Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Panasonic seria J + płyta rozszerzająca + bufor. Błąd czujników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zainteresowanych tematem!

Posiadam Pompę Ciepła Panasonic Monoblock WH-MXC12J9E8

Pompa ma ogrzewać bufor 1000l który jest podłączony z piecem na drewno.

Do pompy dokupiłem płytę rozszerzeń. Model CZ-NS5P. Podłączyłem wszystko razem tak jak w instrukcji. Po uruchomieniu pompy ciepła, na wyświetlaczu pojawił się błąd czujnika H43. Do płyty podłączyłem czujnik temperatury bufora ale nie pokazuje temperatury w buforze. Ogólnie pompa ciepła widzi sterownik.

Czujnik który jest podłączony pod wejście Bufor sensor nie jest dedykowany, jest to czujnik który był razem z pompą ciepła do podłączenia CWU.

Wiem że Pompa ma 2 ukryte menu. Czy w którymś z nich jest aktywacja czujnika Bufora? Czy do pracy pompy w systemie bufor musi być dedykowany czujnik?

Ogólnie mój system grzewczy wygląda tak. Jak jestem w domu i mam czas to pale w piecu i nagrzewam bufor do 80c. Jeśli mnie nie ma to pompa ciepła przejmuje system i nagrzewa bufor do 35c (stała temperatura)

Gdy grzeje w piecu na 80c, czujnik pompy ciepła który jest w buforze powinien widzieć tą wartość i wyłączyć pompę ciepła.

Opublikowano

A proszę mi powiedzieć po co wogule potrzebuje czujnik stref jeśli sterowanie ogrzewaniem w domu nie jest z pompy ciepła tylko odbywa sie za buforem ze sterownika tech i3

Opublikowano
4 godziny temu, Mafialoso napisał(a):

Gdy grzeje w piecu na 80c, czujnik pompy ciepła który jest w buforze powinien widzieć tą wartość i wyłączyć pompę ciepła.

Wtedy  zamarznie woda w monobloku.

4 godziny temu, Mafialoso napisał(a):

A proszę mi powiedzieć po co wogule potrzebuje czujnik stref

Niepotrzebny jest czujnik.

Opublikowano

Woda nie zamarznie. Są zawory spustowe i rury dobrze zaizolowane.  

Wiec jak wyłączyć czujnik strefowy ktory zgłasza błąd? 

W menu instalatora są do wyboru 3 odczyty temperatury. Temperatura wody, termostat, termistor. Dlaczego nie ma do wyboru temperatury bufora?

Opublikowano
Odpowiedź uzyskana od Al. Aby wyłączyć czujnik bufora w pompie ciepła Panasonic Aquarea (w tym serii T-CAP), należy zmienić odpowiednie ustawienie w menu instalatora. [1, 2]
Wyłączenie obsługi bufora w sterowniku
  • Wejdź w Menu na sterowniku pompy ciepła.
  • Przejdź do zakładki Ustawienia instalatora.
  • Wybierz Ustawienia systemu. [1, 2]
  • Znajdź pozycję Podłączony zbiornik buforowy (lub Podłącz. zbiorn. bufor.) i zmień jej wartość na NIE. [1, 2, 3]
  • Zatwierdź zmianę. Od tej pory sterownik nie będzie brał pod uwagę wskazń czujnika temperatury bufora, a pompa zacznie sterować temperaturą bezpośrednio na podstawie krzywej grzewczej. [1, 2]

Jak przełączysz w ustawieniach z temperatury wody na termostat to PC ci się wyłącza jeżeli będzie wyższa temperatura w domu niż zadana. Ale ten czujnik bardzo źle działa niedokładnie więc wszyscy ustawiają na temperaturę wody.

Godzinę temu, Mafialoso napisał(a):

Woda nie zamarznie. Są zawory spustowe i rury dobrze zaizolowane.  

A pompę obiegową też masz dobrze zainstalowaną i rurki koło niej z filtrem siatkowym. Przy większym mrozie PC zamarznie na 100%.

Opublikowano

Podpowiedź z AI, jak zwykle pewnie z d... warta. Tyle to kolega chyba sam potrafi znaleźć... Niestety podpowiedzi AI zazwyczaj, nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości

Opublikowano (edytowane)

Tu masz tłumaczenie ukrytych menu.

2 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Tyle to kolega chyba sam potrafi znaleźć

Może nie potrafi bo w instrukcji pisze to samo a nie przeczytał

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Koledzy. Ja piszę o jednym a Wy o czym innym mi tu piszecie. Pompa ciepła ma grzać bufor. Kolega wyżej dał instrukcje Ai jak go wyłączyć. Kupilem płytę rozszerzeń z dedykowanym czujnikiem do bufora. Po podłączeniu wyrzuca błąd H43 czyli czujnik strefy. Gdy jest włączona  opcja zbiornika buforowego to nie ma do wyboru  opcji czujnik zbiornika buforowego. Jest tylko temperatura wody, termistor lub termostat.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Mafialoso napisał(a):

Wiec jak wyłączyć czujnik strefowy ktory zgłasza błąd? 

Al mówi:
Aby wyłączyć czujnik strefowy (pokojowy lub temperatury wody) w pompie ciepła Panasonic Aquarea, należy zmienić konfigurację sterowania w Menu Instalatora. Wyłączenie fizycznego czujnika zewnętrznego lub termostatu polega na przestawieniu pompy w tryb pracy według temperatury wody (krzywej grzewczej) lub wbudowanego czujnika w panelu sterowania. [1, 2, 3]

Instrukcja krok po kroku
  • Wejdź do Menu Instalatora:
    • Na sterowniku głównym naciśnij i przytrzymaj jednocześnie trzy przyciski: Strzałka w lewo (Powrót), Przycisk Menu (Enter/Środek) oraz Strzałka w prawo. Trzymaj je przez około 5 sekund, aż na dole ekranu pojawi się napis Menu dla instalatora. [1]
  • Przejdź do konfiguracji stref:
    • Wejdź w Ustawienia systemu.
    • Znajdź i wybierz pozycję Strefa & Czujnik. [1, 2]
  • Zmień ustawienia czujnika:
    • Po wejściu w opcję Czujnik zobaczysz aktualnie wybrany typ sterowania dla danej strefy (np. Termostat pokojowy, Termistor pokojowy lub Czujnik strefy).
    • Aby wyłączyć zewnętrzny czujnik pokojowy/strefowy, zmień tę wartość na Temperatura wody (wtedy pompa grzeje tylko według czujników na zasilaniu/powrocie wody i krzywej grzewczej) lub na Termostat pokojowy wewnętrzny, jeśli chcesz, aby rolę czujnika przejął sam panel sterowania Panasonic (jeśli został przeniesiony do salonu). [1, 2]
  • Zatwierdź i zrestartuj:
    • Potwierdź wybór przyciskiem Enter.
    • Wyjdź z menu instalatora. Bardzo ważne jest, aby po takiej zmianie zresetować/wyłączyć na chwilę zasilanie pompy, aby płyta główna poprawnie zapisała nową konfigurację i nie wyrzucała błędu braku komunikacji z odłączonym czujnikiem (np. błędu H43/H44). [1]
  •  

Nie wiem dokładnie o co tobie chodzi z tymi czujnikami i do czego Ci one potrzebne. Należy ustawić na Temperaturę wody bo to PC działa najlepiej na tym ustawieniu.    Niestety pompa obiegowa w monobloku będzie pracowała cały czas bo musi wiedzieć jaka jest temp wody w buforze i chronić PC przed zamarznięciem chociaż Ty uważasz że nie zamarznie to konstruktor uważa co innego.

Po każdych zmianach powinno się robić restart PC z klawiatury. Ja tak robię. Tu pisze żeby nawet wyłączyć zasilanie. Próbuj , powodzenia. 

Nie chce mi się tutaj dużo pisać dlatego wolę wkleić odpowiedzi Al jeżeli się z nią zgadzam.

Edytowane przez cezario1