Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Jak położysz maty, to jesteś skazany tylko i wyłącznie na prąd, ze sprawnością 1. Jak zrobisz klasyczna instalację wodną, to możesz podpiąć pod to (edycja: swoja grzalke z magazynu i PV z COP 1:1), czy jakiekolwiek inne źródło ciepła

I to jest sensowne, to do przemyslenia dla kolegi @Daniel-pvmagmat

Opublikowano

Mój wpis nie jest merytoryczny , ale kiedyś oglądałem na YT wyliczenia "ludzi z branży"  pompa ciepła czy promienniki ( w takim lekkim domu ). Wyszło że max 4kw to mogą jeszcze być promienniki  ( koszt całościowy 10-cio letni ) więcej to już pompa ciepła. Oczywiście w ciągu 20-tu lat pompa ciepła wygrywa .

Ale ja założył bym pompę ciepła .

Opublikowano

Ktoś ma wiedzę jak wygląda sprawa z awaryjnością kabli grzewczych zatopionych w betonie, kontra rurka PEX? Może banał, ale licho nie śpi. Też jestem zdania że tradycyjne rozwiązanie z rurkami wodnymi daje sporo więcej możliwości adaptacji źródeł ciepła na przyszłość.

Opublikowano

Kable i maty jako główne źródło to nie jest dobry pomysł. Jeżeli nie chcesz PC (a nie chcesz) to przede wszystkim jesteś w dobrym miejscu, bo jeszcze nie zacząłeś budowy. Zainwestuj w dwa razy lepszą izolację podłoża niZ jest w tej chwili zalecana. Podłoże ciągnie zimno jak diabli. Jak zrobisz konkretną izolację podłoża, to maty, kable co tam wybierzesz, tylko do delikatnego podgrzania, aby w nogi nie było zimno. Masz w planie rekuperacje, to zatrzyma Ci dużo ciepła w domu. Reszta niech ogarnie klima. Jak masz możliwość to lepiej się sprawdzi klima montowana przy podłodze. Ciepło nie będzie na "chama" pompowane w dół, tylko cichutko uniesie się do góry. Przede wszystkim izolacja podłoża.