adam1974 Opublikowano wczoraj o 10:15 #1 Opublikowano wczoraj o 10:15 Biore sie za remont lazienki.Wymiary podlogi to ok 5m2 (3.1x1.6) gdzie obecnie mam dwa grzejniki plytowe burgman o mocy dla 75/65/20 675 i 1222 co daje ok 1900W. Czy za te grzejniki moge dac jeden klimakonwektor? Ale: Zrodlo ciepla to kociol na pelet podlaczony do bufora. Temperatura wylotowa z bufora na dwa mieszkania (pierwsze pietro i drugie) to ok 30-38 stopni zima,w mrozne dni wiadomo ze wieksza .Sterowanie poprzez sterownik w domu-reczna zmiana temperatury wody wyplywajacej z bufora(przymocowany czujnik za mieszaczem na rurze) Grzejniki sa przewymiarowane. Rury na pierwsze pietro medz,drugie pex Mysle nad klimowentylatorem z uwagi ze nie mam miejsca na dwa kaloryfery. Chcialem dac jeden wysoki dekoracyjny np 200x55 ale obawiam sie ze nie bedzie to odpowiednio grzalo. Pod okno natomiast moglbym ewentualnie dac np o wymiarach 700x580 i mocy grzewczej 45/40C 1162 czy to zda egzamin? Dwie sciany sa zewnetrzne na jedna cegle-nieocieplone z zewnatrz. W srodku 5cm welny mineralnej pod plytami g/k i plytkami. Cytuj
o6483256 Opublikowano wczoraj o 12:45 #2 Opublikowano wczoraj o 12:45 Policz jakie masz zapotrzebowanie na ciepło w tym pomieszczeniu i dobierz klimakonwektor. Przy tych temperaturach zasilania które masz, spokojnie jakiś dobierzesz. Na moje oko najmniejsza noxa powinna być wystarczająca. Z której masz podłączenie zasilania do grzejnika? Noxa (i jej klony) ma tylko z lewej podłączenie Cytuj
adam1974 Opublikowano 20 godzin temu Autor #3 Opublikowano 20 godzin temu Jak robilem kiedys to ogrzewanie to przyjmowalem 125 W na metr co przy 5 m2 daje 625W. AI poleca Ferroli JOLLY STYLE VM 10 Klimakonwektor przyścienny 2CP003AF bo ma silnik bezszczotkowy i praktycznie niema co sie zepsuc. Obecnie grzejniki mam panelowe zasilane po przeciwleglych bokach ale do nowego grzejnika to niema znaczenia poniewaz cala lazienka bedzie remontowana wiec rurki podciagne tam gdzie bedzie potrzeba. Nie mialem nigdy stycznosci z klimakonwektorami. Moze poza elektrycznimi wiszacymi grzejnikami z wentylatorem. Taki klimakonwektor niby trzeba skryzowac poniewaz te grzejniki maja niski opor przeplywu a ze woda idzie tam gdzie najlatwiej to by najwiecej szlo na ten grzejnik.Do tego potrzebny jeszcze zawor sterujacy wplywem wody do grzejnika ,zawor sterowany przez grzejnik.I powoli z prostego grzejnika robi sie urzadzenie. Problem w tym ze jak zdecyduje i zrobie to tego juz nie zmienie jak sie okaze niewypalem bo wyjdzie to dopiero po remoncie Cytuj
nightwatch Opublikowano 20 godzin temu #4 Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) To nie rozumiem, masz teraz 2 grzejniki o mocy 1900 W a potrzebujesz z tego co piszesz 625W. To może po prostu wywal jeden grzejnik? PS (edit) ok, 1900W to mają mocy teoretycznej, przy zasilaniu 75 stopni...a u Ciebie 40 stopni. To faktycznie klimakonwektor może być konieczny. Albo podłogówka skoro i tak będzie remont? Edytowane 20 godzin temu przez nightwatch Cytuj
adam1974 Opublikowano 19 godzin temu Autor #5 Opublikowano 19 godzin temu Tak mam teraz dwa grzejniki i sluzyly z 20 lat.A ze zona wyladowala na wozku wiec robimy remont generalny by sie pozbyc wanny,a ze lazenka nie jest duza to i te dwa kaloryfery przeszkadzaja. Na projekcie(foto)widac jeden grzejnik w polowie sciany,mocowo nie wyrobi.dlatego tez mysle by pod okno dac klimakonwektor by nie isc w duze gabaryty ktore byly by niezbedne przy zasilaniu zima grzejnikow woda o temperaturze mniej wiecej 31-40 stopni Cytuj
o6483256 Opublikowano 7 godzin temu #6 Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Z AI daj sobie spokój. Podpowiem, te wąski klimakonwektory są głośniejsze bo maja większy opór na nagrzewnicy/chłodnicy, czy jak to tam się nazywa. Te szersze maja nagrzewnicę bardziej poziomo i ciszej pracują. Większość ma już silniki DC, więc nie ma problemu. Najtańsza noxa była w zimie do kupienia za niecałe 1500zł, do niej musisz dokupić zawór elektryczny odcinający (nie trójdrogowy, tylko zwykły odcinający elektryczny), bo ma głupawą automatykę, jak go nie ma to cały czas pracuje wentylator Noxa to produkt Midea z takim sterownikiem: Jest pełno marek które maja tylko swoje naklejki na Klima konwektorach, jak znajdziesz z takim sterownikiem to będzie produkt MIdea i patrz tylko który tańszy (vailant, noxa itd) bo to jeden pies. To jest naprawdę dobry klimakonwektor i bardzo cichy. Podłączenie tylko z lewej strony Edytowane 7 godzin temu przez o6483256 Cytuj
adam1974 Opublikowano 6 godzin temu Autor #7 Opublikowano 6 godzin temu troche ogranicza mnie szerokosc z uwagi ze obok bedzie wc.Dobrze by bylo by zawor odcinajacy czy to trojdrogowy mial mozliwosc zabudowy w samym klimakonwektorze.Scianka jest na jedna cegle plus dojdzie z 5cm wewnetrznego ocieplenia wiec tam niechcalbym pakowac zaworu. Chwilke poszukalem ale troche magia.Ten co ja podalem(ten waski) jest dostepny za ok dwa tygodnie lacznie z zaworem do wbudowania i wyszlo by to ok 2300. Dzwonilem w dwa miejsca i widocznie sezon w pelni bo nie odbieraja a chcialem spytac czy maja cos z Mildea,noxa. Do konca sierpnia musze miec juz caly kpl u siebie z uwagi na planowane rozpoczecie prac. Czy majac pod oknem ten grzejnik nie bedzie wialo gdy sie z pod prysznica wyjdzie? Temperatura wylotowa bedzie np ok 33 stopnie. Cytuj
o6483256 Opublikowano 3 godziny temu #8 Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) W każdym zawór uda Ci się schować za obudową, łącznie z przyłączem rur. Teraz sezon, więc ceny poszły w górę i dostępność też mniejsza Możesz ustawić prędkość auto, ale ręcznie i w zależności od tego sam dozuje ilość powietrza, albo Ty to robisz. Nie powinno być problemu z tym co piszesz, bo końcu będzie wiało wyższą temperaturą niż temperatura otoczenia 😉 Jak ma być wąski to np ten: https://allegro.pl/produkt/klimakonwektor-2-38-kw-yg-10-pilot-wifi-grzanie-chlodzenie-rs485-83fe5889-2968-4ae4-8420-5397dbc5a87b?offerId=17473414957 Jest nieco głośniejszy od noxy, wykonanie też nieco gorsze, ale działa jak należy. Na plus, że możesz go podpiąć po wifi do chińskiej chmury tuya. Jak mu nie zamontujesz zaworu odcinającego, to też działa jak należy. Na olx są chyba tańsze, sprzedawcę mogę polecić 😉 Edytowane 3 godziny temu przez o6483256 Cytuj
adam1974 Opublikowano 7 minut temu Autor #9 Opublikowano 7 minut temu Druga polowa mi truje ze wymyslam z jakimis klimakonwektorami. Chce dac drabinke jak na projekcie widocznym na foto i do tego grzejnik panelowy pod okno. Tez to jest jakies wyjscie ,proste,latwe w naprawie i dostepne niemal od reki,sprawdzone. Technika idzie do przodu i sa lepsze warianty.Ja sie jednak sklaniam do klimawentylatora. Szukajac troche zauwazylem ze sporo malych mocowo modeli ma glebokosc 20 cm.a to raczej odpada z uwagi ze wejdzie w przeszczen wokolo wc. No i trzeba dokupic silownik,zawor,sterownik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi