Gość Opublikowano 13 Maja 2019 #901 Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) @witek1234 Dzięki,już poszło zapytanie. Najtaniej znalazłem jedynie tutaj https://grzejemnieto.pl/produkt/wegiel-kamienny-orzech/ Odpisali,że za 760zł ale to raczej idzie w hurcie bo koszt dostawy to 1700zł do 24 t-tylko to ja nie potrzebuję :) Edytowane 13 Maja 2019 przez Gość Cytuj
Gość witek1234 Opublikowano 13 Maja 2019 #902 Opublikowano 13 Maja 2019 No ale Ty chciałeś rosyjski a tutaj nie widzę żadnej informacji o pochodzeniu. Cytuj
maronka Opublikowano 13 Maja 2019 #903 Opublikowano 13 Maja 2019 No niby tani jak na darmową wysyłkę ,tylko uboga ta oferta Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2019 #904 Opublikowano 13 Maja 2019 @witek1234 Faktycznie.Widziałem to gdzieś w recenzji czy komentarzach. Napisałem do nich z takim pytaniem. @maronka Większość sklepów ma tak ubogą ofertę-może 2-3 rodzaje orzecha. Cytuj
maronka Opublikowano 13 Maja 2019 #905 Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) U mnie w gs jest staszic niby 30mj orzech po 880zł tyle że nie workowany ,a trochę się odzwyczaiłem od syfu,ale w necie i na alegro już mam ze 20 zakładek zrobionych tyle że są to super węgle w opisie ale kot w worku poniekąd jest,jeszcze w tym roku zaryzykuję wysyłkowy,ale jak mnie wnerwi to wrócę do syfu,w tym gs jak kiedyś brałem to nigdy kamienia nie było a w wysyłce już tak a niby wesoła a polnych kamieni troszku było,a to za chiny się nie spali i trzeba wybierać bo blokują ruszta Edytowane 13 Maja 2019 przez maronka Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2019 #906 Opublikowano 13 Maja 2019 15 minut temu, maronka napisał: U mnie w gs jest staszic niby 30mj orzech po 880zł Dolicz teraz workowanie i koszt przesyłki-pewnie ~1100zł by wyszło. Mam też inne sklepy z węglem,ale tu chodzi też o cenę a w tym sezonie nie chcę kalorycznego.Myślę,że takie minimum na w miarę dobry węgiel przez neta to ~950zł Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 13 Maja 2019 #907 Opublikowano 13 Maja 2019 Jak bym miał wybór dostawy to lepiej w big bagu luzem przynajmniej wyschnie w piwnicy, ja nie narzekam bo dostawa ze składu 4 km. Cytuj
Gość Opublikowano 14 Maja 2019 #908 Opublikowano 14 Maja 2019 A jadę za chwilę wziąć na próbę dwa worki kostki z Knurowa : 34.2 do 32Mj/kg, popiół 4-8%, RI ok.70 Węgiel trochę podobny do Rydułtów, również 34.2, biorę na próbę, już paliłem parę sezonów temu tym węglem i było OK. Nie jest najtańszy, bo na wadze drobnicowej tona to 710zł. Ale jest czysty, przesiany, bez miału, no i gruby. Kopalnię widzę z balkonu, w linii prostej 10km. Miałem brać Sośnicę, ale kopalnia ciśnie cały czas drobnicę z miałem jako orzecha - osobiście widziałem dwie dostawy bezpośrednio z wagi - dwa tygodnie temu i dzisiaj i nie wygląda to najlepiej. Węgiel tani, bo 615zł/tonę na wadze kopalnianej, ale trochę pozostawia do życzenia. Później wrzucę zdjęcia, opinie ze spalania jutro. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 14 Maja 2019 #909 Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Ja Rydułtowy spalałem jako ekogroszek och co to była za moc , podawanie samo się zmniejszyło a czas przerwy wydłużył się o 200 procent , węgla szło tyle co kot napłakał i bardzo mało popiołu , szkoda że nikt nie mieli koksującego węgla na ekogroszek a samemu to mordęga , ja misiałem ok 700 kg młotkiem tłuc bo szkoda z piwnicy było wynosić po zasypowcu . ale chyba sobie kupie z tonę odsiewki Rydułtów do podajnikowca. Edytowane 14 Maja 2019 przez berthold61 Cytuj
maronka Opublikowano 14 Maja 2019 #910 Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) 21 godzin temu, Jamjestcichy napisał: Dolicz teraz workowanie i koszt przesyłki-pewnie ~1100zł by wyszło. Mam też inne sklepy z węglem,ale tu chodzi też o cenę a w tym sezonie nie chcę kalorycznego.Myślę,że takie minimum na w miarę dobry węgiel przez neta to ~950zł Ja to rozumiem i stąd dylemat czy pakowany kot w worku czy pewny ale lekko syfiący kotłownię ze składu ,choć kolega z Sieradza ,który ma skład mówił że pewnych to już nawet na kopalni nie ma,że mieszają z ruskim i on będzie rezygnował ze składu bo miał za dużo reklamacji,powiem wam jeszcze w odniesieniu do węgla z knurowa że mnie też kusi kupić sobie taki mocny do ds-a i mieszać z drewnem, i kiedyś muszę tego spróbować,choćbym miał żałować ,tyle że ja potrzebuję tonę na sezon( dlatego cena nie gra roli) i takie próby mogę robić raz na sezon a w tym planuję spróbować wesołą orzecha i jak się sprawdzi to pewnie już ją zostawię i odpuszczę te mocne ale jak będzie lipa to w następnym sezonie minimum marcel 33 Edytowane 14 Maja 2019 przez maronka Cytuj
Gość Opublikowano 14 Maja 2019 #911 Opublikowano 14 Maja 2019 Maronka, problemem Knurowa, Szczygłowic, Rydułtów, a nawet Bielszowic (węgle typu 34.2 min.30Mj/kg) jest spiekalność w granicach 65-80 wg Rogi. Gruby sort węgla niweluje tą spiekalność, spowalnia i uspokaja spalanie. Ogromna zaleta, to zawsze bardzo niska wagowo ilość popiołu, który dodatkowo jest relatywnie ciężki i przez to wydaje się wizualnie również bardzo mało. Tak napisał Berthold "na oko" śladowe ilości. No i kaloryczność powiązana z niesamowitą długością spalania. Jeżeli chcesz coś mocniejszego, to do dolniaka maksymalnie Marcel, a najlepiej coś z okolic Katowic - Staszic, Wujek, Wesoła. Zdjęcia kostki KWK Knurów. Sam, czysty węgiel. Jutro spalanie: Cytuj
zi1bi Opublikowano 15 Maja 2019 #912 Opublikowano 15 Maja 2019 Nie wiem jak "knurów", ale ponownie dodam że na sezon zimowy węgiel "rydułtowy" klasy 34 szczególnie do "górniaków" z pidem i dmuchawą - rewelacja - dużo ciepła, mało popiołu.Na sezony przejściowe tudzież grzanie samej cwu za mocny. Cytuj
maronka Opublikowano 15 Maja 2019 #913 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Ja rozumiem że spieka ,tylko że ja bym go spalał max 10kg na dzień mieszany z drewnem więc liczę na to że przy tym sposobie spalania dałby radę się spalić bez zawieszenia i spieczenia a w takie dni 5plus to tylko 5kg i jakby tak trzymał jak piszecie to o to by mnie chodziło,a sezon przejściowy i wodę grzeję tylko drewnem Edytowane 15 Maja 2019 przez maronka Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 15 Maja 2019 #914 Opublikowano 15 Maja 2019 W dniu 14.05.2019 o 11:29, berthold61 napisał: Ja Rydułtowy spalałem jako ekogroszek och co to była za moc , podawanie samo się zmniejszyło a czas przerwy wydłużył się o 200 procent , węgla szło tyle co kot napłakał i bardzo mało popiołu , szkoda że nikt nie mieli koksującego węgla na ekogroszek a samemu to mordęga , ja misiałem ok 700 kg młotkiem tłuc bo szkoda z piwnicy było wynosić po zasypowcu . ale chyba sobie kupie z tonę odsiewki Rydułtów do podajnikowca. Spalałem koksującą Bogdankę w retorcie, nie wyglądało to najlepiej. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 15 Maja 2019 #915 Opublikowano 15 Maja 2019 Da się to fajnie spalić ale zapomnij ustawienia jakie znasz , przykład na normalnym ekogroszku u mnie (mały palnik) to 6 sek podawania i około 25 sek przerwy (zależne od pid) natomiast na Rydułtowach to 4 sek podawanie ale czas przerwy już 75 sekund czyli trzy razy dłuższy czas przerwy no i oczywiście powietrze zmniejszone , więc to tylko kwestia ustawień bo te węgle są mocne ale potrzebują więcej czasu do spokojnego spalenia a co za tym idzie mniejsze spalanie , mój zasobnik to 60kg i w mrozy na retopalu to ok 4-5 dób natomiast na Rydułtowach ten sam zasyp wystarczał na co najmniej 7 dób a w większości nawet do 8 pełnych dób . Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 15 Maja 2019 #916 Opublikowano 15 Maja 2019 Spalalem to w dwustanie przy 5s podawanie i 90s przerwa. Mały nadmuch, na mojej ekoenergii to była porażka, może na innym palniku byłoby lepiej. Cytuj
Kukaszenko Opublikowano 16 Maja 2019 #917 Opublikowano 16 Maja 2019 Witam Panowie,czy miał ktoś styczność może w ze składem Weglosmyk? Maja przystępne ceny i bogata ofertę na papierze....Pytam bo długi czas zamawiałem węgiel u gościa co bezpośrednio przywoził węgiel z kopalni ja brałem Sośnice ale od ostatniego transportu węgiel był pełen syfu i nie wiem czy mnie oszukał...dlatego pytam o ten skład bo ma ofercie Bielszowice które zamówiłem z Olx od baniorzy na worki i jestem bardzo zadowolony. Cytuj
Kukaszenko Opublikowano 16 Maja 2019 #919 Opublikowano 16 Maja 2019 Porównaniu z bytomskimi składami węgla jest w czym wybierać. Cytuj
Gość Opublikowano 16 Maja 2019 #920 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Kukaszenko napisał: brałem Sośnice ale od ostatniego transportu węgiel był pełen syfu i nie wiem czy mnie oszukał Czytasz wcześniejsze posty? Napisałem wyżej, że taki węgiel idzie teraz z Sośnicy. Nikt cię nie oszukał. W dniu 14.05.2019 o 10:22, wojtekkowal napisał: Miałem brać Sośnicę, ale kopalnia ciśnie cały czas drobnicę z miałem jako orzecha - osobiście widziałem dwie dostawy bezpośrednio z wagi - dwa tygodnie temu i dzisiaj i nie wygląda to najlepiej. Ta kostka z Knurowa pali się świetnie, ale są dwa problemy. Pierwszy to kłopotliwy załadunek, a drugi że najlepiej palić nią bez wygaszania, normalnie od dołu, dorzucając po parę kawałków , bo w przypadku przepalania lub palenia cyklicznego od góry z wygasaniem zostaje dużo dość grubego koksu, który oczywiście wykorzystujemy do ponownego spalania, ale jest to kłopotliwe. Węgiel bardzo wydajny przy paleniu ciągłym, popiół na poziomie 7%. Prawdopodobnie jednak w przyszłym tygodniu wezmę 4-5 ton orzecha Piast ruch Bieruń z THMH, bo jak wcześniej pisałem świetnie się w tym roku spala, jest dość mocny ( PGG podniosło parametry Bierunia, gdzie Chwałowice poszły w dół) i nawet nie jest źle z popiołem - brałem dwa razy z dwóch różnych miejsc. Mam jeszcze na większe mrozy ok. 2 ton orzecha z Sośnicy, a na większość sezonu ten Piast spokojnie da radę. Edytowane 16 Maja 2019 przez Gość Cytuj
Gość witek1234 Opublikowano 17 Maja 2019 #921 Opublikowano 17 Maja 2019 Mój popiół z Ziemowita po kilku przepaleniach taki sobie, kolor ceglasty, ale jednak są widoczne zżużlowane kawałki o kształcie bryłek węgla. To nie jest klasyczny żużel powstający z popiołu. W spalaniu odrobinę więcej sadzy w wymienniku od ruska ale i widoczna większa moc. Tej sadzy jest dużo mniej niż np. z Silesii. Ciemna smuga z komina przy rozpalaniu, potem zero. Będzie dobrze, chociaż bym wolał Piasta Ruch Bieruń. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 17 Maja 2019 #923 Opublikowano 17 Maja 2019 Staszic jak najbardziej bardzo mocny węgiel. Cytuj
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 #924 Opublikowano 24 Maja 2019 Zna ktoś ten sklep/kopalnię/węgiel ? https://veneco.oferteo.pl/wegiel-kamienny---orzech-i---plukany/50534 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi