Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

mam oczywiście taki standardowy problem z piecem czyli wszelakie ustawienia puki co mi nie wychodzą

posiadam piec SEKO EKO II wJ 50KW sterownik ST 37

ok 300m2 nieocieplonego budynku

no i walczę z nim od ponad tygodnia aby smoka ustawić

na tą chwile mam ustawiony

 

Podanie 15s

przerwa 46s

czopuch otwarty max

dmuchawa 5 bieg przesłona zamknięta 85% czyli gdzieś otwarte 1,5-2cm

temp zadana 70C

temp CWU 42C

 

 

czytając forum ustawiałem go różnie

podawanie 9s

przerwa 41s

czopuch uchylony na 1 ząbek

dmuchawa 5bieg przysłonięta w 70%

 

przy takich ustawieniach po 12 godzinach miałem dużego "kalafiora" przy retorcie i temperatura spadała

 

jeżeli zjeżdżałem z podaniem do 7-8 sek nie mogłem dojść do temperatury

ktoś napisał że 7/24 sprawdza się w większości przypadków no niestety u mnie że nie mógł uciągnąć do temp.

Opublikowano

ok byłem zobaczyć jak to wygląda

15/46 jako tako się sprawdza dochodzi do temp zadanej 70C

ale jeszcze pojawiają się spieki na retorcie nie jest to jeden duży spiek ale po bokach retorty trzeba to

zbić haczykiem spieki nie są twarde więc można je zbić

 

i tym razem musiałem zmienić bo mi w domu jęczeli ze im chłodno na dworze minus 15

faktycznie w krótkich spodenkach to bym nie pochodził

 

dałem mu

 

podanie 16

przerwa 50

dmuchawa 6

przysłonięta ok2cm

temp zadana 72 st.C

 

zamknąłem w połowie czopuch bo widziałem że płomienie załamują się w stronę czopucha

na połowie i tak się jeszcze załamują ale trochę mniej

co najwyżej mogę jeszcze zmienić i dać mu otwarcie na 25% tak jak miałem wtedy

nie ma załamań płomienia ale też piec zachodzi popiołem na ściankach

jakoś szybciej popiół jest tylko przylepiony i można go bez problemu usunąć np szpachelką

nie jest to sadza czy smoła kolor ma czarny a może ciemny popiel :)

 

i tak się zastanawiam jak

ludzie mogą jechać na ustawieniach gdzie jest mało podawania i długa przerwa

u mnie to jakoś nie zdaje egzaminu

zapewne zależy to w dłużej mierze od kotła inne podanie ślimaka inna retorta i już inaczej

 

 

od czego zależy powstawanie spieków

dużo powietrza duże spieki

za mało powietrza spieki i niespalone resztki węgla

Opublikowano

16,12,2010

 

niestety i tym razem moje ustawienia na nic się zdały

powstał w retorcie kalafior i więcej niespalonego węgla

 

zmieniłem

pod. 15s

przerwa 50s

 

czopuch otworzyłem na max

i dałem mu więcej powietrza dmuchawą

 

 

temperaturę otwarcia pompy mam ustawione na 55 st

nie wiem czy to dobrze czy źle fabrycznie była na 40

 

ale na swój rozum to im większa temperatura tym mniej się kocioł schładza

przy otwarciu

poprawcie mnie jak się mylę

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.