Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Prosiłbym o opinie na temat sterownika z funkją PID ,może ktoś miał zamontowany zwykły sterownik a teraz ma z funkcją PID.Chodzi mi o różnicę w z użyciu opału i o proces spalania czy jest może mniej sadzy w kanałach grzewczych ?

Pozdrawiam

Max

Opublikowano

Ja mam zwykły sterownik i zmieniłem na PID. Już kilka razy na pewien okres zamieniałem te sterowniki, oszczędności zerowe nawet mam wrażenie że spala więcej na PID. Spalanie zupełnie inne pali się non stop ( może dlatego spala więcej). Bardzo długo dochodzi do temperatury np. przy zmianie z 45st na 55st to traw ok. 1godz. Sadzy faktycznie jest trochę mniej dlatego że nie ma przerw - pali się non stop z różną mocą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

LG1, proszę podaj czy używasz bojler z cwu. Jeżeli tak to jak zachowuje się sterownik z pid. Czy po włączeniu pompy do bojlera praca sterownika nie jest zachwiana. Jak nisko spada temperatura na kotle i po jakim czasie dochodzi do temperatury zadanej.

Może masz zawór czterodrożny, bo nie wiem jak się będzie zachowywał sterownik z pid z automatyką do tego zaworu. Czy praca tego sterownika będzie w miarę stabilna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Z wlasnego doświadczenia mogę Ci doradzić włączenie pompy ładowania CWU na stałe. Praca pieca jest stabilniejsza poprzez cieplejszy powrót, a i stala temperatura CWU. Oszczędności węgla jak wydłużenie żywotności pieca znacznie przekraczają koszt energi zużytej przez pompę

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam

Prosiłbym o opinie na temat sterownika z funkją PID ,może ktoś miał zamontowany zwykły sterownik a teraz ma z funkcją PID.Chodzi mi o różnicę w z użyciu opału i o proces spalania czy jest może mniej sadzy w kanałach grzewczych ?

Pozdrawiam

Max

Swój piec kupowałem (bez większej wiedzy o sterownikach) wówczas, gdy sterownik PID nie funkcjonował w kotłach na opał stały. Pierwszy kontakt osobisty z takim sterownikiem wzbudził we mnie żądzę jego posiadania. Najpierw namówiłem na taki zakup szwagra, który kupował nowy (innego producenta) piec i miał możliwość takiego wyboru. Z założenia stałopalność przy takim sterowaniu zapewnia bardziej ekonomiczne, sprawniejsze i czystsze spalanie. Z założenia - bo bez wiedzy teoretycznej na temat procesów spalania i wzajemnych zależności pomiędzy dostępnymi w urządzeniu parametrami (w trybie instalatora 23. pozycje) - o oszczędnościach można zapomnieć. Potem kupiłem ja (jesień 2007) i... napiszę prawdę, rozczarowanie to może zbyt mocne stwierdzenie, ale niedosyt to co najmniej. Szwagier oszczędza (niewiele), ja niestety nie. Problem w tym (prócz braku zaworu mieszjącego :)), że sterownik z cylkicznym procesem spalania (przed wymianą) tj.: nagrzewa (tryb pracy)-oddaje ciepło (tryb podtrzymania czy nadzoru; kwestia nazewnictwa)-nagrzewa (i od początku) - powoduje, że dmuchawa pracuje z pewną dobraną (nie koniecznie optymalną) mocą, wystaraczającą jednak (nieprecyzyjne uproszczenie) na dopalenie opału na retorcie. Nowy sterownik pracuje z płynną regulacją obrotów dmuchawy i przerw pomiędzy podaniami - i tu problem. Konstrukor pieca (nadmuch z boku, a nie pod podajnikiem) nie brał tego pod uwagę (ja tym bardziej) i przy niskich (optymalnie dobranych przez procesor) obrotach dmuchawy powietrze nie jest równo rozprowadzane na dysze retory, więc węgiel nie spala się równomiernie. I tu niespodzianka. U szwagra na ścianach wewnętrzych kotła czarny nalot, u mnie jasno popielaty lub beżowy. Dlaczego? Nie wiem. Mogę jednak stwierdzić, że spalanie bez porówniania czystsze. Piec czyszczę dla zasady co 500-600 kg spalonego opału (dwa razy w miesiącu).

Rozpisałem się, aby Ci uświadomić, że zmiana sterownika nie zawsze ma sens, a z pewnością wymaga przemyślenia. Zawsze jednak można wrócić do starego. :D

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Zgadzam się z użytkownikiem baca. Dodam tylko, że zależne to wszystko jest od jakości opału. Im ta jakość będzie mniejsza tym niestety zużycie będzie większe,a na tym sterowniku to będzie bardziej widoczne.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Jeśli ktoś ma zamiar sprawdzać celem porównania dwa sterowniki to proponuję na tej samej partii opału. To, że u kogoś działa lepiej po wymianie na PID to wcale nie oznacza, że u mnie będzie tak samo. Równie dobrze będzie jak u mnie będzie lepiej lub duzo gorzej. Dobre sterowniki z PID mają funkcję, którą nazwałbym "pływaniem" mocy. Natomiast moc grzewczą biorą z opału i to od jego wartości opałowej ( kalorycznej ) zależeć będzie czy spalę 1 tonę czy 1,5 na taką samą jednostkę czy odcinek czasu.

Pozdrawiam

Piotr