Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.03.2026 o 09:31, Mateusz12356 napisał(a):

, teraz dystrybutor Wentor próbuje rozkręcić sprzedaż w naszym kraju. Oferują serwis na bardzo wysokim poziomie, 

No chyba żart z tym serwisem, sąsiad montował swego czasu Kocioł KEPO od WENTORA, (kocioł zamontował lokalny "hydraulik") do uruchomienia kotła i 1-go odpalenia przyjechał z WENTORA  koleś lat 20 kilka poklikał, odpalił, ale już termostatu pokojowego nie ustawił bo się na tym nie zna, (tak powiedział) termostat prosty i każdy użytkownik tego forum ustawiłby go bez instrukcji , no chyba że jest debilem...

Serwisant ma kilkustronicową instrukcje w której pisze, ustaw to i tamto i dzida w długą. Ta instrukcja nic nie tłumaczy.

Instrukcję (inną) jaką dostał sąsiad można sobie w kiblu na gwoździu powiesić bo nic tam nie ma. Nie wiadomo co np oznacza ustawienie "3fr" aldo "4d2". Ich instrukcja nie leżała nawet koło DTR-ki jakiegokolwiek polskiego producenta.

Jak do nich zadzwoniłem żeby mi przesłali DTR-ke to najpierw mowa że po co mi, będę kręcił, ustawiał i na pewno zepsuje piec, jak pocisnąłem to przyznał facet że no... nie mają i już.

Zdobyłem DTR-kę od KEPO całą, super wytłumaczone wszystko, ale po angielsku.......
A sąsiad angielskiego nie zna....

No i taki SUPER PROFESJONALNY JEST SERWIS WENTORA! 😉

Powodzenia i na zdrowie...

Edytowane przez jameess
Opublikowano (edytowane)

Ja mam dokumentację do kepo 😁 a co do termostatów to też nie ustawiam chyba że są to termostaty kupione u mnie wtedy tłumacze co i jak ale głównie zwracam uwagę żeby korzystać z instrukcji. Z punktu widzenia kolesia który sprzedaje montuje i serwisuje kotły to brak czytania instrukcji obsługi tej podstawowej jest dużym bardzo dużym problemem. poźniej dostajesz telefony panie pojawił się alarm A 2 co to jest i co zrobić ? Ja. A co jest w instrukcji ? Klient nie wiem ? To trzeba sprawdzić a ja Ewa wytłumaczę o co chodzi.  A co do termostatów pamiętaj że to będzie użytkował klient a nie serwisant i to klient powinien umieć to sobie ustawić a większość pcha się do trybów serwisowych a termostatu nie potrafią ustawić. Ile razy chciałem żeby klient przy mnie to zaprogramował a jak nie będzie wiedział to wyjaśnię i był na nie Pan ustaw bo ja się na tym nie znam. A ja się znam ? Jak dostaje do łap jakiś nowy termostat to sam siedzieć i studiuje instrukcje a klienci nie muszą. Tylko że ja lat ma 50 a nie 20.  Co do wyboru kotła to i Domusa I RTB jest fajny chociaż każdy ma swoje wady i zalety. W Feniksie dobija mnie ilość parametrów dostępnych dla użytkownika i często to stanowi duży problem Ale jak użytkownik świadomy to dla niego to zaleta. Co do domusy to kocioł wydaje się fajny oglądałem go i bardzo podoba mi się w nim palenisko ma to możliwość całkiem dobrego funkcjonowania ale jeszcze Domusy nie montowałem więc tak jednoznacznie nie powiem że jest super ale widzę w nim bardzo duży potencjał RTB zamontowałem tego trochę i większych problemów z nimi nie mam generalnie to bardzo dobry kocioł i funkcjonalny

Edytowane przez Puławiak
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 18.03.2026 o 23:10, bziku3 napisał(a):

@Mateusz12356rozważ kocioł RTB z jak największym zasobnikiem na opał ,jest bezobsługowy.Od października nie zaglądane do popiołu ,nie czyszczony (ma spreżarkę i sys. samoczyszczenia sprężonym powietrzem ),nie trzeba sie doktoryzować z obsługi .Sypiesz i zapominasz ,wymaga dobrego peletu. Tak powinno być ze wszystkimi kotłami na pelet ,a jak sie czyta o naszych rodzimych kotłach i co się ludzie z nimi mają ,to normalnie dramat.

RTB, to już spoko kocioł. Ale co się dzieje z naszymi rodzimymi? Mam takowy kolejny rok i poza sypaniem pelletu i wybieraniem popiołu nie robię nic.

Opublikowano
10 godzin temu, miklo napisał(a):

RTB, to już spoko kocioł. Ale co się dzieje z naszymi rodzimymi? Mam takowy kolejny rok i poza sypaniem pelletu i wybieraniem popiołu nie robię nic.

Może nie do końca w temacie forum, ale wystarczy zajrzeć na grupy na FB (czyli miejsce, gdzie dziś trafia każdy — od fachowca po kompletną amebę, bo przecież komu by się chciało myśleć i korzystać z forów).

Przy defro/kostrzewa i podobnych markach to jest jeden wielki cyrk — problemy, błędy, ustawienia robione na chybił trafił i codzienne „ratunku, nie działa”. Najlepsze, że ludzie tam próbują się sami diagnozować, często nie mając zielonego pojęcia co robią, więc wychodzi z tego zbiorowe wróżenie z popiołu.

A serwis? No cóż - istnieje głównie teoretycznie, bo w praktyce użytkownicy szybciej dostaną odpowiedź od przypadkowego Janusza z komentarzy niż od kogoś, kto faktycznie powinien się tym zajmować.

Patrząc na to wszystko, człowiek zaczyna doceniać, że są jeszcze miejsca, gdzie ktoś faktycznie wie co robi, a nie tylko klika w ustawienia jak szympans w panel sterowania 😏

Opublikowano

Tylko zobacz ile masz założonych kotłów Windhager czy RTB?? To może jakiś 1% wszystkich kotłów na pellet. Drogie kotły to nikt nie oszczędza na samej kotłowni, instalacji. Do tego przy kotłach klasy premium zazwyczaj instalatorzy są ogarnięci.

Kocioł założony poprawnie każdej marki działa prawidłowo. Grzeje, jest stosunkowo ekonomiczny i bezproblemowy. Na forach,fb pojawiają się ludzie w 90% z skopanymi instalacjami. Gdzie miało być bardzo tanio, i jest tanio. Potem w trakcie sezonu wychodzą kwiatki. Najczęstsze to brak ochrony powrotu kotła, grzejniki, podłogowe na zaworze 4d i przewymiarowany kocioł 10-15kw. Nie ocieplone domy które pochłaniają dużo energii.