Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu napomknąłem o skleceniu gruntówki DIY no więc pierwsze klocki powoli zbieram ,kandydat tzn sprężarka na czynnik R290 czyli LPG lub jak kto woli propan , no to zaczynamy.

IMG_20260421_151757.jpg

🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, berti napisał(a):

Jakiś czas temu napomknąłem o skleceniu gruntówki DIY ,,,,  ,,,, , no to zaczynamy.

Widzę, że bez żadnych wewnętrznych oporów umiesz wydać na sam początek beztrosko 2 300 zł.

Nie lepiej siąść przed arkuszem kalkulacyjnym i spojrzeć chłodnym okiem, przed wydaniem nie swoich (rodziny) srebrników na zbędne przedmioty?.  Skoro Twoje roczne, koszty wynoszą tylko (łącznie z energią elektryczną bytową)  650 zł.

ps.
Dla osoby niezamożnej jest to niezrozumiałe.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
1 minutę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

jest to niezrozumiałe.

Pasja? Hobby? A przy okazji nauka z technologia?

Nie widze w tym nic zlego.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeden pozałuje marnowania srebrników na zbędne graty, a drugi biznes otworzy na tym czego sie przy okazji nauczył...

PS myślę że człowiek co ma jako-takie pojęcie o tym jak rzeczy działają i potrafi zrobić coś własnymi rękami to gatunek zagrożony.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
16 minut temu, PioBin napisał(a):

,,,, A przy okazji nauka z technologia? ,,,,

4 godziny temu, berti napisał(a):

,,,,  ,kandydat tzn sprężarka na czynnik R290 ,,,,

Oczyma wyobraźni widzę jak wprowadza do poziomego wymiennika gruntowego, czynnik chłodniczy R290.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Widzę, że bez żadnych wewnętrznych oporów umiesz wydać na sam początek beztrosko 2 300 zł.

Nie lepiej siąść przed arkuszem kalkulacyjnym i spojrzeć chłodnym okiem, przed wydaniem nie swoich (rodziny) srebrników na zbędne przedmioty?.  Skoro Twoje roczne, koszty wynoszą tylko (łącznie z energią elektryczną bytową)  650 zł.

ps.
Dla osoby niezamożnej jest to niezrozumiałe.

Andrzeju a wiesz co to edukacja ? edukacja hobby i takie tam, jeszcze kilka lat temu jeździłem nz zasiadki karpiowe wydawałem masę kasy a wypady na 3 dni co najmniej a najlepsze to to że ja ryb nie jem bo ich nie cierpię hehehe.

ps , Andrzej ja nówki nie kupowałem ,ta pompa prawie nówka ledwo co używana i za grosze kupiona ,komuś zawadzała.

29 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Oczyma wyobraźni widzę jak wprowadza do poziomego wymiennika gruntowego, czynnik chłodniczy R290.

Andrzeju czynnik jest tylko w wymienniku po stronie gazowej a grunt to po stronie wodnej ,wymiennik składa się z dwóch osobnych bytów sklejonych w całość aby wymieniać się tylko temperaturami a nie płynami, Andrzej to nie kosmos to prościzna.

27 minut temu, nightwatch napisał(a):

a kto do wymiennika gruntowego gaz wpuszcza?
 Ale jak faktycznie ktoś ma sobie z tym poradzić to @berti 🙂 🙂

No a jak że by inaczej ,pompę próżniową mam to nie zawaham się jej użyć 😊 a sam propan to nie czynnik podlegający pod F-gazy więc każdy może.

Edytowane przez berti
Opublikowano

Bądźmy obiektywni, każdy ma jakieś hobby, które nie musi przynosić zysków. Lepsze to niż "łojenie browarów" na ławce przed domem 👍

• Przydało się 1
Opublikowano
3 godziny temu, berti napisał(a):

Andrzeju a wiesz co to edukacja ? ,,,,

Oczywiście. Edukacja to proces kształtowania tożsamości, odkrywania siebie i otoczenia.
Ostatnio często kojarzę i łączę fakty, wyłącznie z panią minister Barbarą Nowacką.

Pani ministra edukacji narodowej, wprowadziła istotne zmiany w sposobie realizacji testów sprawnościowych uczniów.

źródło:
https://www.gov.pl/web/edukacja/podstawy-programowe-w-zakresie-wychowania-fizycznego-podpisane-przez-minister-edukacji

https://www.gov.pl/web/edukacja/barbara-nowacka

🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski