Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich??

Jestem na etapie wyboru pieca na paliwo stale z podajnikiem i zastanawiam sie czy wziasc z podajnikiem slimakowym czy tlokowym?? Ktory lepszy, tanszy w eksploatacji i serwisie??

Dziekuje zgory za odpowiedzi.

Opublikowano

A jakie paliwo chcesz stowować ???? miał/ekogroszek - to najlepiej tłok, ekogroszek/pelet - ślimak.

Ogólnie do paliw kiepskiej jakości lepszy jest tłok, do paliw lepszych jakosciowo ślimak, jest precyzyjniejszy.

Opublikowano

Witam.

Mam za sobą trzy sezony sezony eksploatacji "tłokowca". Ogólnie o tym sposobie podawania opału mam dobre zdanie. Jest niezawodna. Nie zdarzyło się zrywanie zawleczek, czy cofanie żaru do zasobnika jak w konstrukcjach ślimakowych. Trwałość podajnika tłokowego będzie na pewno zdecydowanie większa niż ślimaka. Na plus dla ślimaka trzeba zapisać to, że można w nim bardziej precyzyjnie dawkować opał, w związku z tym w tych konstrukcjach sprawdza się ponoć lepiej sterowanie typu PID, fuzzy logic, czy adaptacyjny eCoal. Dla porównania w tłoku podawane są większe porcje paliwa, ale jeżeli kocioł jest wyposażony w okładziny ceramiczne paleniska, jak np.

Klimosz LING M, to proces spalania można w nim prowadzić praktycznie bezdymnie.

Gdybym dzisiaj miał jeszcze raz kupować kocioł, to też wybrałbym tłokowca, ale to jest tylko moja subiektywna opinia.

Opublikowano

HMM a tu mam kilka takich :

Defro Akm Uni

Defro Eko Plus

EkoPerfekt

viadrus Hercules DUO

Pellets? Fuzzy Logic

Ling DUO

heiztechnik Kocioł Q Eko - BIO

to sa piece na paliwa opisane przezemnie wyzej.

Wydaje mi sie ze tak powazne firmy nie pisza pierduł i te piece sa na taki opal!!!

Opublikowano

Czytalem wiele opini na temat piecy i sa rooozzzzznnnneeeeeee!

A z tego co zauwazylem te najdrozsze maja najgorsze - patrz kostrzewa!!

ok ale co z tym podajnikiem tlokowy czy slimakowy bo odchodzimy od tematu??

Opublikowano

Tłokowy - nieco tańszy w eksploatacji, uniwersalny, średnio wygodny

Ślimakowy - wymaga lepszego paliwa, jest kilka naprawdę udanych modeli (obsługa co 5 - 7 dni).

Ślimakowy Brucer - łączy zalety tłokowego i ślimakowego

Ślimakowy + palnik rynnowy czyli rozwiązanie jak w Zebiec KPM DUO - interesująca nowość (1 rok na rynku).

Pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem wszystko zależy od paliwa. Jak ma urywać zawleczkę, bo za grube i nie wiadomo co w środku, to tłok.

Osobiście brałbym ślimaka (z palnikiem).

• 4 tygodnie później...
Gość Hydra1976
Opublikowano

Witam

zgadzam się z kolega ze wybrałbym future duala w obecnej konfiguracji. Nie tylko ma ślimak z nierdzewki, ale sterownik ecomax800 w pełnej wersji w raz z pogodówką. Ale wracając do tematu:

1- tłok - zaleta: wszystko spalisz - wada : nieprecyzyjne dawkowanie, nigdy go do końca nie wyregulujesz, trwałość tłoka to max 4 -5 lat i potem trzeba CAŁY mechanizm wymienić

2 - ślimak- zaleta - precyzyjne spalanie , niski koszt remontu - ślimaki są tanie i dostępne, a jak użyjesz ŻELIWNEGO lub Z NIERDZEWKI to masz trwałość 100 % dłuższą ; wada : odpowiednia granulacja paliwa oraz w przypadku kiepskich ślimaków - niska trwałość. Uwaga - jak ktoś chce palić MIAŁEM - to tylko śruba żeliwna lub z nierdzewki - stalowy ślimak zdechnie po sezonie - to gwarantuje

Opublikowano

Witam,

Generalnie się zgadzam.

Powiedz tylko Kolego gdzie są łatwo dostępne tanie ślimaki?

Kiedyś szukałem, to był problem. Jak coś znalazłem, to tanie one nie były.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ślimakowy - wymaga lepszego paliwa, jest kilka naprawdę udanych modeli (obsługa co 5 - 7 dni).

Ślimakowy + palnik rynnowy czyli rozwiązanie jak w Zebiec KPM DUO - interesująca nowość (1 rok na rynku).

Pozdrawiam

Witam

Nie wiem na jakim rynku kolega się obraca ale ja znam palniki rynnowe żeliwnez podawaniem paliwa

ślimakiem co najmniej pięć sześć lat.

Z tego co widziałem przewagą jest brak wypychania paliwa pod górę jak w retorcie - mniejsze

opory podawania, ale wadą możliwość cofnięcia opału dość spora - praktycznie odkryty koniec ślimaka

i węgiel aż do żaru.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

1- tłok - , trwałość tłoka to max 4 -5 lat i potem trzeba CAŁY mechanizm wymienić

2 - ślimak- zaleta - precyzyjne spalanie , niski koszt remontu - ślimaki są tanie i dostępne, a jak użyjesz ŻELIWNEGO lub Z NIERDZEWKI to masz trwałość 100 % dłuższą ; wada : odpowiednia granulacja paliwa oraz w przypadku kiepskich ślimaków - niska trwałość. Uwaga - jak ktoś chce palić MIAŁEM - to tylko śruba żeliwna lub z nierdzewki - stalowy ślimak zdechnie po sezonie - to gwarantuje

Witam

A czy użytkowałeś może taki podajnik?

Ja mam już 5 sezon i ani myślę nic wymieniać. Ślimakowy podajnik u

wuja rozbierałem (elektroda była) a razem kotły wymienialiśmy i na stalowym ślimaku to jescze kanty są.

Po prostu opał kupujemy najpóźniej w lipcu na cały sezon i mamy suchy - ot taka tajemnica

trwałości podajników.

Opublikowano

Co do tłoka i jego zużycia to z kolegą się zgadzam.

W kotle z podajnikiem tłokowym opalanym miałem , kupowanym nawet w czerwcu , tłok nie wytrzyma dłużej niż 3 max 4 lata.

W zeszłym tygodniu wyciagnąłem tłok , ze swojego kotła po dwóch sezonach pracy.Zaznaczam że suchy miał kupuję w lipcu, po okresie upałów. Tłok, wmiejscach styku z opałem ma wyraźne zaawansowaną korozję z ubytkami powierzchniowymi materiału.Najbardziej w miejscu , które jest najbliżej żaru.

Powiem więcej, w sezonie po wypaleniu 1/2 zasobnika i otwarciu klapy , na klapie i ściankach całego zasobnika ( powyżej lini opału) są krople wody - rosa , która spływa w dół zasobnika.MIAŁ KUPUJĘ SUCHY W LIPCU !

Wygląda na to , że woda mimo to znajduje sie w miale i w szczelnym zasobniku , podgrzewanym czesciowo przez kocioł, po prostu sobie odparowuje.

Groszek jest pod tym względem lepszy , bo nie trzyma tak długo wody.

Podajnik zasilany miałem , nawet pozornie suchym , zdecydowanie krócej popracuje niż opalany groszkiem ( suchym) .

Na przyszły sezon mam w planach wykonanie tłoka z nierdzewki lub żeliwa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pozdrawiam

Witam. Czy mógłbyś napisać coś więcej właśnie o takim rozwiązaniu. Może masz (lub ktoś ma) doświadczenia o piecu DEFRO AKM UNI 22 kW jest tu: http://www.defro.pl/index.php?option=com_c...450&lang=pl.

Proszę o opinie o zastosowanym w nim rozwiązaniu. Czy lepiej ślimak i retrowy (czy jak to się pisze) palnik