.