Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poprawność instalacji

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że 1 post - Witam serdecznie.

Proszę o weryfikację powstałej w zeszłym tygodniu instalacji. Piec to hybryda pelet/ drewno. Wczoraj po rozpaleniu na drewnie pierwszy raz osobiście, bo instalatorzy uruchomili na pelecie. Instalatorzy chcieli już odebrać instalację jednak wymusiłem, że za takie pieniądze w tych czasach to raczej zawór mieszający powinien być:) Po rozmowie z technikiem zgodził się ale tylko na montaż zaworu 3D, bez siłownika.
Nie jestem znawcą, więc przy odbiorze będąc zapewnianym, że jest wszystko ok, podpisałem.

Jednak podczas wczorajszego odpalenia pieca, w trakcie wygrzewania bufora pojawił się problem z tym, że w momencie załączenia pompy CO na grzejniki sterowanej termostatem pokojowym, nie mogłem manualnie wysterować mieszacza i wtedy dopiero zauważyłem, że chyba podłączenie z nawrotu z instalacji powinno być z innego miejsca... tzn z powrotu z grzejników?

Czy mam rację? Po wychłodzeniu dołu bufora, zapewne bym był w stanie ustawić 55, ale to nie na tym chyba polega?schematpiecobecnie.thumb.jpg.5664b81ca27704ffbaf8ef38be23f104.jpg

Opublikowano

Dobrze zauważyłeś , zimno do 3d z powrotu z grzejników powinno być dodatkowo zz przed buforem na powrocie z grzejników .

A siłownik na 3d pewnie prędzej czy później i tak założysz .

Opublikowano (edytowane)

Czyli wg tego schematu.

Domyślam się, że zrobili to albo z nie wiedzy albo z premedytacją, bo musieliby spuszczać wodę z grzejników... 
Będzie jutro dzwonione

Słyszałem, że te 3D to też dobiera się pod jakiś kvs a zamontowali pewnie to co mieli na pace...

Siłownik na pewno będzie kupiony, ale już na następny sezon grzewczy i połączony z tym sterownikiem

schemat piec jak powinno być.jpg

Edytowane przez darjot
  • Rozwiązanie
Opublikowano

A siłownik na 3d pewnie prędzej czy później i tak założysz .

Tak , według tego schematu będzie ok.

Opublikowano

ZZ z za pompy cwu przenieś na powrót pomiędzy zbiornikiem a kotlem.

ZZ przy pompie CO usuń,  wystarczy ten na powrocie. 

Ogólnie unikaj montowania zaworów zwrotnych przy pompach, tylko na powrocie w odpowiednim miejscu.

Opublikowano

Właśnie ten ZZ przy pompie kotłowej dzwonił, gdy instalator zostawił ustawienie proporcjonalne 3 bieg. Gdy zmieniłem na stałoobrotowe 2 bieg to przestało.

Ja sam tego nie zrobię teraz, może w przyszłości - rurki nierdzewki zaciskane.

Czy to co piszesz to jest mus? Może jak mi będą poprawiać co spartolili to i te ZZ zmienią?

Opublikowano

Przy pompie kotlowej P1 jest prawidłowo, inaczej sie nie da. Pisałem o pompach P2 i P3.

Ogolnie zasada jest taka aby ZZ były tam gdzie jest zimniej czyli na powrocie.

A przy pompie P3 to już w ogóle jest w złym miejscu. Na rysunku drugim post #3 masz dwa ZZ przy CO. Ten przy pompie P3 nie dość że jest przy pompie to jeszcze tak jakby go nie było. Nic nie daje. Dopiero ten drugi ZZ w tym obiegu co jest na powrocie przy buforze spełnia swoje zadanie i jest w prawidłowym miejscu

Opublikowano

tak z ciekawości ?instalacja otwarta czy zamknięta i jakiej wielkości masz naczynie wzbiorcze czy przeponowe do tego bufora? 

Opublikowano

Mam uklad zamknięty, do bufora podłączony 80l zb. I dodatkowo 1 zb. pod bojler cwu i 1 pod CO - 20litrowe.

A co do ZZ to tak zrobię.

Orientujecie się czy do dotacji czyste powietrze komin musi byc podbity przez kominiarza i nalezycie przystosowany do tego typu pieców. Z firma nic nie bylo ustalane, bo nikt nic nie mówił.

• Lubię to 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć Kontynuuje wątek bo zaczął się sezon grzewczy i częściej wychodzą kolejne kwiatki, pytania itp. woodpell mpm 14kW, palnik 16kW od rozpalenia 20st do 60st na górze bufora na palecie wygrzewa w ok. 4h. Na brzozie trochę krocej, na dębie w 2h. Wg mnie to długo te 4h. Pelet A1 ok 17MJ. Tylko grzany bufor. Czy to jest normalne? Mając zadane 75, piec cały czas ma temperaturę ok. 60 dopiero jak bufor wygrzeje do tej temperatury to idzie wyżej. Czy powodem jest ATV 60stC jako ochrona pieca?