Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Monoblok zalany glikolem czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, berti napisał(a):

dwie wężownice i połaczone szeregowo dają łącznie 250 litrów przepływu a to kiepsko jak diabli , przyłacza 1/2 cala i albo każdą wężownicę połączyć bezpośrednio

Po co chcesz cisnąć przez te słomki wodę z pompy? Odwróć system i przepuszczaj przez wymiennik wodę użytkową, a pompa niech miesza zawartość bojlera przez jakiś solidny przekrój.

Opublikowano

Dokładni, tak chcę to sprawdzić i jak by się okazało że ma te 500 litrów to powinno wystarczyć a w samej pompie na sterowniku mogę założyć cugle w Hertzach i 40 Hz powinno powściągnąć jej zapędy.  taka ciekawostka w moim bojlerze 400 litrów i wężownicy 5,1 m2 mam przepływ 1300 litrów nawet ponad 1300.

1 minutę temu, carinus napisał(a):

Po co chcesz cisnąć przez te słomki wodę z pompy? Odwróć system i przepuszczaj przez wymiennik wodę użytkową, a pompa niech miesza zawartość bojlera przez jakiś solidny przekrój.

Połaczę równolegle  jak to nie pomoże to wymiana bojlera z normalnymi przyłaczami 1 cal

Opublikowano

Ja nigdy nie wrócę do tradycyjnego bojlera gdzie wężownica ogrzewa wsad wodny, to strata czasu i energii. Woda z bojlera może być grzana niezależnie od źródła ciepła, w czasie zdecydowanie krótszym niż wymiana ciepła pomiędzy wężownicą a jej otoczeniem. Do swojego wstawiłem grzałkę 3-f i całe lato grzeję wodę z nadwyżek PV, pompa odpoczywa. Jak mam do utylizacji odpady drewna, albo dogrzewam dom kotłem, to przy okazji grzany jest bojler.