Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

 

posiadam Defro Akm Uni 15 kw

 

pomimo wielu prób nie dudalo mi się ustawić pieca aby dobrze spalał miał.

Tzn w miarę dochodzi do zadanej, ale w popiele jest trochę, szlaki, popiołu i niestety...niedopalonego węgla.

 

Czytając posty wydaje mi się ze chyba mam jednak zbyt silnie ustawioną dmuchawę. Obecnie na 55 % + odsłonięta na maksa osłona.

Generalnie ma taki efekt ,że jakby nie ustawił podawania ( 5/25, 5/30, 5/35, 7/35, 10/50 itd..generalnie w relacjach 1-5, 1-6 lub 1-7) to zawsze tworzy się duża warstwa żaru na rynnie co powoduje rozsypywanie się na boki jeszcze niedopalonego miału. Lub też na samym przodzie tworzy się taka tafla szlaki , która przesuwana przez kolejno nasuwający się świeży opał wisi w powietrzu. Po czym się załamujem zwalając za soba niedopalony miał.

 

Co o tym myślicie?

 

Druga sprawa to niska temp. na powrocie. Napiszcie mi proszę jaką macie róznicę w temp wyjścia do powrotu?

 

Pozdrawiam

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Znalazłem chwilkę czasu żeby odpisać.

 

Kocioł AKM UNI 22 KW

 

Do ogrzania 265m2, trzy kondygnacje (na dole sklep 4 m wysoki + dwa pietra mieszkalne) zabudowa w szeregu, suporex 24cm + 12cm styropian, budynek 10 letni, instalacja w miedzi, grzejniki Purmo + termostaty Danfos, strych ocieplony - jedną warstwą wełny 12cm.

 

Ustawieni na dziś przy tem. -20/-10 przy paleniu miałem niby 24 kj (ale raczej na pewno ma mniej):

 

Czas podawania 5s, przerwa 35s, siła nadmuchu wentylatora 45% do połowy przysłonięty, kocioł ustawiony na 65st (rzadko dobija - pracuje prawie no-stop utrzymując 62/63C), tem. spalin 200C, temperatura w domu 22C

Zasobnik 150kg starcza na +/-3-4 dni

 

Również mam trochę niedopalonego węgla + spieki (ale nie ma tragedii) - próbowałem różnych ustawień i stwierdziłem że tak już musi zostać, taki urok palenia miałem :)

 

Moim zdaniem masz za duży nadmuch i dlatego masz dużo spieków i niedopalonego węgla, za duża temperatura paleniska (pewnie ogień jak z palnika?) - węgiel "topi" się i skleja, i to jest główną przyczyną tworzenia się "tafli szlaki".

 

 

 

U mnie temperatura powrotu to około 55C (na wyjścu 62/63C), ale mam zawór czterodrożny i krótki obieg (obwód C.W.U.) załączony non-stop, żeby właśnie dogrzewać powrót - na dom (C.O) puszczam 50C.

 

Pozdrawiam,

Edytowane przez Ryszard
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

 

 

Chciałbym się również podzielić swoimi spostrzeżeniami i uwagami na temat tej konstrukcji oraz prosić o ewentualne wskazówki co do użytkowania.

 

Kocioł: Defro Akm Uni 15kW .

 

Powierzchnia do ogrzania: 160m ( uzytkowej ) 200 metrów po podłodze.

 

Na chwilę obecną dogrzewam tylko parter.

 

Nowe budownictwo: 24 cm Ytong + 15 cm styro.

 

Instalacja w miedzi, zawór 4 D , temp wyjścia na C.O. 42-45 stopni.

 

Podłogówka: 32-35 stopni. C.W.U - 140l.

 

 

Pierwsze odpalenie w piątek - wygaszenie w niedziele . Wolny weekend więc w spokoju można potestować. Ekogorszek JARET 25 kJ .

 

Na wstępie zaznaczę że to mój pierwszy kocioł z podajnikiem , do tej pory był piec na drzewo. Nigdy nie paliłem węglem!!!

 

 

Pierwsze odpalenie na ustawieniach z Defro :

 

Podawanie: 15sek, Przerwa podawania: 60sek , podtrzymanie: 20 min . Temp. CO- 57 , CWU - 42

 

 

 

Groch się pali ale niedopala, tworzy się kopiec z niedopalonymi kulkami . Zmiany w sile nadmuchu nic nie daja.

 

Temperatura chopucha rośnie wraz ze wzrostem siły nadmuchu :/ .

 

Sam żar zaczyna cofać się do tego stopnia że na rynnie zostaje popiół+spieki a żar znajduje się w z tyłu palnika (całkowicie osłonięta część).

 

Co za tym idzie wzrasta temperatura rury doprowadzającej paliwo ( nie mam tam termometru więc metoda organoleptyczna :-))

 

Do zadanej temperatury 57 C piec dochodzi około 8 -10 minut po czym przechodzi w potrzymanie na okres 10-12 minut.

 

 

 

Po telefonie do działu technicznego wskazówki następujące:

 

#1. zamontować przepustnicę na chopuch

#2. rurki doprowadzające powietrze wtórne do paleniska rozchylić

lub całkiem wymontować.

 

 

Testy w weekend.

 

 

Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi bardziej doświadczonych palaczy.

 

 

Pozdrawiam.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie jest tak:

 

Kocioł: Defro Akm Uni 15kW .

 

Powierzchnia do ogrzania: ok 170mkw uż.

 

Tej zimy dogrzewam tylko parter, na poddaszu utrzymuje sie ok 14st.

 

Nowe budownictwo: Leier max29cm + 10cm styro. poddasze wełna 15+5cm naprzemiennie

 

Instalacja w miedzi, zawór 4 D , temp wyjścia na C.O. 42-43 stopni.

 

Podłogówka: ok 35 stopni, na 22 metrach, pod płytkami w kuchni łazience i przedpokoju.

 

C.W.U - 300 litrów z cyrkulacją (włącznik w łazience) na 50stopni

Temp zadana pieca: 60st.

 

Praca Podawanie: 7sek, Przerwa podawania: 30sek ,

podtrzymanie: praca: 10sek, przerwa podtrzymanie: 45minut. Wentylator podtrzymanie praca: 20sek, przerwa 5 minut .

 

wentylator odsłonięty cały, nadmuch na 30%.

 

obsługa:

w sobote: ładowanie podajnika do pełna, ok 110kg ekogroszku 26MJ, oskrobanie ścianek z (suchej) sadzy i wygarnięcie popiołu.

 

zuzycie wody ciepłej na 4 osoby. temp w domu 22st.

 

Zuzycie groszku: gdy temp zewn powyżej zera to ok 70-80kg/tydzień (zostaje z poprzedniej soboty) Gdy temp zewn mroźna to schodzi prawie cały podajnik ok 100kg. Groszek płaciłem w sierpniu 2012 po 800 za tone k/ Wieliczki. Czyli tydzień ogrzewania domu w mrozy + wody to ok 80zł.

Wszystkie pompki na 1 biegu, opomiarowane zużycie prądu przez piec i otoczenie to ok 35zł/msc przy cenie 0,6zł /kWh.

 

Komfort cieplny 100%, ciepłe podłogi super, grzejniki wulkan diamond super.

 

wnioski z palenia:

wszystko na świecie lepiej się pali w wyższych temp wiec zadana na 60st (histerezy na 2st. jeden stopień odradzam bo czujnik odrobinę coś zmieni i "szarpie" piecem co chwile)

piec w trybie praca nagrzewa się do 60st i przechodzi w podtrzymanie, ale temp. dochodzi (na luzie )do 65st (czujnik w piecu jakby lekko opóźniony) , po spadzie do 58st przechodzi znów w tryb pracy.

Gdy pracują wszystkie pompy to zanim sie piec rozhula, czujnik pokazuje już ok 53st, dlatego przełączyłem: temp załączania pomp na 55st, w sterowniku. poniżej 55st odłącza pompy na jakieś 3 minuty, i piec szybciej sobie wtedy dochodzi do zadanej 60st, pomimo że od 55 już pompy włącza.

 

zauważyłem że ogień powinien lekko zawijać się nad półkę nad paleniskiem (tak mam przy podanch ustawieniach). Bardzo szybko wtedy dochodzi do zadanej temp. szybciej niż przy małym podawaniu opału i słabszym nadmuchu bo wtedy ogólnie tryb pracy ma ok 3x dłuższy, czyli w zbyt "małych ratach" podawania ostatecznie spali wiecej groszku długo dochodząc.

 

Nadmuch trzeba umieć nastawiać. Mam komin srednicy 200mm, jakieś 8metrów, nowy czysty, suchy.

Jeżeli ktoś nie czyści pieca co tydzień, czasem rury do komina, to opory w piecu są duże, ogólnie gorzej się nagrzewa.

 

Doświadczony jestem rokiem palenia, od stycznia 2012, piec chodzi non stop, w lecie na wodę. (zuzycie latem ok 5 kg/dobe)

 

acha, ze strony "taniopal" wiem że kaloryczny wegiel przeinacza się w spieki i takie taż mam, lekkie, uznaje to za norme i znaczy ze groszek faktycznie mam dobry.

 

Jak coś ktoś, to podpowiem.

  • 3 lata później...
Opublikowano

Witajcie,


Odgrzewam temat po kilku latach. Jestem już w trakcie 4 sezonu używania tego pieca.


Przeklejam Wam część moje wypowiedzi z innego posta ale może być przydatna odnośnie stosowania tego pieca oraz czy lepiej miałem czy ekogroszkiem.


Poza tym podaje moje nastawy:


 


 


Odnośnie miału:


W pierwszych dwóch sezonach też paliłem miałem i to z 3 różnych źródeł.


Pamiętam, że jeden z nich palił się naprawdę nieźle ale powstawała taka tafla, "bagietka" tak jak napisałeś.


Powodowało to, że ta tafla się przesuwała do przodu w stronę popielnika aż w końcu się przełamywała i spadała do popielnika ciągnąć za sobą niedopalony miał.


Inny miał znowu miał to do siebie, że był bardzo drobny i część z niego zdmuchiwała się od razu do popielnika.


W obydwu przypadkach jakiekolwiek manewrowanie nawiewami itd. nie przynosiło dużych zmian.


Z tego co jednak przez te 2 sezony zaobserwowałem to miał w porównaniu do ekogroszku powinien dużo większe odstępy w podawaniu. 


Tak aby kolejne porcje nie za szybko zasypywały żar. Pamiętam, że czasem miałem nawet w relacji 1 do 9 czyli np. 10 s podawania i 90 s przerwy.


Wtedy się wypalało najlepiej, choć piec długo dochodził do zadanej.


 


Ekogroszek: Po dwóch latach przeszedłem na ekogroszek z jednego podstawowego powodu:


Ekogroszek ma po spaleniu o wiele mniej popiołu niż miał. Chyba, że się kupi TANI OPAL PL -sprzedawali go w Castoramie..masakra ile tam było popiołu!


Poza tym jak się wyciaga popiól po ekogroszku to się nie kurzy tak bardzo jak po miale.


I te właśnie zalety spowodowały aby przejść na ekogroszek.


 


Stosunek cenowy eko do miału:


Faktycznie przeszedłem na eko ale nie zamierzałem płacić więcej   :D Dlatego kupuję raczej tani ekogroszek w granicach 500-650 zł.


Często jest to czeski lub rosyjski. Mimo iż wiele złego słyszało się na tam czeskiego, który ma sporą domieszkę węgla brunatnego to w tym kotle spala się doskonale.


I ma bardzo mało popiołu. Ekogroszku spala mi podobnie lub może trochę więcej niż miału, zatem w stosunku do tego co wcześniej wydawałem na miał to płacę może jakieś 200 zł więcej. Jednak podstawowa zaleta to dużo czyściej w kotłowni.


Jeszce jedno zdanie odnośnie już samego porównania czeskiego 22 KJ ( 500-550zł/t) do rosyjskiego 26 kJ( 650zł/t). Podczas spalania czeskiego jest widoczny dym w kominie a podczas rosyjskiego delikatnie taka para i trochę dymu podczas przechodzenia ze stanu podtrzymania w pracę.


 


Obecne nastawy


Przy minus 10:


Podawanie: 10 s


Przerwa: 40 s


Kocioł ustawiony na 60st.


 


Jak była dodatnia temperatura:


Podawanie 10 s


Przerwa: 50 s


Kocioł ustawiony na 50 st.


 


Wiatrak: 10 %


I tak w sumie daje mocno ogień i nawet zastanawiam się czy nie zmniejszyć bo rura łącząca piec z kotłem jest gorąca czyli sporo ciepła idzie w komin.


Wcześniej wiatrak miałem na 20% i nie było takiego mocnego ognia ale to chyba efekt tego, że teraz palę eko mocno wysuszonym bo kupionym w lipcu kiedy temp na zewnątrz to były upału 30 st! Być może to jest przyczyna.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.