Skocz do zawartości

McKenzi

Forumowicz
  • Postów

    29
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna

Osiągnięcia McKenzi

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Witam, Chciałbym się również podzielić swoimi spostrzeżeniami i uwagami na temat tej konstrukcji oraz prosić o ewentualne wskazówki co do użytkowania. Kocioł: Defro Akm Uni 15kW . Powierzchnia do ogrzania: 160m ( uzytkowej ) 200 metrów po podłodze. Na chwilę obecną dogrzewam tylko parter. Nowe budownictwo: 24 cm Ytong + 15 cm styro. Instalacja w miedzi, zawór 4 D , temp wyjścia na C.O. 42-45 stopni. Podłogówka: 32-35 stopni. C.W.U - 140l. Pierwsze odpalenie w piątek - wygaszenie w niedziele . Wolny weekend więc w spokoju można potestować. Ekogorszek JARET 25 kJ . Na wstępie zaznaczę że to mój pierwszy kocioł z podajnikiem , do tej pory był piec na drzewo. Nigdy nie paliłem węglem!!! Pierwsze odpalenie na ustawieniach z Defro : Podawanie: 15sek, Przerwa podawania: 60sek , podtrzymanie: 20 min . Temp. CO- 57 , CWU - 42 Groch się pali ale niedopala, tworzy się kopiec z niedopalonymi kulkami . Zmiany w sile nadmuchu nic nie daja. Temperatura chopucha rośnie wraz ze wzrostem siły nadmuchu :/ . Sam żar zaczyna cofać się do tego stopnia że na rynnie zostaje popiół+spieki a żar znajduje się w z tyłu palnika (całkowicie osłonięta część). Co za tym idzie wzrasta temperatura rury doprowadzającej paliwo ( nie mam tam termometru więc metoda organoleptyczna :-)) Do zadanej temperatury 57 C piec dochodzi około 8 -10 minut po czym przechodzi w potrzymanie na okres 10-12 minut. Po telefonie do działu technicznego wskazówki następujące: #1. zamontować przepustnicę na chopuch #2. rurki doprowadzające powietrze wtórne do paleniska rozchylić lub całkiem wymontować. Testy w weekend. Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi bardziej doświadczonych palaczy. Pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.