ukaszdc Opublikowano 17 Listopada 2010 #1 Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam , mam problem z sterownikiem tech 37 a mianowicie z opcja praca w podtrzymaniu praca w pod. 10 sek przerwa 10 minut went praca w pod. 12sek przerwa 10 minut kiedy piec przechodzi w stan podtrzymania to po 10 minutach załącza sie wentylator i powinien tez podajnik a tego nie robi ;/ potrafi zadzialac po 13 minutach nie mam pojecia co juz mam robic ;/ prosze o jakas pomoc , moze uszkodzony sterownik ( czujnik ) ?? piec Defro komfort eko 15 kw NL Cytuj
iryd56 Opublikowano 17 Listopada 2010 #2 Opublikowano 17 Listopada 2010 #1 Czy ten problem pojawił się teraz nagle po pewnym okresie prawidłowej pracy sterownika, czy też #2 Jest to początek eksploatacji kociołka i tego typu usterka? Jeśli #2, to wstępnie obstawiam konieczność zmiany parametru związanego z opóźnieniem włączenia podajnika w podtrzymaniu w ustawieniach w menu serwisowym. Cytuj
sobon2000 Opublikowano 17 Listopada 2010 #3 Opublikowano 17 Listopada 2010 Hey! Wszystko jest OK (tzn. do kitu ale sterownik się nie zepsuł) tak to działa - jeśli praca wentylatora jest 12 sek a podawanie 10 sek to z czasem wszystko sie rozjeżdża i wygląda to później tak że podawanie się włączy za jakiś czas ruszy wentylator - po prostu loteria. Najlepiej dać te same czasy podawania i nadmuchu to praca tych urządzeń powinna sie jakoś zsynchronizować. Pozdrawiam! Cytuj
vernal Opublikowano 18 Listopada 2010 #4 Opublikowano 18 Listopada 2010 Jeśli rzeczywiście tak jest (co byłoby chore, ale podobne do tego co wymyśla Tech), to niestety trzeba się nauczyć liczyć i zrobić tak, żeby sie rozjeżdżało a potem zjeżdżało. Na przykład można ustawić tak: praca 10s przerwa 10min wentylator 12s przerwa 4min53s albo praca 9s przerwa 10min wentylator 15s przerwa 3min8s Generalnie w podtrzymaniu wentylator powinien sie włączać częściej niż podawanie, więc tak jakoś trzeba kombinować. Dodam, że kolega Iryd pisze coś o opcjach serwisowych. Jeśli takowe są do tego, to mogłoby sytuację uratować, bo to co opisałem powyżej zakrawa na farsę a i tak nie pozwala ustawić przedmuchu tak jak w rzeczywistości powinien wyglądać. Umieszczenie z kolei niektórych opcji do przedmuchu w sekcji serwisowej to byłby wspaniały fajerwerk geniuszu południa. Cytuj
sobon2000 Opublikowano 18 Listopada 2010 #5 Opublikowano 18 Listopada 2010 Wydaje mi się że tyle ile jest sterowników tyle jest odmian i wersji programów :D A tak na serio to można trochę pokombinować w ustawieniach serwisowych. W moim przypadku była taka opcja jak opóźnienie włączenia podajnika i opóźnienie wyłączenia naadmuchu (jakoś tak ;) ) Ale zmieniałem tam te czasy na różne sposoby i nie było żadnych zmian w działaniu sterownika - tak jakby te opcje były do ustawienia ale nie były aktywne. W tej chwili mam tak, że poczymanie to 5 sek pracy podajnika i 10 sekund pracy wentylatora przed i po podajniku. Nie ma opcji samego nadmuchu w podczymaniu (i bardzo dobrze). Trzeba samemu rozgryźć temat - skrzynka piwa do kotłowni i po sprawie! ;) Pozdrawiam! Cytuj
iryd56 Opublikowano 18 Listopada 2010 #6 Opublikowano 18 Listopada 2010 Koledzy, w cytowanym sterowniku nie ma opcji oddzielnego włączania krotności przedmuchu w podtrzymaniu. Przedmuch (wentylator) załączany jest cyklicznie wraz z podawaniem w podtrzymaniu. Standardowo jest tak: za każdym podaniem w podtrzymaniu włącza się odpowiednio wcześniej nadmuch, podaje porcję paliwa i wyłącza się z opóźnieniem. Ustawione jest to tak (o ile dobrze pamiętam): nadmuch, po 5 sek podajnik, po podaniu paliwa nadmuch chodzi jeszcze 5 sek i się wyłącza. W ustawieniach serwisowych jest opcja zmiany włączenia podajnika (w stosunku do nadmuchu - nadmuch startuje jako pierwszy) oraz opóźnienie wyłączenia nadmuchu w stosunku do podajnika. "Pracuję" na tym sterowniku drugi sezon i mam ustawione tak: - włącza się w podtrzymaniu nadmuch, po 10 sek podajnik i po skończonym podawaniu nadmuch się wyłącza po 20 sek. Podsumowując: - praca w podtrzymaniu 6sek co 7 min - opóźnienie włączenia podajnika 10 sek - opóźnienie wyłączenia nadmuchu 20 sek. Wejście w menu serwisowe: przy wyłączonym sterowniku wcisnąć przycisk wyjście, trzymając wciśnięty przycisk wyjście załączyć sterownik i wyświetli się menu serwisowe. Poruszanie się po menu serwisowym intuicyjne jak po menu zasadniczym. po ustawieniu w menu serwisowym wyłączyć i włączyć sterownik, butelka browarku i palić.... pozdrawiam Cytuj
ukaszdc Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor #7 Opublikowano 18 Listopada 2010 Witam panowie właśnie wróciłem z kotłowni i po długich pomiarach i próbach podam przykład ustawiłem tak : podawanie w pod : 10 sek przerwa w pod 5 minut went: praca 10 sek przerwa 5 minut niby czasy takie same a i tak po 3 załączeniu różnice po miedzy włączeniem podajnika a wentylatora to jakies 15 sek . np wlancza sie podajnik 10 sek wylącza mija 15 sek i włącza sie wentylator moze zmienię treść pytania ; czy mam reklamowac?? czy sie osmiesze ? dzwonilem do defro twierdza ze tak nie powinno byc i chcieli pisac protokół . różnie próbowałem opadaja rece ;/ a i tak po 10 załączeniu ta różnica jest juz 3 minuty ;/ zaglądne jeszcze do tego menu servisowego . dzieki za odp pozdrawiam Cytuj
vernal Opublikowano 18 Listopada 2010 #8 Opublikowano 18 Listopada 2010 zaglądne jeszcze do tego menu servisowego . dzieki za odp pozdrawiam No pasowałoby to zrobić. Kolega iryd napisał Ci w poście nr 6 dokładnie o co chodzi. Zobacz jak masz ustawione parametry opóźnienia, potem pododawaj te czasy i Ci wyjdzie co, jak i dlaczego. Cytuj
iryd56 Opublikowano 19 Listopada 2010 #9 Opublikowano 19 Listopada 2010 went: praca 10 sek przerwa 5 minut niby czasy takie same a i tak po 3 załączeniu różnice po miedzy włączeniem podajnika a wentylatora to jakies 15 sek . np wlancza sie podajnik 10 sek wylącza mija 15 sek i włącza sie wentylator @ukaszdc , czegoś nie "kumam", przecież sterownik TECH ST-37 nie ma opcji oddzielnego ustawienia cyklicznej pracy wentylatora - to w jaki sposób definiujesz mu pracę 10s i przerwę 5 minut? Chyba, że nastąpiła zmiana softu o czym nie wiem??? moze zmienię treść pytania ; czy mam reklamowac?? czy sie osmiesze ? dzwonilem do defro twierdza ze tak nie powinno byc i chcieli pisac protokół . różnie próbowałem opadaja rece ;/ a i tak po 10 załączeniu ta różnica jest juz 3 minuty ;/ Wg mnie reklamować (wcześniej sprawdź w menu serwisowym jak masz ustawione wartości opóźnień pracy podajnika i nadmuchu), f-ma TECH wysyła dość szybko nowy sterownik na ich koszt prosząc o odesłanie uszkodzonego. Przerabiałem ten temat, kosztuje to trochę czasu, telefonów i nerwów (każdemu tłumacz o co "kaman") - mój sterownik posiadał uszkodzenie (zwarcie) na panelu sterowania, przysłali mi drugi ale nie nowy tylko po naprawie. Kolejna interwencja, dlaczego po naprawie a nie nowy (kociołek nowy z nowym sterownikiem), w konsekwencji kolejna przesyłka , tym razem już nowego sterownika. pozdrawiam Cytuj
sobon2000 Opublikowano 19 Listopada 2010 #10 Opublikowano 19 Listopada 2010 Hey IRYD! Widzę że też już masz drogę krzyżową za sobą ;) Rzeczywiście chyba niektóre wersje sterownika miały osobne ustawienia na pracę samego wentylatora w podczymaniu - ja właśnie tak miałem - aż do wymiany sterownika i teraz w podczymaniu pracuje i podajnik i nadmuch z tym że pracę nadmuchu (przed i po pracy podajnika) ustawia się w menu serwisowym. Pozdrawiam! Cytuj
ukaszdc Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor #11 Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam Panowie i odrazu przeprosze za wprowadzenie wszystkich w blad sterownik to tech 47 dzwonilem do firmy tech i jak sie okazuje ten sterownik wlasnie chyba jako jedyny ma taka opcje czyli odzielne ustawienie podaniajnika i odzielnie dmuchawy w podtrzymaniu , zadajac pytanie czy da sie to jakos dograc otrzymalem odpowiedz ze nie ;( no trudno pan powiedzial zeby ustawic przedmuch np: co 4 minuty na 10 sek a podajnik co 10 min czesty przedmuch wypchnie gazy w komin . pozdrawiam i przepraszam za klopot i wprowadzenie w blad Cytuj
iryd56 Opublikowano 19 Listopada 2010 #12 Opublikowano 19 Listopada 2010 No i wszystko jasne, trochę pary poszło w gwizdek ;) , ale jak to ktoś kiedyś powiedział: "nie ważny wynik, ważne żeby chłopcy sobie pograli". ;) pozdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi