talgo Opublikowano 17 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2010 witajcie mam małe pytanko u mnie jedno pomieszczenie to warsztat i na 2 stare kaloryfery tam umieszczone jest puszczone ogrzewanie na max przez rurki Cu i grzeją na full a jest to dla mnie strata bo nie potrzebuje tam takiej temperatury jak w domu co tam zmontować najtańszym kosztem aby w kaloryferach był temperatura max 5 st. bo więcej tam nie potrzebuje jeden znajomy proponuje założyć pompę wody na zasilaniu jednak jakoś nie jestem przekonany do tego pomysłu a może po prostu się nie znam co o tym sądzicie Cytuj
mezik0 Opublikowano 17 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2010 jeżeli chcesz mieć mniejszą temperaturę to załóż zawory termostatyczne albo poprostu zwykłe i mocno ich zdławić napewno pomoże Cytuj
Mecenas Opublikowano 17 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Najsensowniej dać zawory z głowicą termostatyczną. Cytuj
adamasz Opublikowano 17 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 A jak chcesz nieco zaoszczędzić, to można dać jeden większy (3/4" na dwa grzejniki) zawór z gł termostat, ew z czujnikiem wyniesionym i ustawionym w miejscu krytycznym termicznie - np przy oknie czy drzwiach warsztatu. Chodzi zapewne o dodatnią temp w takich punktach newralgicznych... PozdrA. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi