Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam piec mialowy Pleszewski 4.

ustawienia sterownika mam takie:

temp : 55 stp

czas przedmuchu: 10 sek

czas miedzy przedmuchami : 4 minuty

max obroty : 12

min : 7

ustawienia mam chyba dobre, mialem tez nie najgorszym pale (ten z tych lepszych)

i nie wiem czemu jak zaladuje pod same dzwiczki to jak napale o 16 czy 17 to rano 9 juz zimne grzejniki.

jest jakas przyczyna dlaczego tak szybko sie wypala czy to normalne w tak duzym piecu ??

mieszkanie 220 mkw

Opublikowano

ludziom to nigdy nie dogodzi jak sie nie pali -zle jak sie dobrze pali tez zle

chcesz zeby sie długo paliło to pozakrecaj wszystkie grzejniki zostaw sobie jedno pomieszczenie ogrzewane i zobaczysz jak długo bedzie sie palic

albo mysl i kombinuj co by tu zrobic aby nic nie robic a było dobrze

Opublikowano
Witam.

Mam piec mialowy Pleszewski 4.

ustawienia sterownika mam takie:

temp : 55 stp

czas przedmuchu: 10 sek

czas miedzy przedmuchami : 4 minuty

max obroty : 12

min : 7

ustawienia mam chyba dobre, mialem tez nie najgorszym pale (ten z tych lepszych)

i nie wiem czemu jak zaladuje pod same dzwiczki to jak napale o 16 czy 17 to rano 9 juz zimne grzejniki.

jest jakas przyczyna dlaczego tak szybko sie wypala czy to normalne w tak duzym piecu ??

mieszkanie 220 mkw

Witam!

A ile kg miału zasypujesz do swojego kotła? I jaką temperaturę masz w mieszkaniu? Możesz zdradzić?

Opublikowano

To zależy od tego czy:

1. Jest silny mróz.

2. Mieszkanie jest ocieplone

3. Spalanie przebiega prawidłowo (dymi się z komina?)

Zakładając, że jest zimno, a dom nieocieplony szacowałbym tak:

Dla ogrzania 220 m2 potrzeba około 20 kW mocy. Zakładam, że z Twojego miału da się "wyciągnąć" około 4 kWh/1kg. To oznacza, że musiałbyś spalać około 5 kg miału na godzinę, czyli 50 kg w 10 godzin.

Masz ocieplony dom?

Jakie są temperatury zewnętrzne?

Jaką temperaturę utrzymujesz wewnątrz?

Palisz "czysto"/bezdymnie?

Opublikowano

A powiedz kolego czy nie masz tak że temp na kotle jest znacznie wyższa niż zadana.

Też mam kocioł miałowy 27kW pow do ogrzania ok 145m2 i u mnie jest bardzo trudno osiągalne utrzymanie palenia przez 24h przy załadunku 60kg, najczęściej po kilkunastu godz już jest koniec. A w tym czasie najlepiej przegrzebać w kotle. Bo lubi robić się skorupa z popiołu stopionego i blokuje dostęp żaru do boków kotła i rusztu. Ja już pale w nim 10 lat i jeszcze nie znalazłem takich ustawień żeby wytrzymało dłużej. Przy dobrym miale i temp na zewnątrz powyżej 5st to pochodzi max20 godz - niestety nie jest to pocieszające. Teraz mam w instalacji wpięty również drugi kocioł retortowy i tam miału idzie ok 60kg/24g w mroźne dni. A jak było -18st to poszło mi 70kg czyli sporo.