Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Szukam pomocy, chciałbym zmienić w moim domu piec na ekogroszek. Jednak nie bardzo wiem czy będzie mi się to opłacało. Jak to wygląda w stosunku do ilości wody w C.O.

Mam dom 120m i C.O. na węgiel ok. 250 litrów wody. Dom cały jest ocieplony włącznie z dachem.

Jaki powinienem podłączyć piec i czy będzie on w miarę wydajny. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano
Szukam pomocy, chciałbym zmienić w moim domu piec na ekogroszek. Jednak nie bardzo wiem czy będzie mi się to opłacało.

Jeżeli Twoim podstawowym kryterium jest to czy będzie się opłacała zmiana pieca węglowego na piec z podajnikiem na eko groszek (czyli rozumiem, że chodzi o to ile zapłacisz za opał w sezonie) to nie będzie to zmiana w kierunku oszczędności finansowych. Będzie na pewno wygodniej, ale i trochę problemowo na początku.

Opublikowano

Nie wiem jak inni Forumowicze, ale ja Jestem bardzo zadowolony ze zmiany pieca.

Koszt ogrzewania jest na podobnym poziomie, ale za to komfort cieplny w domku nieporównywalny.

Fakt! Inwestycja dosyć pokaźna, ale opłacało się!

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeżeli Twoim podstawowym kryterium jest to czy będzie się opłacała zmiana pieca węglowego na piec z podajnikiem na eko groszek (czyli rozumiem, że chodzi o to ile zapłacisz za opał w sezonie) to nie będzie to zmiana w kierunku oszczędności finansowych. Będzie na pewno wygodniej, ale i trochę problemowo na początku.

Co mam rozumieć przez problemowo? A co do kosztów to liczę się z tym,że będą większe. Mój sąsiad ma dom o podobnej powierzchni i 30 litrów wody a ja 250 jak to się ma do kosztów i czy nie są znacząco wyższe.

Opublikowano
Co mam rozumieć przez problemowo?

To, że trochę czasu zajmie Ci dopasowanie ustawień kotła do posiadanego paliwa, tak aby ilość spalanego eko była odpowiednia i odpowiednio przebiegał proces palenia (również to co w jego wyniku powstanie). Oczywiście życzę Ci jak najlepiej, jednak większość tematów na forum w dziale kotły z podajnikiem dotyczy właśnie tej problemowości. Jeżeli jednak poradzisz sobie z ustawieniami to wizyty w kotłowni ograniczą się do wsypywania opału i wybierania popiołu co 3 dni lub rzadziej – i to jest na prawdę fajne w kotłach z podajnikiem.