Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Temperaturą Na Piecu Miałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jestem laikiem jeśli chodzi o palenie w piecach CO, wcześniej mieszkałam w bloku, gdzie wiadomo samo się pali, a później przez rok ogrzewałam swój nowy domek piecami kaflowymi. W tym roku zrobiłam instalację CO i już zaczęły się problemy, Mianowicie mam kocioł miałowy KS od prywatnego producenta (sprawdzony) i problem jest taki, że zadaję mu temp 50 stopni i wszystko pięknie przez pierwsze 8 godzin (trzyma idealnie), ale po tym czasie temperatura zaczyna, pomału cały czas rosnąć, aż osiąga temp. ok 75 stopni i oczywiście nie chce, żeby mi się woda zagotowała to szybko lecę otworzyć górne drzwiczki żeby ostudzić piec. Dopóki jestem w domu to powiedzmy jest to mało uciążliwe, ale boję się zostawić bez nadzoru, a chyba nie o to chodzi. Dziwne jest również to , że jak mam lekko uchylone górne drzwiczki wyczystne pieca, temperatura utrzymuje się bez zarzutu, ale nie mam pewności czy jest to bezpieczne.

Nowa instalacja, układ otwarty, przy kotle miedziana, dalej w rurach TECE, powierzchnia domu 160 m2 (kocioł kW25), na dole w łazience podłogówka plus 2 grzejniki 0,8m na korytarzu i 2 - 1,2m w pokojach, a do góry na razie 2 grzejniki jeden 1m a drugi 0,8, do tego bojler 110l. Na sterowniku (Proton) producent kazał ustawić przedmuch 5 sekund co 15 minut, wylot komina do połowy przysłonięty. Komin ma wysokość 9m średnica 16x16. Miał (średnia klasa - 24) według zaleceń podlewam wodą. Jedna rzecz która mi się nie podoba to to, że zamiast popiołu wyciągam z paleniska zbitą wypaloną bryłę.

Proszę o pomoc, bo już nie wiem co robię źle.

gg:6598501

Opublikowano
przez pierwsze 8 godzin (trzyma idealnie), ale po tym czasie temperatura zaczyna, pomału cały czas rosnąć, aż osiąga temp. ok 75 stopni

Czy masz dmuchawę z klapką zamykająca dopływ powietrza ?. Jeśli nie to masz tu przyczynę.

Opublikowano

Niewiele mi to mówi, ale to nie ma znaczenia.

Chodzi o to, żeby palić niewielkim płomieniem a dłużej. To raz.

Po drugie sprawdź czy kociołek nie dostaje "lewego powietrza" przez jakikolwiek otwór w okolicach dołu (np. drzwiczki ze sznurem! ale niedopasowane, samouchylająca się klapka w dmuchawie itp - pooglądaj to dokładnie i pomyśl).

Siądź przy nim w tej ósmej godzinie i popatrz co się dzieje, że temp. rośnie (może jakiś zawór się zamyka albo pompa przestaje kręcić, bo się już w domu i w bojlerze zagrzało).

Opublikowano
Nowa instalacja, układ otwarty, przy kotle miedziana, dalej w rurach TECE, powierzchnia domu 160 m2 (kocioł kW25), na dole w łazience podłogówka plus 2 grzejniki 0,8m na korytarzu i 2 - 1,2m w pokojach, a do góry na razie 2 grzejniki jeden 1m a drugi 0,8, do tego bojler 110l. Na sterowniku (Proton) producent kazał ustawić przedmuch 5 sekund co 15 minut, wylot komina do połowy przysłonięty. Komin ma wysokość 9m średnica 16x16. Miał (średnia klasa - 24) według zaleceń podlewam wodą. Jedna rzecz która mi się nie podoba to to, że zamiast popiołu wyciągam z paleniska zbitą wypaloną bryłę.

jest to typowy objaw zbyt czestego przedmuchu ,nalezy ten parametr zmienić ,sprawdzić klapkę ,i szczelnośc kotła

Opublikowano
Na sterowniku (Proton) producent kazał ustawić przedmuch 5 sekund co 15 minut, wylot komina do połowy przysłonięty. Komin ma wysokość 9m średnica 16x16. Miał (średnia klasa - 24) według zaleceń podlewam wodą. Jedna rzecz która mi się nie podoba to to, że zamiast popiołu wyciągam z paleniska zbitą wypaloną bryłę.

Witam. Ja palę miałem w następujący sposób:

Miał moczę ok 1 dobę wcześniej (po zasypaniu pieca poprzednią porcją). Wsypuję 1 węglarkę (ok 12 l) i 1 wiaderko 10 l (po emulsji)-przeważyłem wagą łazienkową 22,5 kg. Na tą ilość zużywam ok 3-4 litry wody. Miał po wrzuceniu do kotła winien sięgać do dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych. Na to kilka szufelek suchego miału, aby się lepiej rozpalało. . Walę max papierów na miał, a najlepiej tektury oraz kilka suchych patyków. Rozpalam oczywiście od góry. Odpalam i czekam przy otwartych drzwiczkach, aż się trochę rozpali (szyber otwarty na max). Zamykam drzwiczki i włączam sterowanie. Czekam, aż osiągnie zadaną temperaturę. Zamykam szyber: ważne!!!, ale tak, aby gdy pracuje wentylator nie dmuchało dymu na zewnątrz - w praktyce to zamykam na max i cofam o ok 1 -2 cm. Przy obecnych temperaturach wytrzymuje ok 1 doby. Kiedyś, gdy zapomniałem zamknąć szyber - o dużo szybciej miał się wypalił -po ok 20 - 22 godzinach było po wszystkim.

Programator mam ustawiony w sposób następujący:

temperatura zadana : 52 oC (27.12.2010)

czas przedmuchu : 7 s

przerwa przedmuchu : 9 min

zakres pracy ciągłej : 2 s

moc dmuchawy : 6 (x 10%)

Nie mam przy tym sposobie palenia oraz ustawieniu programatora żadnych problemów z szalejącą temperaturą.

I jeszcze pytanie: Czy masz zawory termostatyczne na grzejnikach?

W tej chwili chyba nie ma dobrego miału - ta spieczona bryła po wypaleniu to chyba standard. Ja też tak mam.

Opublikowano
Na to kilka szufelek suchego miału, aby się lepiej rozpalało. .

W tej chwili chyba nie ma dobrego miału - ta spieczona bryła po wypaleniu to chyba standard. Ja też tak mam.

Wg moich doswiadczeń miał wilgotny pali się lepiej niż suchy.

Próbowałeś palić mniejszym nadmuchem (bo widzę, że 60%)? To mogłoby bryłe pomniejszyć.

Opublikowano
jest to typowy objaw zbyt czestego przedmuchu ,nalezy ten parametr zmienić ,sprawdzić klapkę ,i szczelnośc kotła

nie wiem czy 5 sekundowy przedmuch co 15 minut to jest czesto, wydaje mi sie ze nie, a zreszta dostalam takie wytyczne od serwisanta, a klapka działa

Opublikowano
Niewiele mi to mówi, ale to nie ma znaczenia.

Chodzi o to, żeby palić niewielkim płomieniem a dłużej. To raz.

Po drugie sprawdź czy kociołek nie dostaje "lewego powietrza" przez jakikolwiek otwór w okolicach dołu (np. drzwiczki ze sznurem! ale niedopasowane, samouchylająca się klapka w dmuchawie itp - pooglądaj to dokładnie i pomyśl).

Siądź przy nim w tej ósmej godzinie i popatrz co się dzieje, że temp. rośnie (może jakiś zawór się zamyka albo pompa przestaje kręcić, bo się już w domu i w bojlerze zagrzało).

to 30/50 to chyba tak wychodzi ze jest 60% prędkości dmuchawy, a w jaki sposób sprawdzic szczelność pieca? nigdzie nie dymi, zamyka sie dosyc ciasno,

Opublikowano
Tak ma termostaty na grzejnikach, wszystkie ustawione na 6

No to masz chyba odpowiedź na Twój problem. Kiedy pomieszczenia się nagrzewaja jest wszystko w porządku. Jak temperatura w pomieszczeniach osiągnie właściwą, to najprowdopodobniej termostaty odcinają przepływ gorącej wody przez grzejnik i wtedy zaczynają się problemy z wysoką temperaturą.

Pościągaj wszystkie termostaty - najprawdopodobniej temat zniknie. Po ściągnięciu i paleniu napisz, czy coś pomogło?

Opublikowano

Witam.

Podeslij jakiś schemacik tej instalacji i nie wywalaj głowic. [email protected]

Opublikowano
ok juz ide czesciowo pozamykac

Nie pozamykać, tylko zdjąć - wykręcić i na dobę odłożyć na bok. Będzie to tytułem eksperymentu. Niewielki nakład pracy. Temperatura na pewno będzie na grzejnikach wyższa, ale najprawdopodobniej unikniesz biegania po 8 godzinie palenia do kotłowni. W tej chwili nie masz niczego do stracenia.