vegeta Opublikowano 4 Lipca 2010 #1 Opublikowano 4 Lipca 2010 witam wszystkich na forum Staję przed modernizacją CO i mam do was prośbę o dobre rady. narysowałem sobie schemat i nie wiem czy jest on prawidłowy i układ zadziała? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 5 Lipca 2010 #2 Opublikowano 5 Lipca 2010 To załącz go do tematu, inaczej nie da rady Cytuj
gersik Opublikowano 3 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Mam małe pytanko . Czy to zadziała i czy nie jest to przerost formy nad treścią. Są dwa budynki do ogrzania stojące obok siebie. W starym jest kotłownia do modernizacji i podpięcie instalacji z nowego budynku. W budynku zamieszkałym jest ogrzewanie grzejnikowe systemem trójnikowym PP i trochę podłogówki ( cztery sekcje) a w nowym instalacja grzejnikowa PEX + rozdzielacze. Kotły mają działać osobno ale przy dużych mrozach jak stałopalny nie wydoli to gazowy ma go wspomagać. Jak rozwiązać sterowanie w kotłowni aby to działało w miarę bez ingerencji człowieka. Kocioł stałopalny ma być kotłem wiodącym. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez gersik Cytuj
gersik Opublikowano 4 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Proszę o potwierdzenie potrzeby montażu zaworu 3d dla ochrony powrotu kotła. Teoretycznie sprzęgło powinno wystarczyć ale instalacja jest dość duża. Cytuj
meping Opublikowano 4 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2014 3D nie chroni powrotu kotła, tylko obniża temperaturę w instalacji. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Proszę o potwierdzenie potrzeby montażu zaworu 3d dla ochrony powrotu kotła. Teoretycznie sprzęgło powinno wystarczyć ale instalacja jest dość duża. Teoretycznie dobrze dobrane sprzęgło zapewni ochronę powrotu, ale w przypadku zmiennych warunków na odbiorach - zaw 3-D, glowice termostatyczne lepiej jest dodatkowo dać zaw termostatyczny 3-d na powrocie np VTC prod ESBE Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 4 Grudnia 2014 3D nie chroni powrotu kotła, tylko obniża temperaturę w instalacji. Nie pisz takich bzdur kolego - zaw 3-d może i podnieść temp powrotu lub obniżyć temp zasilania , zależnie jak będzie zamontowany Cytuj
gersik Opublikowano 5 Grudnia 2014 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) ? Edytowane 5 Grudnia 2014 przez gersik Cytuj
gersik Opublikowano 5 Grudnia 2014 #9 Opublikowano 5 Grudnia 2014 3D nie chroni powrotu kotła, tylko obniża temperaturę w instalacji. Widziałeś jaki zawór wstawiłem w schemacie? Cytuj
gersik Opublikowano 5 Grudnia 2014 #10 Opublikowano 5 Grudnia 2014 A ogólnie całość może być? Jak rozwiązać włączanie się kotła gazowego? Termostatem przylgowym? A jak będzie potrzeba aby oba kotły pracowały jednocześnie? Jaki sterownik obsłuży oba kotły? Sprzęgło SHE 40/100, pompy kotłowe 32-40, zawór vtc 512 esbe, obieg kotłowy CU 35. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi