Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Mam kocioł Biawar Pellux 100 touch 30kw, 100% grzejniki, bez bufora. Do tej pory steruje nim regulator pokojowy dedykowany ecoster na kabelku. Postanowiłem podłączyć  równoeź do sterownika czujnik pogodowy CT6-P.

Moje pytanie jak to zgrać z regulatorem pokojowym, co w tej sytuacji ma zarządzać kotłem?

Praca ciągła zarządzana przez pogodówkę, a pokojówka na tylko wskazywać temperaturę?

Czy praca jak do tej pory start/stop, a pogodówka ma tylko ładować do układu wodę o odpowiednio dobranej temperaturze?

Jak to ustawić, żeby coś ugrać na ilości spalanego pelletu?

Opublikowano

Czy grzejniki mają jakiś sterowany zawór 3d czy zasilane bezpośrednio z kotla?

Opublikowano

W takim razie pogodowka steruje zaworem 3d a termostat kotlem. 

Ale mając to co napisałeś i dokładając czujnik pogodowy to ten termostat będzie jak plaster na d..... . Chyba, że tylko jako wskaźnik temperatury.

Opublikowano

Czyli pogodówka jest "szefem" całej instalacji, kocioł chodzi non stop z przerwami na czyszczenie, termostat nie wyłącza go?

Czy to będzie bardziej ekonomiczne, niż praca z termostatem on/off?

W okresach przejściowych kocioł nagrzeje instalacje i się wyłącza na 3-5 godzin w zależnościn od temp na zewnątrz, a z pogodówką będzie pompował letnią wodę na minimalnej mocy i zarastał sadzą i smołą.,🤔

Opublikowano

Nie do końca tak. Kocioł po osiągnięciu zadanej wyłączy się a załączy po osiągnięciu temperatury wynikającej z histerezy kotła(ustawienia serwisowe->ustawienia kotła->modulacja mocy->histereza kotła). Pogodówka wraz z termostatami na grzejnikach pozwoli Ci na wolniejszy rozbiór energii z kotła. 

Z drugiej strony 70l pojemności wodnej na wiele nie wystarczy. 

W okresach przejściowych możesz korzystać z ostawień lato/zima. Np załączenie trybu lato 10-11st a wyłączenie 8-7st. Wtedy w dzień gdy ciepło na zewnątrz i świeci słońce kocioł wcale nie pracuje.

Jeśli kocioł załączałby się zbyt często, możesz skorzystać z funkcji podtrzymania. 

No i dołożenie czujnika pogodowego wiele nie kosztuje, zawsze możesz wrócić do tego co masz teraz a czujnik będzie tylko pokazywał temp. na zewnątrz 🙂

Opublikowano

Wystarczy jeden 800-1000l.

Nie pisałem o buforze, bo zaraz by mnie zjedli, ale tak. Pogodówka i bufor to najrozsądniejsza rzecz jaka byś zrobił. Wtedy zawór 3D i głowice termostatyczne robią swoją robotę. 

I CWU grzejesz bezpośrednio z kotła, nie z bufora-nie rób tego błedu.

jaką temperaturę puszczasz na grzejniki?

Opublikowano

Przy ekstremalnej zimie jak w tym roku po -25 do -27 w nocy -15 w dzień to 55 stopni do -15 - 50, koło 0 - 45 stopni, okresy przejściowe jak teraz 40 - 42 stopnie.

Opublikowano

To bufor max 1000l Ci wystarczy. Jak go wstawisz to zobaczysz różnicę w pracy kotła i całej instalacji. I nie będziesz musiał puszczać tak wysokiej (55st.) temperatury na grzejniki. 40st powinno wystarczyć. Będziesz miał grzanie równomierne a nie włącz-wyłącz. Inny komfort.

Jeszcze kwestia grzejników. Jak masz żeberkowe czy to żeliwne czy aluminiowe to też będziesz miał mniejszy komfort. 

Opublikowano

Grzejniki aluminiowe, typu purmo.

Na OLX są wystawione 2 po 750l za 3200zł, tylko że używane. 1000l nie każdy mi wejdzie drzwi 80, strop w piwnicy 2,25-2,30m. Przy buforze termostat jako wskaźnik temperatury, a pogodówka steruje temperatyrą mieszacza?

Opublikowano (edytowane)

Ja bym oprobowal pogodowke.Umožliwa robotu obiegu grzewczego na najnižszej možnej temperaturze przy danej temp. na dworze.Czujnik o kosztu kilka zlotych,potym možne wymyslac dalej.Ustawic tak,by w najchlodniejszym pomieszeniu bylo o.k. z temperatura i inne pokoje ogarna/wczesniej sa pozamykaja glowice.Naprawde tania probka takiego dzialania ukladu.Poki wiesz,jaki typ czujnika užywa twoj sterownik,kupisz za 8 zlotek "markowy".

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Czy sterownik kotła Ekomax 860P po podłączeniu pogodówki będzie brał pod uwagę temperaturę zadaną na dedykowanym regulatorze pokojowym Ecoster i sam będzie korygował krzywą grzewczą? Czy ja muszę korygować krzywą tak żeby utrzymać zadaną w domu???

Opublikowano
1 godzinę temu, bercus napisał(a):

Poki wiesz,jaki typ czujnika užywa twoj sterownik,kupisz za 8 zlotek "markowy".

Tam jest termistor platynowy PT1000, za 8 stówek ciężko kupić, do tego jakaś obudowa i zapomnij o 8zł.

10 minut temu, inski napisał(a):

Czy sterownik kotła Ekomax 860P po podłączeniu pogodówki będzie brał pod uwagę temperaturę zadaną na dedykowanym regulatorze pokojowym Ecoster i sam będzie korygował krzywą grzewczą?

Nie. Pogodówka to jedno a termostat to drugie. Natomiast powinno współpracować na zasadzie że jak osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu to wyłączy grzanie, dokładnie tak jak teraz, tylko wyłączy pompę a nie kocioł.

Krzywą grzewczą dobierasz manualnie. 

13 minut temu, inski napisał(a):

Czy ja muszę korygować krzywą tak żeby utrzymać zadaną w domu???

Ogólnie raz ustawiasz, a zadaną utrzymują głowiece termostatyczne na grzejnikach. Po to one tam są.

5 godzin temu, inski napisał(a):

Grzejniki aluminiowe, typu purmo

purmo nie robi aluminiowych. Masz żeberka, czy panele?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No to grzejniki masz ok.

A CT6-P to tak jak napisałem termistor PT1000 plus obudowa. 

image.png.23f9a08f4004aece28258ed8cfe19305.png

Koszt samego PT1000 to 10-15zł

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
20 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

No to grzejniki masz ok.

A CT6-P to tak jak napisałem termistor PT1000 plus obudowa. 

image.png.23f9a08f4004aece28258ed8cfe19305.png

Koszt samego PT1000 to 10-15zł

Ja kupiłem nowy za 45 z oryginalną obudową.

49 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Nie. Pogodówka to jedno a termostat to drugie. Natomiast powinno współpracować na zasadzie że jak osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu to wyłączy grzanie, dokładnie tak jak teraz, tylko wyłączy pompę a nie kocioł.

Krzywą grzewczą dobierasz manualnie. 

Myśałem, że jest to na tyle inteligentny sterownik, że pogodówka będzie obniżać temperaturę na mieszaczu jak na termostacie będzie przekroczona zadana, lub obniżać w odwrotnej sytuacji.

Wyłączy pompę to wyłączy się też kocioł bo gdzie będzie oddawał energię jak nie ma bufora.

Opublikowano (edytowane)

Przy tym ustawieniu musial bys ominac glowic grzejnikow,bo nie otrzymal by nigdy czujnik wlasciwej informacji zwrotnej i robil cyrki z temp.zasilania.Nawet jest to TYLKO korekta dobro ustawionej krzywy grzewczej.Nie možno wlaczyc i zapomiec,nawet miec nadzieje na osczednosci.

I ma to tež ciemna strone.Nie uwierzyl bys kilka opalu jest w stanie žonka "wywietrzyc"oknami,kiedy za oknem slonce,ale 14-15˚.Sterownik caly dzien pilno pilnuje zadanych 23 i spalanie jak w antarktydzie.Glowno z tego powodu užywam czysta krzywa.

Edytowane przez bercus
  • Haha 1
Opublikowano

Kolego, masz termostaty na grzejnikach i to one pilnują temperatury w pomieszczeniach. Pogodówka steruje temperaturą na grzejniki, tak aby głowice się nie zamknęły całkowicie. Masz zupełnie inny komfort w domu jeśli grzejniki pracują on/off a inaczej gdy są stale ciepłe nawet gdy mają 30st,

• Zgadzam się 1
Opublikowano
55 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Kolego, masz termostaty na grzejnikach i to one pilnują temperatury w pomieszczeniach. Pogodówka steruje temperaturą na grzejniki, tak aby głowice się nie zamknęły całkowicie. Masz zupełnie inny komfort w domu jeśli grzejniki pracują on/off a inaczej gdy są stale ciepłe nawet gdy mają 30st,

W pogodówce głowice na grzejnikach na full bo idzie niska temp. i dopiero w pomieszczeniach, gdzie jest za ciepło korekta głowicami. Tak to na logikę wg mnie wygląda.

Opublikowano

Błędne rozumowanie. Na kazdym grzejniku niezależnie od reszty ustawiasz taka temperaturę jaką potrzebujesz. Nie ma, ze tu tak a tam inaczej.

Np. ustawiasz wszystko na "3" , jesli masz mozliwośc ustawienia blokad to blokady dajesz na 2,75-3.25(po to aby domownicy za bardzo nie kręcili głowicami). W kotle ustawiasz maksymalną temperaturę na grzejniki, np. 40st., Krzywa dobierasz tak, aby od ok 8st temperatura na grzejniki zaczynała spadać, np. 1.3 lub 1.4. 

Po obserwacji teraz możesz skorygowac ustawienie głowic termostatycznych. Jak masz np. kilka grzejników w jednym pomieszczeniu, to każdy możesz ustawić inaczej, tak +/- 0.25 na głowicy)

Pod warunkiem, że masz bufor.

Teraz jak nie masz bufora, to diabli wiedzą jak to ustawić

Opublikowano

Do ustawienia krzywej poczal bym z glowicami na full.Dopiero potym przydusic pomieszenia ktore beda oproci innym przegrzewane.