Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Jakiś czas temu napomknąłem o skleceniu gruntówki DIY no więc pierwsze klocki powoli zbieram ,kandydat tzn sprężarka na czynnik R290 czyli LPG lub jak kto woli propan , no to zaczynamy.

IMG_20260421_151757.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, berti napisał(a):

Jakiś czas temu napomknąłem o skleceniu gruntówki DIY ,,,,  ,,,, , no to zaczynamy.

Widzę, że bez żadnych wewnętrznych oporów umiesz wydać na sam początek beztrosko 2 300 zł.

Nie lepiej siąść przed arkuszem kalkulacyjnym i spojrzeć chłodnym okiem, przed wydaniem nie swoich (rodziny) srebrników na zbędne przedmioty?.  Skoro Twoje roczne, koszty wynoszą tylko (łącznie z energią elektryczną bytową)  650 zł.

ps.
Dla osoby niezamożnej jest to niezrozumiałe.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
1 minutę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

jest to niezrozumiałe.

Pasja? Hobby? A przy okazji nauka z technologia?

Nie widze w tym nic zlego.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeden pozałuje marnowania srebrników na zbędne graty, a drugi biznes otworzy na tym czego sie przy okazji nauczył...

PS myślę że człowiek co ma jako-takie pojęcie o tym jak rzeczy działają i potrafi zrobić coś własnymi rękami to gatunek zagrożony.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
16 minut temu, PioBin napisał(a):

,,,, A przy okazji nauka z technologia? ,,,,

4 godziny temu, berti napisał(a):

,,,,  ,kandydat tzn sprężarka na czynnik R290 ,,,,

Oczyma wyobraźni widzę jak wprowadza do poziomego wymiennika gruntowego, czynnik chłodniczy R290.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Widzę, że bez żadnych wewnętrznych oporów umiesz wydać na sam początek beztrosko 2 300 zł.

Nie lepiej siąść przed arkuszem kalkulacyjnym i spojrzeć chłodnym okiem, przed wydaniem nie swoich (rodziny) srebrników na zbędne przedmioty?.  Skoro Twoje roczne, koszty wynoszą tylko (łącznie z energią elektryczną bytową)  650 zł.

ps.
Dla osoby niezamożnej jest to niezrozumiałe.

Andrzeju a wiesz co to edukacja ? edukacja hobby i takie tam, jeszcze kilka lat temu jeździłem nz zasiadki karpiowe wydawałem masę kasy a wypady na 3 dni co najmniej a najlepsze to to że ja ryb nie jem bo ich nie cierpię hehehe.

ps , Andrzej ja nówki nie kupowałem ,ta pompa prawie nówka ledwo co używana i za grosze kupiona ,komuś zawadzała.

29 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Oczyma wyobraźni widzę jak wprowadza do poziomego wymiennika gruntowego, czynnik chłodniczy R290.

Andrzeju czynnik jest tylko w wymienniku po stronie gazowej a grunt to po stronie wodnej ,wymiennik składa się z dwóch osobnych bytów sklejonych w całość aby wymieniać się tylko temperaturami a nie płynami, Andrzej to nie kosmos to prościzna.

27 minut temu, nightwatch napisał(a):

a kto do wymiennika gruntowego gaz wpuszcza?
 Ale jak faktycznie ktoś ma sobie z tym poradzić to @berti 🙂 🙂

No a jak że by inaczej ,pompę próżniową mam to nie zawaham się jej użyć 😊 a sam propan to nie czynnik podlegający pod F-gazy więc każdy może.

Edytowane przez berti
Opublikowano

Bądźmy obiektywni, każdy ma jakieś hobby, które nie musi przynosić zysków. Lepsze to niż "łojenie browarów" na ławce przed domem 👍

• Lubię to 2
  • Przydało się 1
Opublikowano
13 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Ja oczami wyobrazni widzę jak wprowadzany jest kolejny czynnik polityczny pod przykrywką PC a COP wyskoczy  chyba prosto z UE a zysk popłynie sam prosto do kieszeni polek i polaków , ale nie o tym chciałem napisać to tak na marginesie , moderator wielokrotnie osobiście informuje żeby nie politykować na tym forum i wyraznie pisze to w regulaminie , nie stosowanie się do tego doprowadzi do skasowania tematu a może być ciekawy .

17 godzin temu, berti napisał(a):

Jakiś czas temu napomknąłem o skleceniu gruntówki DIY no więc pierwsze klocki powoli zbieram ,kandydat tzn sprężarka na czynnik R290 czyli LPG lub jak kto woli propan , no to zaczynamy.

Jak zamierzasz zrobić dolne zródło zasilania dwie studnie jak ma wyglądać ten wymiennik  ostatnio widziałem jak ktoś zrobił wymiennik w postaci spirali ślimak przez który przepływa woda gruntowa  i oddaje ciepło jak znajdę to wrzucę filmik.

Opublikowano

Najprościej byłoby dwie studnie i przelewowo ale jak bym to zrobił przypadkiem to nie napiszę o tym bo Andrzej by się pienił , mam klegę który ma koparkę więc być może nakopię rowów w ogrodzie i wrzucę spirale z rury fi 32 ale jeszcze zobaczę , trochę spaprałem sprawę bo jak mi podłączali w zeszłym roku kanalizację ciśnieniową (mamy) to gościu od tego kreta chciał mi bić kilka otworów o rozstawie co metr i długości 30 metrów ale ciapa powiedziałem mu że powietrzna dobra a sam nalegał bo miał w ten dzień wolne a ta maszyna była u mnie w ogrodzie , notabene fajna maszynka potrafi zawijasy pod ziemią robić i bardzo głeboko schodzić nawet do wód gruntowych ech szkoda gadać ale dupek ze mnie żołedny.

Opublikowano (edytowane)

Jak już się bawić w gruntówkę na propanie to lepiej chyba było kupić sobie cały zestaw tego foxa 9kW co na prawdę ma około 5kW

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-foxair-gl-9-1-monoblok-9kw-powietrze-woda-r290-CID628-ID19xRHE.html?search_reason=search|promoted

Masz sprężarkę, wymiennik i nie najgorszą pompę obiegową za 3500zł sterowanie gotowe 

Można dobrać się i poszperać w sterowniku 

Jakby zadzwonił i się potargował to były jeszcze nie dawno po 3200 

Lato idzie więc tamtą sprzedasz bez problemu w wakacje 

Osobiście jakbym miał wody gruntowe płytko powiedzmy te 3-4m to pewnie też bym myślał nad przeróbką  

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

szakallo dobrze prawisz ale ja szukałem małej sprężarki choć chyba ta jest raczej za mocna , to ma dawać stale ok 2,5-3kw mocy i temp zas 32 stopnie to ta spręzarka z tego monobloka zdecydowanie za mocna .

Opublikowano

Jeśli chcesz bezpośrednio na instalację dawać to masz rację, jeśli jednak dołożysz jakiś bufor możesz zrobić kilka cykli na dobę i pompa będzie sobie stała.

Pamiętaj że da radę ją zmusić do pracy z najniższą mocą a ta już nie będzie taka duża 

Opublikowano

Wszystko zależy jak sterownik wykołuję ,nie chciałbym aby sterownik kosztował połowę ceny tego DIY ale wiem że sterownik robi 60 proc roboty więc hm.

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty