ROBERT1883 Opublikowano 28 Grudnia 2011 #101 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Czytam ten temat po długiej nieobecnośći i niestety stwierdzam że .. te.. paleniska samoczyszczęce są G.... warte zmieniłem piec na KLIMOSZA ŻELIWNIAKA i rewelacja . Kupiłem piec bez podajnika 2800 zł 2,5 kw wyciołem otwór w popielniku , za 400 zł dorobili mi spód z dzwiczkami , plus podajnik w firmie DOMER z sterownikiem czyli fuul .. 2480 z przesyłem , razem 5680 zł . mam KLIMOSZA za 11000 zł minus 5680 = 5320 w kieszeni . Pali się super , piec wszystko spalający :) . Nie buczy cisza w nocy , i spalanie mniejsze , i niepiszcie mi że nieznam się na ustawienich że niedaję sobie rady ...Po prostu niemam ochoty spędzać pół zimy w kotłowni i BASTA .. TZW miech kowalski jest nie zastąpiony a kto ma inne teorie to jego sprawa . Są zwolennicy i przeciwnicy .. Jak ktoś jest z okolic Nowega Sącz to zapraszam do obejrzenia !!!! Dzień dobry. Ja chętnie bym zamienił z Panem kilka zdań - jestem z okolic Nowego Sącza - JAK MOGE SIĘ Z PANEM SKONTAKTOWAĆ
grzechu1000 Opublikowano 28 Grudnia 2011 #102 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Myślę że najlepiej zadzwonić i się jakoś ugadamy pozdro grzechu1000 tel... 607588852 .. Mieszkam w St .Sączu Cyganowice .
tumiel Opublikowano 19 Stycznia 2012 #103 Opublikowano 19 Stycznia 2012 witam wszystkich .Chcialbym pomoc tym ktorym przeszkadza buczenie motoreduktora i rozne dziwne dzwieki Mialem tez taki problem i troche mnie to wkurzalo problem rozwiazal sie gdy miedzy kosz zasypowy a to do czego jest zamontowany zainstalowalem piankowa podkladke/uszczelke od tego czasu halas zmniejszyl sie wielokrotnie pozdrwaiam
tomtym Opublikowano 13 Lutego 2012 #104 Opublikowano 13 Lutego 2012 Witam, OD roku jestem posiadaczem DDU25kW. Do tej pory palone było pelletem z miejscowej produkcji. Spalanie pelletu: temp 0st - -5st - 25kg/doba, temp -5 - -10 - 35kg/doba, temp -10 - -25 - 45kg/doba. Ostatnio z braku pelletu kupiłem ekogroszek (podobno bardziej wydajny a przez to tańszy) - EKORET. Mam ogromny problem z ustawieniem kotła. Tworzą się gigantyczne spieki. Przy pellecie miałem sam "sypki" popiół to przy eko-groszku są tylko wielkie spieki niedopalonego węgla, popiołu 0. Moje ustawienia: podawanie: 20/65s wentylator: 20% podtrzymanie:15s/10min went. w podtrzymaniu: 15s/5min. Proszę o pomoc w ustawieniu pieca. Podaje link z filmem: http://www.youtube.com/watch?v=XpXhbFfx6-U&context=C3f19dcfADOEgsToPDskLYY1MQerKCFa8zLQgZyTRY Załączam pliki ze zdjęciami popiołu. ,
daweed Opublikowano 13 Lutego 2012 #106 Opublikowano 13 Lutego 2012 witam wszystkich .Chcialbym pomoc tym ktorym przeszkadza buczenie motoreduktora i rozne dziwne dzwieki Mialem tez taki problem i troche mnie to wkurzalo problem rozwiazal sie gdy miedzy kosz zasypowy a to do czego jest zamontowany zainstalowalem piankowa podkladke/uszczelke od tego czasu halas zmniejszyl sie wielokrotnie pozdrwaiam Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie jak to u Ciebie wygląda ?
tomtym Opublikowano 14 Lutego 2012 #107 Opublikowano 14 Lutego 2012 Ten film to z pracy palnika ? Tak filmk z pracy palnika
marrbp Opublikowano 19 Lutego 2012 #108 Opublikowano 19 Lutego 2012 Jak dla mnie to za dużo paliwa które po prostu nie zdąży się spalić i spada do popielnika,nadmuch też chyba za mały ale dokładnie nie widać a napewno ekogroszek potrzebuje więcej wiatru nię pellet.U mnie podawanie 8s i przerwa 50s i więcej paliwa nie podaje bo się nie zdąży spalić(krótki palnik),nadmuch mam 40%.Dodam że mam 15kw ale palnik jest chyba taki sam jak w 25kw. Pozdrawiam.
amber36 Opublikowano 19 Lutego 2012 #109 Opublikowano 19 Lutego 2012 Ja mam rynnę własnej roboty i mam ustawione 17 s podawanie 110 s przerwy i palę miałem , dmuchawa na 70 % . Spróbuj zwiększyć przerwę do 100 lub więcej i daj więcej wiatru B)
daweed Opublikowano 19 Lutego 2012 #110 Opublikowano 19 Lutego 2012 Przy 70% nadmuchu nie wydmuchuje ci miału z palnika ? Ja mam ustawione na 30% bo jak daje wiecej to dużo tego pyłku z miału leci do popiołu pod wpływem silnego podmuchu.
amber36 Opublikowano 19 Lutego 2012 #111 Opublikowano 19 Lutego 2012 Możliwe że trochę wywieje ale w przedziale między 65% a 70% osiąga dobre parametry pracy przy niższych było dużo sadzy i kopcił . A swoją drogą ten parametr traktuję trochę z przymrużeniem oka bo są różne sterowniki i dmuchawy i ten parametr jest dla każdego inny ale może być jako punkt odniesienia. Tak jak u kolegi Tomtym 20 % a ledwie wieje
daweed Opublikowano 20 Lutego 2012 #112 Opublikowano 20 Lutego 2012 Az musze przetestować u siebie 60-70% nadmuchu. obecnie przy 30% jest ok ale owszem jest sporo sadzy ,choć z komina się nie kopci. Chyba ze mam miał kiepskiej jakości.
Balzak Opublikowano 7 Października 2012 #113 Opublikowano 7 Października 2012 Witam Czas odświeżyć starego kotleta bo sezon grzewczy tuż tuż a rynnienki nie rozpracowane. Pisze do was koledzy bo cały czas jakos kombinuje z rynnienką i juz sam nie wiem co o tym myśleć. Ale zacznę od początku posiadam kociołek Defro Eko Duo Uni 19kw, i mój problem polega na trybie podtrzymania jak juz kociołek osiągnie zadaną temp. jakie ustawić parametry - Nadmuch - ile czas pracy ile przerwa - Czas podawania w podtrzymaniu - Przerwa podawania w podtrzymaniu, Chodzi mi o takie dostosowanie parametrów aby: - jak kocioł spadnie poniżej zadanej temp. zeby nie było takiego zjawiska jak to ze zar jest głęboko schowany w rynience i ogień praktycznie jest schowany jak coś to postaram sie wrzucić filmik jak to u mnie wygląda - oraz to zeby rura od ślimaka sie nie nagrzewała do tego stopnia aby włączała alarm podajnika?? Bardzo proszę o podpowiedzi. i pomoc
vernal Opublikowano 7 Października 2012 #114 Opublikowano 7 Października 2012 Te ustawienia zależą od rodzaju paliwa i dla każdego są inne. Napisz jakie paliwo dokładnie jest u Ciebie i jakie masz ustawienia w trybie pracy.
Balzak Opublikowano 7 Października 2012 #115 Opublikowano 7 Października 2012 No fakt zapominałem o paliwie napisać Ekogroszek Pieklorz z kopalni Bobrek Centrum Parametry w trybie pracy podawanie 15s przerwa 77-82 nadmuch 35% w skali 1-100% temp. zadana na kotle 65
Afera Opublikowano 8 Października 2012 #116 Opublikowano 8 Października 2012 Ja palę w przerobionej rynnie STALKOTU. Podawanie 5s Przerwa 30s Nadmuch na max. W podtrzymaniu przedmuch słabym wiatrem ;) minutę co minutę i podawanie co 10min. Miałem przedmuchy co 2min i podawanie co 18 ale piec czasami gasł, a jak skróciłem przedmuchy z 1min do 30s to dosyć mocno kopcił. Teraz jeszcze obserwuję ale wydaje mi się że chyba tak zostawię. Też palę Pieklorzem z Bobrka.
Balzak Opublikowano 8 Października 2012 #117 Opublikowano 8 Października 2012 Jakimi parametrami kierować sie przy spalaniu miału czyli ile dać powietrza mniej czy wiecej w stosunku do ekogroszku, dziś wsypałem miału i jakoś mi sie to spieka wszystko, jeszcze dodam ze ten miał nie był najsuchszy prosze o pomoc
Afera Opublikowano 8 Października 2012 #118 Opublikowano 8 Października 2012 Napisz coś więcej tzn jakiego producenta rynna, jakie masz teraz ustawienia.
Balzak Opublikowano 8 Października 2012 #119 Opublikowano 8 Października 2012 Kociołek Defro Eko Duo Uni palnik APPS Uni w tej chwili mam podawanie 17 sekund przerwa 85sekund nadmuch 65% w skali 1-100%, zaraz zrobie filmik to może sie uda coś zobaczyć
Afera Opublikowano 8 Października 2012 #120 Opublikowano 8 Października 2012 Nigdy nie paliłem miałem ale z tego co wyczytałem pamiętam że wszyscy doradzają podawanie opału krótko a często co pokrywa się z moimi obserwacjami. W tej chwili masz ustawione podawanie w stosunku do przerwy 1/5. Spróbuj skrócić czasy 5/25s i obserwuj co będzie się działo.
dudus1234 Opublikowano 9 Października 2012 #121 Opublikowano 9 Października 2012 Posiadam Defro Duo Uni 25 kW z zaworem 3 drożnym regulującym temp. wody na grzejniki. Mój pierwszy sezon . Póki co to piec rozpalam o 17 a gasze o 9 rano . Ustawienia w podtrzymaniu. Przerwa : 25 min Praca : 20 s Praca wentylatora : 20 s i dmucha z mocą 35 % co 5 min Piec narazie pracował kilka razy ale tak jak pisałem wyżej po kilka godzin. Dom nie jest dogrzany wiec piec zjada dużo ok. 20 kg / 12 godzin. Podtrzymanie nie wytrzymuje moich 25 min gdzieś po ok. 16 min wraca do pracy ponieważ temperatura wody na piecu spada poniżej histerezy u mnie jest to 3 stopnie ( zadana 58 ) . Powinno sie tak ustawic podtrzymanie żeby piecyk po powrocie do pracy szybko wrócił do zadanej temperatury ( czyli utrzymanie żaru misi byc na dużym poziomie ) Ustawienia pracy , jako że mamy październik to nie daje czadu : Temp. zadana C.O. : 58 stopni Wentylator 35 % Praca: 5 s. Przerwa: 35 s - taka przerwa lub lekko większa żeby piecyk pracował na mniejszej mocy .
Balzak Opublikowano 9 Października 2012 #122 Opublikowano 9 Października 2012 Jakim paliwem palisz?? zapodaj schemat instalacji jak możesz.
dudus1234 Opublikowano 9 Października 2012 #123 Opublikowano 9 Października 2012 Paliwo : Pieklorz z kopalni Bobrek kupiłem 3 tony na początku sierpnia . Dostałem suchutki ponieważ słoneczko na dworze grzało ponad tydzień do momentu kiedy wylądował u mnie w piwnicy . Schemat instalacji mam taki jak gdzieś w tutaj na forum widziałem , jak znajdę to podesłę link .
Balzak Opublikowano 9 Października 2012 #124 Opublikowano 9 Października 2012 jak wyglada popiół po tych ustawieniach, i jaki masz sterownik w kociołku
McKenzi Opublikowano 10 Października 2012 #125 Opublikowano 10 Października 2012 Witam, Ja również zaczynam walkę z piecem z tym rodzajem palnika . W sobotę zainstalowałem regulator pokojowy co spowodowało że kociołek znacznie dłużej przebywa w stanie podtrzymania ( wyłącza pompe CO po osiągnięciu temp. zadanej na regulatorze) Zużycie węgla jest znacznie mniejsze ( 2 worki po 25g - 72 godziny palenia - temperatura w domu 23.2 C) . Wszystko niby pięknie bo trzyma temperaturę w pomieszczeniach jednak w domu "wieje chłodem" , zimne kaloryfery , zimna podłoga. Trochę czasu trwa zanim na regulatorze spadnie temperatura o wartość histerezy (0,2 C). Czy tak to ma działać ? Kocioł Defro Akm Uni, ster ST-57, regulator TECH ST290 . Co do spalania samego groszku (Jaret plus ) to jest tu jeszcze pole do popisu bo jest sporo niedopalonego węgla.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.