Skocz do zawartości
IGNOROWANY

250m^2 Ile Potrzeba Groszku Na Sezon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitać wszystkich.

Posiadam spory dom, powierzchni około 250m^2. Dom jest budowany starsza technika, czyli cały pustak, w środku wełna mineralna następnie połówka pustaka. Tak na przemian. Poddasze zamieszkałe, ocieplone wełną. Na stropie leży wełna 15cm. Pod domem jest piwnica. Dom ogrzewany piecem zasypowym defro optima comfort plus 25kW. Mam zamiar zmienić piec na eko groszek też wybór padł na defro duo 25kW.

Pytanie - ile zużywacie ekogroszku miesięcznie, na sezon grzewczy w podobnych gniazdkach? Chcę oszacować koszty.

Opublikowano

Dom 200m, ponad 20letni nie ocieplony, nowe okna - 6 ton.

Obecnie instalacja po modernizacji + zawór 4d - ile będzie zobaczymy - na cuda nie liczę.

Opublikowano

230m2, dom 2 kondygnacyjny z pustaka "żużlowego", ocieplony 10cm styropianu, strop słabo docieplony, okna plastiki 10-letnie, na sezon od 5t ekogroszku (listopad-kwiecień), temperatura w domu przez całą dobę 21-22stC + grzanie 140l CWU dla 4 osób dorosłych + małe dziecko.

Pozdrawiam

Opublikowano

nowy dom 220m2 bardzo dobrze ocieplony zarowno sciany jak i dach w 80% podpiwniczony, CWU 300ltr grzane pompa ciepla, spalanie 1000-1200kg/m-c, temp w domu 21-22st, przy bardzo silnych mrozach abo dla zachcianki zony dogrzewanie kominkiem i tu okolo 8-10mp drzewa. grzanie 10,11,12,1,2,3,4, baaardzo duzo pieniedzy na ogrzewanie wychodzim, do tego robota przy tym, w okresie grzewczym dodatkowy kubel smieci miesiecznie wychodzi na sam syf ktory zostaje ze spalania to tez koszt 33zl.mc itd itd...powoli chyba bede rozmyslal nad zasileniem sie kredytem i zakupem pompy ciepla, wydatek ogromny ale mysle ze oplacalny. znajomy wioske obok ma i rocznie do pradu doplacil 1800zl przy czym nie robi nic w sezoeni grzewczym

Opublikowano
Kirys

to tak licząc po 800 za tonę 4tyśie. Nie mało ale nikt nie mówił że będzie lekko.

PP

Mieszkam na Śląsku, więc ekogroszek mam po 600-650pln/t i do tego ściepa na 2 rodziny, więc sezon kosztuje mnie ok. 1800pln. Nie jest źle :)