Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vaillant flexotherm - Problem z wysterowaniem zewnętrznej pompki c.o.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z wysterowaniem pompki obiegowej c.o. Działa cały czas czy pompa ciepła grzeje czy nie.

Pompa ciepła to flexotherm. Do vr40 podłączona w sposób jak na zdjęciu. Wcześniej faza była na 2. Teraz na strefie nie włącza się, a na pompce cyrkulacyjnej znowu działa bez przerwy. Jak to podłączyć i ustawić, by pompka obiegowa c.o. pracowała tylko wtedy gdy pompa ciepła grzeje?

Sterownik ścienny to sensocomfort

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

IMG_3199.jpeg

Opublikowano

Mi tež dziala pompka w domu stalo,jak na sterowniku rotaberga,tak na orygo od pompki.W momentu,kiedy wlacze grzanie obiegom,to pompka leci bez wzgladu na pracu pompki w samej pc.

Opublikowano
13 godzin temu, bercus napisał(a):

Mi tež dziala pompka w domu stalo,jak na sterowniku rotaberga,tak na orygo od pompki.W momentu,kiedy wlacze grzanie obiegom,to pompka leci bez wzgladu na pracu pompki w samej pc.

Mam dokładnie tak samo bercus. 

13 godzin temu, pastor napisał(a):

Jak masz ustawione parametry obiegu?
Instalator to 1szy raz montuje?

Instalator nie montuje po raz 1. 
Które ustawienie Cię interesuje? Czy wszystkie podać? 

Opublikowano

No skoro nie pierwszy raz to na czym polega problem? Panel senso łączy sie z tym modułem vr40. Tak? Moduł ma wyjścia na pompy którymi chcesz sterować. Tak? I w panelu ustawiasz tryb pracy Zgodnie z dokumentacja. Tak?
To co tam jest ustawione. Jak sie mają te pompy zachowywać?

Opublikowano

Przy orygo sterowniku musialem na pompie polaczyc klema zdalne sterowanie pompki domowej,inaczej nie wlaczala wogole,potym dziala stalo jak wlacze grzanie.Jak  to sie spina z sterowaniem termostatom nie rozumiem,tym mialo by senzu sterowac wylaczanie pompki jakie užywam do przelaczania kociol/pompka.Poki byloby "poza"buforom,po co gonic sygnalu przez pc,ta dziala z swoja logika kontrolnego odczytu temperatur pompka i praca niezaležnie.PC sama domowej pompki nie wlaczy zaraz z swoja.Czy bylby problem kontrolny odczyt temperatury przy zamieszaniu pompka PC,kiedy nie byloby wymieszanej instalacji w domu nie moge osadzac.Mi nie preskadza,na wymienniku niech kreczy w kolko,ale poki mialo by pchac poprzez pompku pc,nie bylbym podekscytowany.

Opublikowano
Godzinę temu, pastor napisał(a):

No skoro nie pierwszy raz to na czym polega problem? Panel senso łączy sie z tym modułem vr40. Tak? Moduł ma wyjścia na pompy którymi chcesz sterować. Tak? I w panelu ustawiasz tryb pracy Zgodnie z dokumentacja. Tak?
To co tam jest ustawione. Jak sie mają te pompy zachowywać?

Czemu tak agresywnie? :D Nie wiem czemu instalator nie wie. Tak, łączy się z tym modułem vr40. W sensocomfort jest ustawione wyjście wielofunkcyjne na strefę, pompka mieli cały czas. 

13 minut temu, pastor napisał(a):

I przede wszystkim co masz w d.026 do d.028 ustawione?

Nie mogę wejść w d.026 czy w d.028, nie mam menu "diagnostyka". Wiem, że w kotle gazowym można tak wejść, ale tutaj niestety instrukcja instalacji jest błędna.