Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik pogodowy i regulator pokojowy współpraca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Mam kocioł Biawar Pellux 100 touch 30kw, 100% grzejniki, bez bufora. Do tej pory steruje nim regulator pokojowy dedykowany ecoster na kabelku. Postanowiłem podłączyć  równoeź do sterownika czujnik pogodowy CT6-P.

Moje pytanie jak to zgrać z regulatorem pokojowym, co w tej sytuacji ma zarządzać kotłem?

Praca ciągła zarządzana przez pogodówkę, a pokojówka na tylko wskazywać temperaturę?

Czy praca jak do tej pory start/stop, a pogodówka ma tylko ładować do układu wodę o odpowiednio dobranej temperaturze?

Jak to ustawić, żeby coś ugrać na ilości spalanego pelletu?

Opublikowano

Czy grzejniki mają jakiś sterowany zawór 3d czy zasilane bezpośrednio z kotla?

Opublikowano

W takim razie pogodowka steruje zaworem 3d a termostat kotlem. 

Ale mając to co napisałeś i dokładając czujnik pogodowy to ten termostat będzie jak plaster na d..... . Chyba, że tylko jako wskaźnik temperatury.

Opublikowano

Czyli pogodówka jest "szefem" całej instalacji, kocioł chodzi non stop z przerwami na czyszczenie, termostat nie wyłącza go?

Czy to będzie bardziej ekonomiczne, niż praca z termostatem on/off?

W okresach przejściowych kocioł nagrzeje instalacje i się wyłącza na 3-5 godzin w zależnościn od temp na zewnątrz, a z pogodówką będzie pompował letnią wodę na minimalnej mocy i zarastał sadzą i smołą.,🤔

Opublikowano

Nie do końca tak. Kocioł po osiągnięciu zadanej wyłączy się a załączy po osiągnięciu temperatury wynikającej z histerezy kotła(ustawienia serwisowe->ustawienia kotła->modulacja mocy->histereza kotła). Pogodówka wraz z termostatami na grzejnikach pozwoli Ci na wolniejszy rozbiór energii z kotła. 

Z drugiej strony 70l pojemności wodnej na wiele nie wystarczy. 

W okresach przejściowych możesz korzystać z ostawień lato/zima. Np załączenie trybu lato 10-11st a wyłączenie 8-7st. Wtedy w dzień gdy ciepło na zewnątrz i świeci słońce kocioł wcale nie pracuje.

Jeśli kocioł załączałby się zbyt często, możesz skorzystać z funkcji podtrzymania. 

No i dołożenie czujnika pogodowego wiele nie kosztuje, zawsze możesz wrócić do tego co masz teraz a czujnik będzie tylko pokazywał temp. na zewnątrz 🙂

Opublikowano

Wystarczy jeden 800-1000l.

Nie pisałem o buforze, bo zaraz by mnie zjedli, ale tak. Pogodówka i bufor to najrozsądniejsza rzecz jaka byś zrobił. Wtedy zawór 3D i głowice termostatyczne robią swoją robotę. 

I CWU grzejesz bezpośrednio z kotła, nie z bufora-nie rób tego błedu.

jaką temperaturę puszczasz na grzejniki?

Opublikowano

Przy ekstremalnej zimie jak w tym roku po -25 do -27 w nocy -15 w dzień to 55 stopni do -15 - 50, koło 0 - 45 stopni, okresy przejściowe jak teraz 40 - 42 stopnie.

Opublikowano

To bufor max 1000l Ci wystarczy. Jak go wstawisz to zobaczysz różnicę w pracy kotła i całej instalacji. I nie będziesz musiał puszczać tak wysokiej (55st.) temperatury na grzejniki. 40st powinno wystarczyć. Będziesz miał grzanie równomierne a nie włącz-wyłącz. Inny komfort.

Jeszcze kwestia grzejników. Jak masz żeberkowe czy to żeliwne czy aluminiowe to też będziesz miał mniejszy komfort. 

Opublikowano

Grzejniki aluminiowe, typu purmo.

Na OLX są wystawione 2 po 750l za 3200zł, tylko że używane. 1000l nie każdy mi wejdzie drzwi 80, strop w piwnicy 2,25-2,30m. Przy buforze termostat jako wskaźnik temperatury, a pogodówka steruje temperatyrą mieszacza?

Opublikowano (edytowane)

Ja bym oprobowal pogodowke.Umožliwa robotu obiegu grzewczego na najnižszej možnej temperaturze przy danej temp. na dworze.Czujnik o kosztu kilka zlotych,potym možne wymyslac dalej.Ustawic tak,by w najchlodniejszym pomieszeniu bylo o.k. z temperatura i inne pokoje ogarna/wczesniej sa pozamykaja glowice.Naprawde tania probka takiego dzialania ukladu.Poki wiesz,jaki typ czujnika užywa twoj sterownik,kupisz za 8 zlotek "markowy".

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Czy sterownik kotła Ekomax 860P po podłączeniu pogodówki będzie brał pod uwagę temperaturę zadaną na dedykowanym regulatorze pokojowym Ecoster i sam będzie korygował krzywą grzewczą? Czy ja muszę korygować krzywą tak żeby utrzymać zadaną w domu???

Opublikowano
1 godzinę temu, bercus napisał(a):

Poki wiesz,jaki typ czujnika užywa twoj sterownik,kupisz za 8 zlotek "markowy".

Tam jest termistor platynowy PT1000, za 8 stówek ciężko kupić, do tego jakaś obudowa i zapomnij o 8zł.

10 minut temu, inski napisał(a):

Czy sterownik kotła Ekomax 860P po podłączeniu pogodówki będzie brał pod uwagę temperaturę zadaną na dedykowanym regulatorze pokojowym Ecoster i sam będzie korygował krzywą grzewczą?

Nie. Pogodówka to jedno a termostat to drugie. Natomiast powinno współpracować na zasadzie że jak osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu to wyłączy grzanie, dokładnie tak jak teraz, tylko wyłączy pompę a nie kocioł.

Krzywą grzewczą dobierasz manualnie. 

13 minut temu, inski napisał(a):

Czy ja muszę korygować krzywą tak żeby utrzymać zadaną w domu???

Ogólnie raz ustawiasz, a zadaną utrzymują głowiece termostatyczne na grzejnikach. Po to one tam są.

5 godzin temu, inski napisał(a):

Grzejniki aluminiowe, typu purmo

purmo nie robi aluminiowych. Masz żeberka, czy panele?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No to grzejniki masz ok.

A CT6-P to tak jak napisałem termistor PT1000 plus obudowa. 

image.png.23f9a08f4004aece28258ed8cfe19305.png

Koszt samego PT1000 to 10-15zł

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
20 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

No to grzejniki masz ok.

A CT6-P to tak jak napisałem termistor PT1000 plus obudowa. 

image.png.23f9a08f4004aece28258ed8cfe19305.png

Koszt samego PT1000 to 10-15zł

Ja kupiłem nowy za 45 z oryginalną obudową.

49 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Nie. Pogodówka to jedno a termostat to drugie. Natomiast powinno współpracować na zasadzie że jak osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu to wyłączy grzanie, dokładnie tak jak teraz, tylko wyłączy pompę a nie kocioł.

Krzywą grzewczą dobierasz manualnie. 

Myśałem, że jest to na tyle inteligentny sterownik, że pogodówka będzie obniżać temperaturę na mieszaczu jak na termostacie będzie przekroczona zadana, lub obniżać w odwrotnej sytuacji.

Wyłączy pompę to wyłączy się też kocioł bo gdzie będzie oddawał energię jak nie ma bufora.