Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jednym z pokoi nie długo będę robił gruntowny remont i wpadłem na pomysł mini ogrzewania ściennego(akurat przy łóżku). Pytanie jest czy to będzie działać i jakie ewentualnie pułapki na mnie czekają? Dodam jeszcze że oczywiście rurki będą zatopione w tynk.

post-18999-1289475966_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Ogrzewanie ścienne tak jak podłogowe nie powinno być zasilane wodą o temp. wyższej niż 50C. Przy takim połączeniu - zasilanie przez grzejnik trudno jest ogrzać całe pomieszczenie przy zachowaniu temp.40- 50 c na grzejniku.

Jeżeli chcesz wykonać taki zastaw to podłącz ogrzewanie ścienne na wyjście grzejnika tradycyjnego ( w szereg) co pozwoli na obniżenie temp.zasilania do rozsądnego zakresu.

Pozdrawiam. Sambor

Opublikowano
Witam

Ogrzewanie ścienne tak jak podłogowe nie powinno być zasilane wodą o temp. wyższej niż 50C.

Równie dobrze mógłbyś napisać " Ogrzewanie ścienne, jak i grzejnikami mocowanymi pod oknem nie powinno być zasilane wodą o temp. wyższej niż 50 C..."

Bzdura. Skąd takie twierdzenie o ogrzewaniu ściennym, które jest ogrzewaniem głównie poprzez promieniowanie cieplne ?

Ogrzewanie podłogowe- owszem, nie powinno się przekraczać temp. podłogi powyżej 28 st. C, bo powyżej puchną nóżki, ale ścienne ? Jakie argumenty przeciw ?

Co do tych rurek- prowadzenie ich w postaci zawijasów z jednej rury to duże opory przepływu- podobny problem występuje często przy podłogówce. W skrajnych przypadkach podłogówka po prostu nie grzeje, na co są liczne doniesienia w necie. Lepsze jest łączenie rur w tzw. register,

podobnie jak to jest w np. w chłodnicy samochodu lub łazienkowych grzejników drabinkowych.

Znacznie mniejsze opory przepływu i lepsza sprawność takiego "grzejnika".

Opublikowano

Hey!

Ja mam rurki doprowadzające wodę do kaloryfera pociągnięte w otulinie w posadzce i przy okazji zrobiło mi się ogrzewanie podłogowe! Posadzkę mam wypłytkowaną i w miejscu gdzie idą rurki płytki są delikatnie ciepłe - w sam raz. Gdybym wiedział to specjalnie pozawijałbym trochę te rurki i podłogówka byłaby za free - szczególnie w łazience i korytarzy.

Pozdrawiam!

Opublikowano

W sprawie ogrzewania ściennego jest fajny portal poświęcony tylo ściennemu wpisz w google

w załaczniku zamieszczam pomocny diagram do obliczania ogrz. ściennego

pozdrawiam

post-1702-1289488033_thumb.jpg

• 9 lat później...
Opublikowano
W dniu 11.11.2010 o 12:46, xhumungus napisał:

.... wpadłem na pomysł mini ogrzewania ściennego(akurat przy łóżku). ...............

post-18999-1289475966_thumb.jpg

xhumungus?    Czy udało się zrealizować ten twój pomysł? 

Opublikowano

Po 9 latach raczej Ci nie odpowie. Zrealizować pewnie zrealizował, ale wg mnie nie ma prawa zadziałać. Woda nie głupia i popłynie tam, gdzie mniejsze opory. Tam by musiał być szereg lub wpięcie równoległe z regulacją hydrauliczną.

Opublikowano

No....   rok temu jeszcze na forum był, tak więc myślałem, że to odnajdzie, ale trudno. 

Nie ukrywam, że mam podobny pomysł, ponieważ w sieci jest sporo systemów "grzania ścianami", chciałem się o to dopytać. Niestety wszystko co widać na rysunkach jest zasilane z rozdzielaczy podłogówek lub indywidualnych rozwiązań dla takiego ogrzewania. 

Ja zastanawiam się czy da się coś takiego uruchomić (zasilić) z pionu CO, który zasila grzejniki lub gałązek grzejnikowych. Rury mam w pionach grube 1,5cala, a gałązki do grzejników mam 3/4.  problem, że te rurki w ogrzewaniu płaszczyznowym są dosyć małych przekrojów. Myślałem o takiej powierzchni grzewczej w przedpokoju gdzie nie ma miejsca na grzejnik.  Można to zasilać wodą do 55C, więc z grzejników (może z powrotu) by poszło?. Myślałem, aby wpiąć taką pętlę w gałązkę powrotną z grzejnika, tak aby woda przepłynęła przez pętlę i dopiero wtedy do pionu. Mogło by tak działać (Sambor jakby coś takiego sugerował) Może po latach ma ktoś takie doświadczenia. Jeśli można zrobić podłogówkę zasilaną zaworem RTL, to może i to by poszło?