bazyl121 Opublikowano 7 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witam Forum sledze bardzo uważnie już od roku i cały czas mam wątpliwości co do tego czy sobie poradzę ze zmontowaniem własnej instalacji. Boje się przede wszystkim dobrania odpowiednich średnic rur. I tak: -dom o pow ok 190m2 z lat 80 bez ocieplenia -grzejniki żeberkowe żeliwne -instalacja miedziana -od pieca łącznie z pionami planuje fi 22mm a rozprowadzenia od pionów do grzejników fi 18mm Więcej ukazuje moja twórczość w paint-cie bez_tytu_u_1.bmp bez_tytu_u_2.bmp Proszę wszystkich o ocenę i sugestie Cytuj
marekd Opublikowano 7 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witaj,nie jestem fachowcem ,ale bym to zrobir tak trzy rozdzielacze z rozdzielaczy do grzejnikow pex 16mm piony do rozdzielaczy cu-22 i do kotlowni .tu w kotlowni mozesz zastosowac jeden zawor 4d na uklad i od razu ochroni ci kociol przed niska temperatura , tyle na razie :) Cytuj
grzeg Opublikowano 7 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 7 Stycznia 2011 widze u ciebie różnicowy więc liczysz na grawitacje.przy tych przekrojach nie liczyłbym na to. zasilanie takie jak króciec przy kotle dopiero z tego wyprowadzic piony. te na góre po28mm potem stopniowo redukować,masz tam po 5 żeberkowców.18stka do bojlera to też za cienko,min 22 ale ja bym dał 28 zawsze lepiej potem przydławić zaworem niz sie wnerwiac przy kąpieli. Cytuj
bazyl121 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor #4 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Widzę, że coś mały ruch w mym temacie. Czas pociągnąć go trochu do przodu. Co do różnicówki to jest na schemacie, bo na większości schematów go widziałem więc to chyba taka moda :rolleyes: A tak na poważnie to przecież chyba zawsze choć w niedużym stopniu zabezpieczy kocioł w przypadku braku prądu czy awarii pompy. Co do średnic rur to piony fi 28 a czy potem może być tak jak na schemacie, znaczy główna nitka fi 22 a odejścia na grzejniki fi 18? A w kwesti pionów to czy warto robić dwa osobne, tzn. jeden na piętro a drugi na poddasze? Czy może wystarczy jeden? bez_tytu_u_3.bmp Cytuj
robogaz Opublikowano 10 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam Na tych przekrojach grawitacji nie będzie więc daj sobie spokój z różnicowym. Zacznij od 28od kotła wyjdz do połowy piętra nastepnie 22 oczywiscie piony jak bedą ? Dalej daj 18 lub 15 Pompa dobrej firmu np leszno 6m Na zbiornik CWU tez dałbym pompe Zawór 4d Zbiornik wyrównawczy do zasilania przy kotle I musi działac Nie pisze o zaworach i sterowaniu bo to pewnie wiesz Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2011 WitamForum sledze bardzo uważnie już od roku i cały czas mam wątpliwości co do tego czy sobie poradzę ze zmontowaniem własnej instalacji. Boje się przede wszystkim dobrania odpowiednich średnic rur. I tak: -dom o pow ok 190m2 z lat 80 bez ocieplenia -grzejniki żeberkowe żeliwne -instalacja miedziana -od pieca łącznie z pionami planuje fi 22mm a rozprowadzenia od pionów do grzejników fi 18mm Więcej ukazuje moja twórczość w paint-cie bez_tytu_u_1.bmp bez_tytu_u_2.bmp Proszę wszystkich o ocenę i sugestie Witam A jaki to ma być kocioł? Jeżeli na paliwo stałe to potrzebny jest zawór 3 lub 4 drogowy Zawór różnicowy odpuść, przekroje min. 28 w pionach, poziomy 22 do grzejników 15. Pompa najlepiej z samoregulacją np.Alfa-2 Grundfosa Pozdrawiam. Cytuj
bazyl121 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor #7 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Kocioł ma być na paliwo stałe. Myślę o takim z podajnikiem na miał. Taki 24kw wystarczy do tych 190m2? Pompę chciałem właśnie grundfos alpha 2 25/60. Średnice rur już wiem. Wiem też by nie dawać tej różnicówki. Ale nie wiem czy założyć zawór 3d czy 4d, który z nich będzie lepszy? No i w którym miejscu go założyć? Cytuj
bazyl121 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor #8 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Czy kotłownia zrobiona tak jak na schemacie będzie dobra? nowy.bmp Cytuj
vernal Opublikowano 14 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Czy kotłownia zrobiona tak jak na schemacie będzie dobra?nowy.bmp Będzie działać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi